Μπορείς πλέον να βγεις έξω με τη βοήθεια του υπολογιστή σου, του κινητού ή του τάμπλετ σου και υπάρχουν προτάσεις για όλα τα γούστα. Να είναι καλά η τεχνολογία!
Περίεργοι καιροί… 32645η ημέρα καραντίνας… ή έτσι μπορεί να μοιάζει! Ποιος να μας το έλεγε ότι θα βγαίναμε έτσι απρόσμενα από την καθημερινότητα μας, μακριά από τις συνήθειές μας, μακριά από ταξίδια, βόλτες, κυρίως όμως μακριά από αγαπημένα μας πρόσωπα.
Πιθανότατα να μετανιώσαμε για εκείνη την εκδρομή που ακυρώσαμε, για εκείνο το ποτό που δεν ήπιαμε γιατί βαριόμασταν να βγούμε, για το ότι δεν πήγαμε σε εκείνο το μαγαζί που πάντα θέλαμε, που δεν ακολουθήσαμε την παρέα για καφέ, ακόμα και εκείνο το οικογενειακό δείπνο που χάσαμε, έστω και αν θα ήταν και η αντιπαθητική Θεία Νίτσα στο τραπέζι.
Σίγουρα όλο αυτό είναι πολύ δύσκολο και ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε πολλά αλλά και να εκτιμήσουμε απλά, ασήμαντα και καθημερινά πράγματα, όπως μια ξέγνοιαστη βόλτα ή ένας καφές με φίλους. Όπως επίσης ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με το internet!
Γιατί μέσα σε αυτήν την περίεργη κατάσταση το internet είναι συμμαχός μας όπως και οθόνες , κινητά και tablet. Μάρτυρας η λακκούβα στον καναπέ μετά από τον μαραθώνιο σειρών στο Netfix, από τις 825 ταινίες και τα μουδιασμένα από το play station δάχτυλα!
Αν θέλεις λοιπόν να κάνεις κάτι διαφορετικό από τον καναπέ του σπιτιού σου και από τη στιγμή που έχεις εξαντλήσει όλους τους κύκλους του Criminal Minds(αυτό μου ήρθε στο μυαλό τώρα!) σου έχω κάποιες εναλλακτικές προτάσεις.
Το ξέρεις πως μπορείς να κάνεις την βόλτα σου και να βγεις έξω μέσω της οθόνης του υπολογιστή/κινητού σου; Προαιρετικά φόρεσε τα καλά σου, φρεσκαρίσου λιγάκι και έλα να σε πάω μια βόλτα!Σου έχω 8 προτάσεις.
Μένουμε σπίτι λοιπόν και…
Πάμε θέατρο
Μιας και πλέον έχουν ανασταλεί οι θεατρικές παραστάσεις, πολλοί καλλιτέχνες και παραγωγοί έχουν αποφασίσει να μοιραστούν τη δουλειά τους μέσα από το διαδίκτυο. Πρώτο και καλύτερο το Εθνικό Θέατρο που μέσω του ψηφιοποιημένου του αρχείου δίνει την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε πληθώρα παραστάσεων. Όμως και πολλές άλλες θεατρικές ομάδες αλλά και επιχειρήσεις διατίθουν τις παραστάσεις τους στο κοινό. Μπορείς να βρεις εξαιρετικές δουλειές on line, googlαρε για να δεις τι υπάρχει και επέλεξε αυτήν που σου αρέσει.
Πηγαίνουμε σε live concerts
Περίπου δηλαδή… live είναι, concert δεν ξέρω…αλλά για την συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι πρέπει! Αγαπημένοι καλλιτέχνες Έλληνες και ξένοι διοργανώνουν live εμφανίσεις μέσω των social media. Ανέτρεξε στο προφίλ του αγαπημένου σου καλλιτέχνη και δες τι παίζει. Συνήθως ανακοινώνουν τα live τους από πριν ώστε να είσαι ενημερωμένος. Δες πότε είναι το επόμενο live και συντονίσου.
Πηγαίνουμε μουσείο
Σύμμαχος και πάλι η τεχνολογία. Η Google Arts&Culture έχει καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια να συγκεντρώσει πάνω από 2500 καταχωρήσεις που αφορούν σε μουσεία, πολιτιστικούς χώρους , γκαλερί και πολλά άλλα γύρω από τον πολιτισμό και την τέχνη. Κάποια από αυτά μπορείς να επισκεφτείς virtually μέσω κάμερας 360Ο και μάλιστα σε μερικά υπάρχει και ξενάγηση. Μπαίνεις κανονικά στο μουσείο που θέλεις, επιλέγεις που θα πας και πως θα κινηθείς, τι θα δεις, σταματάς όπου και όσο θες με την ησυχία σου. Τι κι αν δεν έχεις πάει στο Λούβρο… μπορείς τώρα!
Η λίστα είναι πολύ ενδιαφέρουσα καθώς περιλαμβάνει τα μουσεία Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, το Βρετανικό Μουσείο , το Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης αλλά και το δικό μας Μουσείο της Ακρόπολης.
Κάνουμε επίσκεψη αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία
Όπως σου ανέφερα το Google Art&Culture έχει πληθώρα επιλογών πολιτιστικών χώρων, έτσι έχει φροντίζει να μπορούμε να επισκεφτούμε ιντερνετικά διάφορα μνημεία και σημεία ενδιαφέροντος , πάλι με οπτική 360Ο . Που σημαίνει ότι μπορείς να κινηθείς περιμετρικά του μνημείου όσο και σε εσωτερικούς χώρους και στοές, όπου προσφέρεται. Έτσι μπορείς να κάνεις μια βόλτα στην Αίγυπτο και στις πυραμίδες της Γίζας, στο παλάτι των Βερσαλλιών και στο Κολοσσαίο.
Προσωπικά έκανα μια βόλτα μέχρι το Machu Picchu στo Περού και τους ναούς Prambanan στην Ινδονησία.
Παρόμοια εφαρμογή η οποία σε ταξιδεύει σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους είναι και το Clio Museum που σε ξεναγεί σε κάποια μουσεία και μνημεία.
Πάμε σε εκθέσεις
Αν είσαι λάτρης της τέχνης μια ακόμα ενδιαφέρουσα πρόταση του Google Arts& Culture είναι να επισκεφτείς virtually κάποια γκαλερί ή έκθεση τέχνης.
Παίρνουμε τους δρόμους
Σαφώς όχι κυριολεκτικά αλλά με τη βοήθεια της τεχνολογίας και πάλι. Εδώ σου έχω δύο επιλογές από την αγαπημένη Google και πάλι.
Η πρώτη είναι και πάλι η Google Arts&Culture η οποία πέρα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων έχει καταγράψει πολλά υπαίθρια έργα τέχνης. Έτσι μπορείς να κάνεις μια βόλτα στα πιο εντυπωσιακά Graffity της Μελβούρνης και του Παρισιού virtually, όπως επίσης να χαζέψεις τη μεγάλη συλλογή Street Art που υπάρχει στην πλατφόρμα.
Η δεύτερη επιλογή είναι το Google maps, όπου μπορείς να κάνεις street view όπου υπάρχει η δυνατότητα . Πως γίνεται; Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, μπαίνεις στο Google maps, επιλέγεις το μέρος που θέλεις να πας, ‘παίρνεις’ το κίτρινο ανθρωπάκι από την κάτω δεξιά γωνία και το τοποθετείς στη γειτονιά που θες να επισκεφθείς. Με τα βελάκια στον δρόμο μπορείς να κινηθείς προς οποιαδήποτε κατεύθυνση σου επιτρέπει ενώ ‘σκρολάροντας’ μπορείς να έχεις 360Ο οπτική. Ακριβώς δηλαδή με τον τρόπο που δουλεύει και το Google Art&Culture Virtual Tours που σου ανέφερα πιο πάνω.
Όχι, δεν με πληρώνουν από την Google και σου τα προτείνω όλα αυτά, απλά στη συγκεκριμένη περίπτωση προτείνει τις καλύτερες λύσεις.
Αρκετά όμως με την τέχνη, πάμε να χαλαρώσουμε. Μένουμε σπίτι και…
Πάμε για καφέ
Πέραν όλων των άλλων ο εγκλεισμός μας έχει κάνει πιο εφευρετικούς. Έτσι ήδη ξεκίνησε να λειτουργεί το πρώτο virtual café στην Ελλάδα αναγνωρίζοντας την ανάγκη για κοινωνικοποίηση αυτές τις μέρες αλλά και για να φέρει τους φίλους μας πιο κοντά.
Το καφέ Κιμωλία στην Πλάκα σου δίνει τη δυνατότητα να κλείσεις τραπέζι και να πιεις έναν καφέ με την παρέα σου αρκεί να έχετε στη διάθεση σας μια κάμερα ο καθένας. Έχει 15 τραπέζια χωρητικότητας μέχρι 5 άτομα το καθένα, στέλνεις αίτηση για κράτηση την ημέρα που επιθυμείς να ‘πας’ , έρχονται στο mail σου 5 κωδικοί για να μοιραστείς με άλλους τέσσερις φίλους σου, κλείνετε ραντεβού και πίνετε καφέ. Αν αισθάνεσαι πιο κοινωνικός μπορείς να καθίσεις στο μπαρ ή σε τραπέζι με αγνώστους, Οι κωδικοί ισχύουν για ένα 24ωρο.
Επειδή ήδη υπάρχει ουρά βιάσου να κανείς κράτηση αν σε ενδιαφέρει. Κάτι μου λέει βέβαια ότι το παράδειγμα του καφέ Κιμωλία θα ακολουθήσουν κι άλλες επιχειρήσεις.
Πάμε για ποτό
Όχι που δε θα άνοιγε και το πρώτο on line bar! Ρώσικης έμπνευσης το πρώτο διαδικτυακό μπαράκι για να βγεις και να κάνεις τις τσάρκες σου. Στο “Stay the Fuck Home Bar” όλοι είναι ευπρόσδεκτοι! Βάλε το ποτάκι σου, αν θες βάλε και τζινάκι-πουκαμισάκι, μπες στη σελίδα και απόλαυσε την ψηφιακή έξοδο. Μπορείς να κάτσεις στο Bar ή να διαλέξεις πάνω από άλλα 15 virtual rooms. Πάρε τηλέφωνο και τους φίλους σου για να βγείτε όλοι μαζί μιας και δεν παραβιάζετε τους κανόνες του social distancing. Καλή διασκέδαση!
Όχι, δεν ζούμε σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας αν και θα μπορούσε. Μπορεί να μην μπορούμε να βγούμε έξω φυσική παρουσία, παρόλα αυτά μπορούμε να βγούμε ψηφιακά όσο περίεργο και ενδεχομένως απρόσωπο μπορεί να είναι. Μέχρι να ξεχυθούμε λοιπόν ξανά και να ξεκινήσουμε τις βόλτες και τα ταξιδάκια ας μείνουμε ασφαλείς και ας κάνουμε τη τσάρκα μας από τον υπολογιστή μας!
Αγωνιστικούς χαιρετισμούς και αν δεν έχεις διαβάσει πόσο ωραία είναι η ζωή την εποχή του κορονοΐού, διάβασε το, μπορεί να σε ενδιαφέρει.
Αν έχεις καμιά πρόταση που μου έχει ξεφύγει θα χαρώ να την ακούσω.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση ή τροποποίηση όλου ή μέρους του άρθρου ή της ιστοσελίδας χωρίς έγκριση. Το περιεχόμενο προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1193.