Αν δεν έχεις ξαναπάει στις πηγές Αγγίτη μάλλον η πρώτη σου αντίδραση θα είναι κάτι σε: «Wow! Από που βγαίνουν οι νεράιδες;» Εντάξει…νεράιδες δεν υπάρχουν, αλλά όλο το μέρος είναι σαν τη νεραϊδοχώρα. Μονοπάτια μέσα στο πράσινο. Δέντρα που σχηματίζουν πράσινα τούνελ. Και ένα ποτάμι να κυλάει από κάτω, το οποίο αναβλύζει από κρυμμένες πηγές μέσα από το σπήλαιο Αγγίτη, το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο παγκοσμίως!
Σου κίνησα την περιέργεια; Θα σου πω περισσότερα τότε!
Ο ποταμός Αγγίτης, που περιδιαβαίνει το μέρος, είναι ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Στρυμόνα με μήκος περίπου 75χλμ.(έτσι λέει ο θείος Γκουκγλ).
Ξεκινάει την πορεία του από αυτό το σημείο. Από τις πηγές Αγγίτη στη σκιά της οροσειράς της Ροδόπης. Στο διάβα του σχηματίζει ονειρεμένα τοπία, φαράγγια και δάση. Έχοντας δει τις πηγές του, δεν αμφιβάλλω ότι είναι όντως ονειρικά.
Ο ποταμός ήταν αρκετά γνωστός από την αρχαιότητα. Αναφέρεται για πρώτη φορά από τον Ηρόδοτο ο οποίος μιλούσε για μάχες, ιππείς, ελάφια, καμήλες που υπήρχαν στην περιοχή(και ξωτικά να έλεγε, θα τον πίστευα!).
Βεβαίως, βεβαίως! Το μέρος δεν είναι τυχαίο, άσχετα αν το σπήλαιο Αγγίτη άνοιξε μόλις το 2000 για το κοινό.
Σπήλαιο Αγγίτη
Το highlight της περιοχής είναι χωρίς αμφιβολία το σπήλαιο Αγγίτη ή σπήλαιο Μααρά, όπως αλλιώς ονομάζεται. Είναι το μοναδικό επισκέψιμο ποτάμιο σπήλαιο της Ευρώπης και το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου. Πιθανολογείται πως το μήκος του είναι πάνω από 20χλμ ενώ επισκέψιμα αυτή τη στιγμή είναι τα πρώτα 500μέτρα… Εγώ θα πω 500 εντυπωσιακά μέτρα!
Σε προϊδεάζει για το τι θα αντικρύσεις το νερό που ξεχύνεται μυστικά κάτω από τους βράχους.
Εγώ εντυπωσιάστηκα ακόμα από την είσοδο, όταν μας ενημέρωσαν ότι εκεί βρέθηκε χαυλιόδοντας από μαμούθ. Και η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν βρεθεί χαυλιόδοντες μαμούθ σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Στη θέση που βρέθηκε υπάρχει προθήκη ενώ ο χαυλιόδοντας φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας μαζί με άλλα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή, η οποία όπως φαίνεται είχε πλούσια ιστορία.
Και μετά το πρώτο «Wow!», έρχεται το δεύτερο όταν η πόρτα εισόδου πίσω κλείνει, η θερμοκρασία κατεβαίνει, το φως του ήλιου φεύγει και μπαίνεις σε μια αίθουσα βγαλμένη μάλλον από ταινία του Ιντιάνα Τζόουνς(αυτή με την χαμένη κιβωτό!).
Βρίσκεσαι πάνω σε μια ξύλινη γέφυρα, από κάτω τα γαλάζια(ή καλύτερα απροσδιόριστης απόχρωσης) νερά του ποταμού Αγγίτη. Από πάνω κρέμονται μεγαλοπρεπείς οι εντυπωσιακοί κόκκινοι και λευκοί σταλαγμίτες που ο φωτισμός του χώρου τούς κάνει ακόμα πιο επιβλητικούς. Στο είπα, είναι wow το σκηνικό!
Στο σπήλαιο ζουν 37 είδη ζώων-κυρίως νυχτερίδες και ψάρια αλλά υπάρχουν και μικρά θηλαστικά όπως βύδρες.
Διασχίζεις 500 μέτρα πάνω σε ξύλινους υπερυψωμένους διαδρόμους πάνω από το νερό, περιστοιχισμένος από αριστουργηματικά σμιλεμένους από τη φύση σταλαγμίτες. Στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής και ενώ λες: «Τι περισσότερο να δω; Ήταν εκπληκτικά αυτά που είδα!» μπαίνεις στη μεγάλη αίθουσά ή αίθουσα του τροχού.
Εκεί βρίσκεται ο τεράστιος τροχός διαμέτρου 8 μέτρων που κάλυπτε τις ανάγκες υδροδότησης της περιοχής. Φτιάχτηκε επί οθωμανικής κυριαρχίας τον 19ο αιώνα ενώ λειτουργούσε μέχρι και τον 20ο . Στην οροφή του υπάρχει ένα εντυπωσιακό άνοιγμα 8Χ12 μέτρα. Από εδώ ήταν η είσοδος του σπηλαίου πριν το άνοιγμα του για το κοινό.
Η πρώτη απόπειρα εξερεύνησης του είχε γίνει τη δεκαετία του ’50. Δεν ήταν επιτυχημένη λόγω της υδάτινης μορφολογίας του. Το 1970 έγινε η δεύτερη απόπειρα με τη συνεργασία Γάλλων σπηλαιολόγων. Αν και υπήρξε ένα κενό διάστημα τελικά άνοιξε για το κοινό το 2000.
Ευτυχώς για εμάς, γιατί το μέρος είναι ΥΠΕΡΟΧΟ!
More Info
Το σπήλαιο λειτουργεί όλο το χρόνο και υπάρχει ξενάγηση. Κάνε τσεκ το ωράριο εδώ. Ακόμη κι αν είναι καλοκαίρι πάρε μια ζακετούλα μαζί σου πριν μπεις γιατί την έχει τη δροσούλα του!
Πηγές Αγρίτη
Εννοείται κάναμε και τις βόλτες μας στα μονοπάτια τριγύρω από το σπήλαιο όπου υπήρχε απίστευτη δροσιά κάτω από τα πλατάνια και τις λεύκες. Βόλτες για να ανοίξει το μάτι μας και βέβαια για να βγάλουμε και τις απαραίτητες φωτο!
Επειδή όπως προείπα μια δροσούλα την έχει, προτείνω να επισκεφτείτε το μέρος τέλη άνοιξης μέχρι αρχές φθινοπώρου. Εμείς είχαμε πάει μέσα Μάη και ήταν ιδανικά!
Άλλωστε αν ο καιρός είναι καλός μπορείτε να συνδυάσετε τη βόλτα σας με πικ νικ. Πάρτε μαζί σας το κάτι-τις και την κουβερτούλα του πικ νικ. Μπορείτε να καθίσετε σε κάποιο από τα ξύλινα τραπέζια πικ νικ που βρίσκονται δίπλα στο ποτάμι.
Εναλλακτικά, μπορείτε να αράξετε στο καφέ-αναψυκτήριο-ταβέρνα Ύδωρ Νεαρόν που βρίσκεται εκεί. Είναι υπέροχα για να πεις το καφεδάκι σου. Χαλαρώνεις ακούγοντας τον ήχο του νερού που κυλάει κάτω από τη σκιά των δέντρων. Εμείς καθίσαμε και για φαγητό το οποίο ήταν συμπαθητικό. Επίσης, το μέρος από τη μια πλευρά είναι προσβάσιμο και για άτομα με κινητικά προβλήματα. Υπάρχουν κι άλλα εστιατόρια-καφέ στην περιοχή αλλά δυστυχώς δεν έχω να σου δώσω περισσότερες πληροφορίες.
Το μέρος απέχει 23χλμ από την πόλη της Δράμας οπότε μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψη σας με μια βόλτα στην όμορφη Δράμα. Αν θέλετε να διανυκτερεύσετε κιόλας μπορείτε να βρείτε κατάλυμα εδώ.
Αν είστε φαν των σπηλαίων, μπορείτε να συνεχίσετε τη σπηλαιο-εξερεύνηση και να κατευθυνθείτε στο σπήλαιο της Αλιστράτης. Απέχει περίπου 40 λεπτά.
Εμείς το συνδυάσαμε με επίσκεψη στο Κέντρο Αρπακτικών Ημερόβιων και Νυχτόβιων Πουλιών κοντά στο χωριό Πηγάδια και ήταν πολύ ωραία εμπειρία. Άρεσε πολύ σε μικρούς και μεγάλους. Την κρατάω για επόμενο ποστ!
Ελπίζω να σου έδωσα ιδέα για εξόρμηση αν βρίσκεσαι στην περιοχή. Η επίσκεψη αξίζει με 1000 και όχι…τα «Wow!» δεν είναι υπερβολή!
Αν πάλι έχεις πάει και έχεις και άλλες ιδέες για εξορμήσεις τριγύρω, γράψε μου στα σχόλια ώστε να ανακαλύψουμε κι άλλα ωραία μέρη!
Ακολούθησε με σε Instagram, Facebook και TikTok για να τα λέμε και από εκεί!
Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρουν:
Κανό στο Νέστο και εκδρομή στη Σταυρούπολη
Εξόρμηση από Κομοτηνή; Πάρτε μερικές ιδέες!