Δεν ξέρω αν και εσύ ψάχνεσαι για healthy μελομακαρονοσυνταγές όπως εγώ. Όχι επειδή δεν μου αρέσουν τα κλασικά μελομακάρονα, αντιθέτως τρελαίνομαι! Ακριβώς λοιπόν γι’ αυτόν τον λόγο και επειδή κατεβαίνουν αμάσητα αλλά και επειδή θα φάνε σίγουρα και τα παιδιά και δεν θέλω να τα σπρώξω από τώρα στην ζάχαρη(έτσι κι αλλιώς θα την ανακαλύψουν κάποια στιγμή από μόνα τους) ψάχνω πιο υγιεινές συνταγές. Γιατί κατά τα άλλα όπως κατάλαβες ένα μελομακάρονο θα μπει στο σπίτι!
Έπεσα κατά τύχη στη συνταγή μιας πιο healthy βερσιόν μελομακάρωνων της αγαπημένης μου Nouazeta me fountouki και αυτό ήταν…έπρεπε να την δοκιμάσω. Όχι που θα έχανα! Υγιεινή, εύκολη και γρήγορη συνταγή, λες και φώναζε το όνομα μου!
Έχω να σου πω ότι τα μελομακάρωνα βγήκαν πεντανόστιμα και γλυκά, αν και είχαν ελάχιστο μέλι. Δεν χρειάστηκε περισσότερο για να με πείσουν! Τώρα θα μου πεις πώς βγήκαν γλυκά; Οι χουρμάδες έκαναν καλή δουλειά και αντικατέστησαν οποιαδήποτε γλυκαντική ουσία. Μια δοκιμή θα σας πείσει!
Για τα υγιεινά μελομακάρονα με χουρμάδες:
Υλικά
- 9 βασιλικοί χουρμάδες
- 1/2 πορτοκάλι σε χυμό
- 1/2 πορτοκάλι το ξύσμα
- 1 1/2 κούπα με βρώμη
- 2 κούπες τριμμένο καρύδι
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 1 κ.γ. κανέλλα (κοφτό)
- 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
- Τριμμένο καρύδι για πασπάλισμα.
Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε τους χουρμάδες για 20-30 λεπτά χωρίς το κουκούτσι και μετά τους πολτοποιούμε στο μούλτι. Τοποθετούμε τους λιωμένους χουρμάδες σε ένα μπολ. Αλέθουμε βρώμη και καρύδια και τα βάζουμε και αυτά στο μπολ με τους χουρμάδες. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και πλάθουμε με το χέρι. Το μείγμα γίνεται σαν πάστα. Στη συνέχεια παίρνουμε και πλάθουμε ένα ένα τα μελομακάρονα.
Σε συτή τη φ’αση τα μελομακάρονα είναι ήδη έτοιμα για να φαγωθούν. Η αρχική συνταγή τουλάχιστον σταματούσε εδώ αφού τα πασπαλίζαμε με τριμμένο καρύδι. Πεντανόστιμα!
Επειδή εγώ όμως ήθελα και λίγο ψήσιμο, τα έβαλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά. Μόλις τα έβγαλα τα βούτηξα σε κρύο σιρόπι. Το σιρόπι μου είχε περισσέψει από την προηγούμενη φουρνιά μελομακάρονων, healthy και εκείνων αλλά με αλεύρι. Για το σιρόπι έβρασα σε ένα κατσαρολάκι 1 φλυτζάνι μέλι, 1 φλυτζάνι νερό και ένα ξυλάκι κανέλας και το άφησα να κρυώσει. Γιατί όπως λένε πρέπει το σιρόπι να είναι κρύο και το μελομακάρονο ζεστό. Πασπάλισα με καρύδι και voila!
Αν τα φτιάξετε περιμένω εντυπώσεις!
Μπορεί να σε ενδιαφέρει επίσης: Κέικ μπανάνας χωρίς ζάχαρη
2 comments
Εννοείται πως θα τα φτιαξω ΑΜΕΣΑ!
Αν τα έφτιαξες ή αν θα τα φτιάξεις θα χαρώ να μου πεις εντυπώσεις!