Καλοκαιράκι, βόλτες, θάλασσα, διακοπές…τα ταπεράκια πάνε και έρχονται. Όσο πιο μικρό παιδί έχεις φαντάζομαι τόσο περισσότερο το ζεις. Να πάρω μαζί μου φαγητό, γιαούρτι, φρούτα, σνακ, την Άρτα και τα Γιάννενα; I know, I’ve been there!
Τι γίνεται όμως στις διακοπές ή σε ένα ταξίδι; Γιατί οκ να πεταχτούμε μέχρι το παρκάκι της γειτονιάς ή να πάμε μια επίσκεψη, στις διακοπές όμως; Κακά τα ψέματα, στις διακοπές έχουμε ένα άγχος αν και τι θα βρούμε να φάει το μωράκι μας. Θα είναι καλό; Θα είναι φρέσκο; Βιολογικό ίσως; Κι όλα αυτά που μας βασανίζουν τις μικρομάνες για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο άρα και πιο άνετες διακοπές/ταξίδι.
Αν το παιδάκι μας έχει αρχίσει να μασουλάει και είμαστε στη φάση που μπορεί να φάει αρκετά πράγματα(και δεν έχουμε και ενδοιασμούς να του τα δώσουμε) σίγουρα έχουμε περισσότερες επιλογές. Τα πράγματα ζορίζουν αν το μικράκι μας είναι στο πρώτο έτος της ζωής του που κακά τα ψέματα εκεί και επιβάλλεται και κυνηγάμε να του δίνουμε τροφές που ξέρουμε την προέλευση τους. Όχι ότι και στα μεγαλύτερα παιδάκια δεν θα έπρεπε να προσέχουμε, αλλά εκεί είμαστε λίγο πιο άνετοι. Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο όταν δεν έχουμε κάνει πλήρη εισαγωγή όλων των τροφών ή έχουμε αποκλείσει κάποια τρόφιμα από τη διατροφή του.
Με αφορμή λοιπόν ένα παλιότερο άρθρο που είχα γράψει για το πώς μπορώ να μεταφέρω το φαγητό του παιδιού μου, όταν βρισκόμουν σε αναζήτηση λύσεων, είπα να το προχωρήσω και να σου γράψω φαγητά που με έχουν σώσει στις διακοπές και έχουν κάνει τη ζωή μου πιο εύκολη.
Απλές, βολικές και γρήγορες λύσεις που με είχαν βολέψει στα ταξίδια και στις διακοπές όταν τα παιδάκια μου ήταν μωράκια. Σημείωσε λοιπόν τι έπαιρνα ή έφτιαχνα επί τόπου στις διακοπές μας.
Κρέας με λαχανικά
Εδώ θα με ρωτήσεις που θα βρω φρέσκα και βιολογικά(ίσως) λαχανικά ή που θα βρω κρέας που να ξέρω ότι είναι κατάλληλο για να δώσω στο παιδί μου. Η απάντηση είναι στο σπίτι σου! Γιατί πολύ απλά το ετοιμάζεις από το σπίτι σου. Βράζεις κρέας με λαχανικά, εγώ μάλιστα έφτιαχνα ποσότητα για δύο μέρες και κονσερβοποίηση. Τουτέστιν ζεστό φαγητό, αποστειρωμένο βαζάκι (εγώ τα έβαζα σε βαζάκια των 500ml) κλείσιμο με καπάκι, γύρισμα ανάποδα για να φύγει ο αέρας και έτοιμο. Συνήθως στις διακοπές έφτιαχνα 2 βαζάκια με διαφορετικό φαγητό άρα φαγητό για τέσσερις ημέρες. Τέλειο; Όταν ήμασταν διακοπές άνοιγα βαζάκι, ζέσταμα, χτύπημα με μούλτι και έτοιμο το φαγητό!
Περισσότερα για την κονσερβοποίηση μπορείς να βρεις εδώ όπως και όλους τρόπους που μπορείς να μεταφέρεις το φαγητό για το μωρό σου.
Ζυμαρικά
Εύκολο να τα βρεις παντού ή να πάρεις μαζί σου μια μικρή ποσότητα. Εγώ συνήθως έπαιρνα και παίρνω ακόμα καμιά φορα, αστεράκι ή κοφτό μακαρονάκι που είναι πιο εύκολο να το φάει το μωράκι. Στάνταρ ένα σούπερ μ΄άρκετ για εφοδιασμό θα υπάρχει στην περιοχή. Αν συνοδεύεται και με ντοματούλα ή τυράκι ακόμα καλύτερα!
Κιμάς
Σταθερή αξία και από τα πιο αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων. Ετοιμάζεις τον κιμά από το σπίτι με τη σαλτσούλα και τα λαχανικάκια του μέσα ή όπως τον τρώτε και πηγαίνει αμέσως για κονσερβοποίηση όπως και το κρέας με τα λαχανικά πιο πάνω. Αν έχεις και τα αστράκια ή οποιοδήποτε ζυμαρικό μαζί σου(βλέπε επάνω) έτοιμα τα μακαρανονάκια με κιμά!Voila!
Τραχανάς
Αν και πιθανότατα πηγαίνει στην κατηγορία ζυμαρικού τον γράφω χωριστά γιατί για μένα είναι μια κατηγορία από μόνος του. Τρώγεται για πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό. Προσωπικά με έχει σώσει πολλές φορές όταν δεν έχω προλάβει να μαγειρέψω και γίνεται ανάρπαστος κάθε φορά. Ειδικά αν έχει φετούλα μέσα, γιαμ,γιαμ! Και επειδή η γιαγιά από το χωριό έχει φροντίσει να μας εξοπλίσει με μπόλικη ποσότητα όταν πηγαίνουμε οικογενειακές διακοπές πάντα παίρνω μαζί μου σε σακουλάκι για το ενδεχόμενο που θα ξεμείνω από φαγητό ή για να συμπληρώσω το μενού. Λύση για όλα!
Όπως κατάλαβες όλες οι παραπάνω προτάσεις υποθέτουν ότι θα υπάρχει κουζινάκι στο κατάλυμα που θα μείνετε και εξοπλισμός για να ζεσταίνεις το φαγητό. Προσωπικά επιδιώκω να κλείνω στις διακοπές μας ενοικιαζόμενα εξοπλισμένα δωμάτια ώστε να είμαι πάντα μάχιμη, να ετοιμάσω γάλα, φαγητό ή σνακ.
Και μιας και μίλησα για σνακ σίγουρα όλο και κάτι ετοιμάζω για να πάρουμε μαζί , συγκεκριμένα με έχουν σώσει τυροπιτάκια και κριτσίνια. Μια σουπερ συνταγή για κριτσίνια με καρότο μπορείς να βρεις εδώ.
Τέλος στα απαραίτητα που φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας είναι φορητό ψυγειάκι και για να μεταφέρουμε τα έτοιμα γεύματα αλλά και για τα παίρνουμε μαζί μας στην παραλία ή τη βόλτα μαζί με φρουτάκια , γιαουρτάκια και τα σχετικά.
Τώρα επειδή πάντα υπάρχει η περίπτωση να ξεμείνουμε από φαγητό ή να βγούμε εκτός προγραμματισμού όλα καλά και πάλι… διακοπές είμαστε οπότε ας χαλαρώσουμε λιγάκι. Μάρκετ σίγουρα θα βρούμε για να συμπληρώσουμε ότι μας λείπει και μικρές παρασπονδίες δεν πείραξαν ποτέ κανέναν!
Δε μπορείς να πεις, σου έβγαλα μενού για πέντε-έξι μέρες!
Θα χαρώ πολύ να μου πεις αν βρήκες το άρθρο χρήσιμο η αν έχεις εσύ κάποια πρόταση, tip ή κάτι που ακολουθείς εσύ.