Νομίζω ότι τα Χριστούγεννα το θέλουν το σιροπιαστό τους! Τουλάχιστον στο δικό μας σπίτι πέρα από μελομακάρονα και κουραμπιέδες πάντα θα υπήρχε χώρος για ένα μπακλαβά, ένα σαραγλί ή ένα κανταΐφι, όλα homemade εννοείται. Δε ξέρω αν αυτό οφείλεται στη Θρακιώτικη καταγωγή ή στο ότι είμαστε γλυκατζήδες.
Εντάξει μπορεί να μην είναι η πρώτη μου επιλογή για γλυκό, παρόλα αυτά ένα σιροπιαστό(μαζί με μελομακάρονα και κουραμπιέδες εννοείται) θα το φάω. Θα το φάω βέβαια επειδή θα το έχει φτιάξει η μανούλα, εγώ δε μπαίνω σε τέτοια μεράκια για να φτιάξω. Αφενός γιατί η σχέση μου με τη ζαχαροπλαστική δεν είναι και η καλύτερη και αφετέρου το έχω τάμα να μην χρησιμοποιώ ζάχαρη στα γλυκά μου(μόνο όταν τρώω απ’ έξω!)
Όμως μιας και φέτος έκανα μελομακάρονα με χουρμάδες και χωρίς ζάχαρη(που μπορείς να δεις εδώ) είπα να κάνω και μπακλαβά χωρίς ζάχαρη. Μου ήρθε φλασιά πώς είχα πρωτοφάει από τα χεράκια της κυρίας Σοφίας, ο οποίος ήταν γευστικότατος και πανεύκολος. Οπότε είπα ξεπεράσω τα όρια μου και να φτιάξω και μπακλαβά φέτος! Πήρα τηλέφωνο λοιπόν την κυρία Σοφία για οδηγίες( εξαιρετική μαγείρισσα σε ότι κάνει) για τις οποίες μου πήρε μόλις 5 λεπτά για να μου τις δώσει. Για την ακρίβεια τα υλικά και τις οδηγίες τις σημείωσα πίσω από μια απόδειξη σούπερ μάρκετ! Ναι, ήταν τόσο σύντομες!
Επειδή ξέρω ότι λίγο πολύ όλες αγαπάμε τέτοιες εύκολες συνταγές μοιράζομαι μαζί σου τον πιο γρήγορο, εύκολο και νόστιμο μπακλαβά χωρίς ζάχαρη με μόλις 4 υλικά! Μπορεί να μην είναι ο βαρύς παραδοσιακός μπακλαβάς που έχεις συνηθίσει, σίγουρα όμως είναι πεντανόστιμη η imitation βερσίον του.
Υλικά:
500γρ φύλλα Βηρυττού(μια συσκευασία)
500γρ καρύδια
400γρ μέλι
1 κουπα ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Αλέθουμε τα καρύδια. Παίρνουμε το ταψί του φούρνου και στρώνουμε κάτω 3 από τα φύλλα χωρίς να βουτυρώσουμε το ταψί. Απλώνουμε μια χούφτα καρύδια. Συνεχίζουμε στρώνοντας το επόμενο φύλλο και απλώνοντας μια χούφτα καρύδια. Συνεχίζουμε το φύλλο-καρύδια-φύλλο- καρύδια μέχρι να μας μείνουν τα τρία τελευταία φύλλα τα οποία τα βάζουμε όλα μαζί το ένα πάνω στο άλλο χωρίς καρύδια ενδιάμεσα. Κόβουμε τα περισσεύματα γύρω γύρω. Κόβουμε τον μπακλαβά σε κομματια όπως επιθυμούμε(εγώ τα έκοψα σε τρίγωνα). Περιχύνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για περίπου μισή ώρα μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και περιχύνουμε το μέλι στον καυτό μπακλαβά. Καλύτερα αυτό εκεί που έχουμε κάνει τα κοψίματα ώστε να πάει μέχρι κάτω το μέλι. Αν σας φαίνεται λίγο το μέλι μπορείτε να προσθέσετε κι άλλο κατά βούληση.
Και έτοιμος ο μπακλαβάς μας σε λιγότερο από μια ώρα!
Το λες και τεμπέλικο, υγίεινο, στο πόδι κάτι σαν μπακλαβά! Όπως κι να έχει το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό!
Θα χαρώ να μου γράψετε αν δοκιμάσετε τη συνταγή.