“Φέρες; Ποιες Φέρες; Εγώ ξέρω μόνο τις Σέρρες!”. Άνετα δε θα μπορούσε να ειπωθεί αυτό από κάποιον; Ειδικά αν μένει προς νότια Ελλάδα(ή όχι μόνο νότια;). Για την ακριβεία ακόμη και αυτή τη στιγμή που γράφω το κείμενο, το auto correct μού βγάζει αυτόματη διόρθωση “Σέρρες” όταν πατάω “Φέρες”!
Όχι αγαπημένο laptopάκι, υπάρχουν και οι Φέρες! Μπορεί να μην τις ξέρεις αλλά κουβαλάνε ιστορία πίσω τους. Ιστόρια που συνδέεται με το Βυζάντιο. Last but not least στα πέριξ βρίσκεται ένας ξεχωριστός βιότοπος, το Δέλτα του Έβρου.
Και αφού έδωσα το στίγμα, ήρθε η ώρα να μιλήσω για τις Φέρες! Βασικά θα μιλήσω για το πώς βρεθήκαμε στις Φέρες, τι κάναμε και πώς περάσαμε.
Ο βασικός λόγος που βρεθήκαμε εκεί ήταν για να κάνουμε βαρκάδα στον Έβρο. Κ-Α-Τ-Α-Π-Λ-Η-Κ-Τ-Ι-Κ-Η εμπειρία!
Μιας και φτάσαμε λοιπόν στην περιοχή, δε γίνονταν να μην δούμε και τις Φέρες.
Φέρες
Μετά τη βαρκάδα κάναμε μια στάση στη Φάρμα Βήρα. Η Φάρμα Βήρα είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που παράγει προϊόντα γάλακτος(γιαούρτια, τυριά κ.α.) με βιολογικό γάλα παραγωγής τους. Τα παιδιά αγάπησαν το μέρος γιατί είδαν προβατάκια και κατσικάκια. Εμείς πάλι αγαπήσαμε και το πεντανόστιμο ρυζόγαλο τους! Αν βρεθείτε στην περιοχή με παιδιά ίσως θελήσετε να περάσετε μια βόλτα. Μην παραλείψετε να ψωνίσετε και από τα προϊόντα τους!
Κάναμε μια στάση και στην οικοτεχνία παραγωγής λουκουμιών Γιαννακίδη με τα βραβευμένα λουκούμια. Πέρα από τα κλασικά λουκούμια φτιάχνουν και εξαιρετικά γλυκίσματα από λουκούμια. Προσωπικά αγαπημένα ήταν αυτά με γεύση ρόδι!
Μετά τη μεγάλη βόλτα η αλήθεια είναι ότι ένα φαγητό επιβάλλονταν. Αν και Σάββατο η πόλη ήταν σχετικά ήσυχη και καθήσαμε στην πλατεία για φαγητό. Ακούσαμε καλά λόγια και για τα δύο ταβερνάκια που βρίσκονται στην πλατεία. Προτιμήσαμε το ψητοπωλείο Τζιτζιφιά γιατί εδω ήταν λίγο πιο άνετα για τα παιδιά. Μπορώ να πω ότι κάναμε πολύ καλή επιλογή, το φαγητό ήταν άψογο.
Και μετά το φαγητό…sightseeing!
Παναγία Κοσμοσώτηρα και Βυζάντιο
Η Παναγία Κοσμοσώτηρα είναι το must see στις Φέρες. Θεωρείται Παγκόσμιο προσκύνημα των Θρακών(κάτι που έμαθα googlάροντας) και κουβαλάει πάνω της σχεδόν 900 χρόνια ιστορία!
Πιθανολογείται ότι χτίστηκε κάπου το 1152μ.Χ. από τον Σεβαστοκράτορα(αδερφό του αυτοκράτορα) Ισάακιο Κομνηνό. Μάλιστα ο Ισαάκιος Κομνηνός ξόδεψε σχεδόν όλη του την περιουσία για να κατασκευάσει το μοναστηριακό συγκρότημα. Αυτό το κατέστησε αρκετά εύπορο.
Η Μονή έδωσε έναυσμα για να κατοικηθεί και η Βήρα, όπως ονομάστηκε τότε η σημερινή πόλη των Φερών. Σήμερα σώζεται ο ναός και κάποια τμήματα των τειχών. Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου και η θέα της φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Ο ναός είναι ορατός σχεδόν από όλη την πόλη.
Κάποιοι παρομοιάζουν τον ναό με ένα μικρό αντίγραφο της Αγιάς Σοφίας και πιστεύεται ότι εδώ βρίσκεται και ο τάφος του Ισαάκιου Κομνηνού.
Αλήθεια ή όχι, ο ναός είναι ένα αριστούργημα που σίγουρα δεν πρέπει να χάσεις αν βρεθείς στην περιοχή. Όταν πήγαμε εμείς γίνονταν εργασίες στο εσωτερικό του. Και πάλι όμως, σε πιάνει ένα δέος αν αναλογιστείς ότι βλέπεις συμπυκνωμένη τέχνη του 12ου αιώνα και ένα τόσο σημαντικό μνημείο.
Την εποχή εκείνη η Βήρα έγινε αρκετά διάσημη αλλά και στόχος πολλών. Κατασκευάστηκαν πολλά έργα και η περιοχή άνθισε.
Ένα από τα έργα είναι το βυζαντινό υδραγωγείο, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο της πόλης. Μπορείς να δεις το επάνω κομμάτι ενώ δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο μονοπάτι να κατεβαίνει στο κάτω επίπεδο. Με τα παιδιά ήταν λιγάκι δύσκολο να το ανακαλύψουμε!
Το μέρος όμως είναι όμορφο. Καταπληκτικό για μια στάση για φωτογραφίες και για ένα τελευταίο “Γειά” στις Φέρες!
Μην ξεχάσω να σου πω…
Η βαρκάδα στον Έβρο, αν δεν το ανέφερα είναι στις top εμπειρίες που μπορείς να ζήσεις στη Θράκη! Αν θέλεις πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση για τον Έβρο μπορείς να επισκεφτείς και το Τουριστικό Κέντρο Φερών-Δέλτα Έβρου όπου μπορείς να πάρεις πληροφορίες και να μάθεις για το οικοσύστημα της περιοχής.
Αλήθεια έχεις βρεθεί στην περιοχή και αν ναι, τι σου έκανε εντύπωση; Μήπως έχεις καμιά πρόταση για το μέρος;
Αν σου αρέσει να κόβεις βόλτες στη Θράκη, άλλη μια Top εμπειρία που πρέπει να ζήσεις είναι:
Κανό στο Νέστο και Εκδρομή στη Σταυρούπολη
Αν πάλι ψάχνεις για εξορμήσεις στο νομό Ροδόπης μπορείς να διαβάσεις:
Ακολούθησε με σε Instagram, Facebook και TikTok αν θες περισσότερες βόλτες στη Θράκη. Μπορεί εδώ να μην προλαβαίνω να ανεβάζω τακτικά, εκεί όμως έχω πολύ υλικό!