Αγαπημένη συνταγή που γίνεται ξανά και ξανά. Κάποιες φορές απορώ γιατί δεν είχα δοκιμάσει πιο νωρίς να φτιάξω σπιτική granola. Χωρίς ζάχαρη, χωρίς συντηρητικά, χωρίς πρόσθετα, χωρίς Ε1-Ε2-Ε3-Ε125 και όλα τα σχετικά.
Αν δεν έχεις δοκιμάσει να φτιάξεις γιατί το θεωρείς δύσκολο ή χρονοβόρο(ίσως όχι δύσκολο αλλά μπελαλίδικο), όπως το θεωρούσα εγώ πίστεψε με δεν είναι. Οκ, θέλει μια Α’ προετοιμασία που δεν κρατάει όμως πάνω από ένα τέταρτο. Βάλε και ένα μισάωρο ψήσιμο, σε λιγότερο από μια ώρα έχεις έτοιμη τη δική σου σπιτική granola!
Τέλειο και δυναμωτικό πρωινό, απογευματινό, βραδινό( εγώ την αγαπώ και την τρώω όλη την ώρα).Πάει με γάλα, με γιαούρτι αλλά και σκέτη είναι καταπληκτικό σνακ. Σαν σνακ την λατρεύουν τα παιδιά μου και χαίρομαι γιατί τουλάχιστον μέσα σε όλα τα χαζά-χαζούλια που μπορεί να τρώνε, τρώνε κάτι υγιεινό.
Η συγκεκριμένη συνταγή είναι εννοείτε δική μου παραλλαγή( όπως οι περισσότερες που θα βρεις εδώ) ‘κλεμμένη’ από διαφορετικές πηγές και αφού έχω επεξεργαστεί διαφορετικες τεχνικές παρασκευής.
Here it is λοιπόν:
Υλικά
200gr νιφάδες βρώμης
200gr ξηροί καρποί (ανάλατοι). Εγω χρησιμοποιώ φουντούκια, αμύγδαλα και καρύδια ή αν δεν έχω κάποια από αυτά το παραλείπω. Εννοείται πώς εσείς βάζετε όποιους προτιμάτε.
200gr αποξηραμένα φρούτα. Αν και συνηθώς να σου πω δεν το μετράω καθώς βάζω ανάλογα το τι έχω κάθε φορά αλλά και πόσο ‘φρουτένια’ θέλω την granola μου. Αποξηραμένα σύκα, βερίκοκα, χουρμάδες, cranberries, blueberries, σταφίδες…η επιλογή δική σας. Επίσης αποφεύγω να είναι ζαχαρωμένοι καθώς ποιο το νόημα του “χωρίς ζάχαρη” και δίνουν επιπλέον γλύκα που δεν θεωρώ ότι τη χρειάζεται.
5 κ.σ. μέλι
5 κ.σ. λάδι καρύδας όταν είναι σε στερεή μορφή
σταγόνες κουβερτούρας αν θέλετε
λίγη κανέλα
Εκτέλεση
Αλέθουμε τους ξηρούς καρπούς, εγώ τους αφήνω χοντροαλεσμένους γιατί μου αρέσουν περισσότερο. Ανακατεύουμε τους ξηρούς καρπούς με την βρώμη σε ένα μπολ ρίχνοντας μέσα και λίγη κανέλα. Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το λάδι καρύδας σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το μέλι και τα ανακατεύουμε. Αφού ομογενοποιηθούν μέλι και λάδι καρύδας ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο μπολ με τους ξηρούς καρπούς και τη βρ΄΄ώμη και τα ανακατεύουμε μέχρι να ‘βραχουν’ όλα τα υλικά.
Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και το πατάμε λιγάκι μέχρι να απλωθεί ομοιόμορφα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C για 25-30 λεπτά. στο τεταρτάκι περίπου βγάζουμε το ταψί και ανακατεύουμε ώστε να ψηθεί από όλες τις πλευρές. Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο αφήνουμε να κρυώσει αλλιώς θα θρυμματιστεί εύκολα. Σπάμε σε κομμάτια, ανακατεύουμε με τα αποξηραμένα φρούτα τα οποία έχουμε ψιλοκόψει αν χρειάζεται και τις σταγόνες κουβερτούρας. Έτοιμη η σπιτική granola! Αποθηκεύουμε σε βάζο ότι γλυτώσει από τα χεράκια μας!
Extra: Αν είναι σε υγρή μορφή το λάδι καρυδαςκαι πάλι το βάζουμε στο τηγάνι ώστε με την θερμότητα να ανακατευτεί πιο καλά με το μέλι.
Αν δεν βγάλατε άκρη με την λίγο αυτοσχέδια συνταγή μου στείλτε μου για περισσότερες λεπτομερειες! Αν πάλι τη δοκιμάσετε περιμένω εντυπώσεις!
Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει: