Αν βρεθείς στον Έβρο ή βρίσκεσαι κάπου κοντά, τότε πίστεψε με δε θες να χάσεις τη βαρκάδα στον Έβρο. Είναι μια μοναδική εμπειρία να βρεθείς κοντά σε σπάνια πουλιά και σε ένα προστατευμένο υδροβιότοπο. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι είναι σα να βρίσκεσαι μέσα σε ένα ντοκιμαντέρ!
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν λες Έβρος; Πιθανότατα η πρώτη απάντηση είναι ‘σύνορα’ και ‘Τουρκία’ μιας και από τα ΜΜΕ συνήθως η αναφορά στον Έβρο θα είναι για κάποιο θερμό επεισόδιο ή κάποιο άτυχο περιστατικό.
Δυστυχώς είναι κρίμα, γιατί ο Έβρος είναι μια υπέροχη περιοχή με πλούσια φύση, εκπληκτικά τοπία, ωραίους ανθρώπους και υπέροχες γεύσεις.
Από τα πιο όμορφα και ξεχωριστά μέρη είναι σίγουρα ο ποταμός Έβρος. Ο ποταμός Έβρος αποτελεί το φυσικό σύνορο με την Τουρκία και είναι ανεκτίμητης αξίας φυσικό στοιχείο. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της ΝΔ Ευρώπης, μετά τον Δούναβη. Ενώ το Δέλτα του ποταμού αποτελεί είναι μοναδικό οικοσύστημα έκτασης 200.000 τ.μ προστατευμένο στο μεγαλύτερο μέρος του, από το 1971, από τη συνθήκη Ραμσάρ.
Στα νερά του θα δεις φλαμίνγκο, ερωδιούς, χαλκόκοτες, πολλά είδη πάπιας, πελεκάνους, πελαργούς και πολλά αλλά. Κάποια βρίσκουν φωλιά εκεί όλο το χρόνο, ενώ άλλα βρίσκουν προστασία εκεί μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες(όπως τα φλαμίνγκο) τα οποία μεταναστεύουν από πιο ζεστές χώρες.
Δυστυχώς αυτή την εποχή που πήγαμε δεν είχαν έρθει ακόμη τα φλαμίνγκο, κοντοζυγώνει η ώρα τους όμως! Είμαι περίεργη πόσο ακόμα πιο εντυπωσιακό φτιάχνουν το σκηνικό!
Είμασταν αρκετά τυχεροί όμως ώστε να δούμε τόσα πολλά που δε το φανταζόμασταν! Ευχάριστη έκπληξη ήταν οι πολλοί πελαργοί που ψάχναμε με τα κυάλια στην Κομοτηνή! Μάλιστα στην περιοχή βρίσκεται το χωριό Πόρος, το οποίο έχει χαρακτηριστεί Ευρωπαϊκό χωριό πελαργών από τον οργανισμό euroNATUR. Το ήξερες; Εγώ όχι!
Δε ξέρω αν σου έδωσα μια πολύ μικρή εικόνα για τη σπουδαιότητα του Έβρου!
Η βαρκάδα μας στον Έβρο
Ευτυχώς για όλους εμάς υπάρχει η δυνατότητα να επισκεφτούμε αυτό το μοναδικό μέρος, να περιπλανηθούμε στα κανάλια του και να θαυμάσουμε την άγρια ζωή του. Δε γίνονταν λοιπόν να λείπει από το πρόγραμμα μας μια βαρκάδα στον Έβρο!
Η βόλτα μας ξεκίνησε από το Δημοτικό Τουριστικό Περίπτερο Φερών. Το περίπτερο βρίσκεται στην είσοδο των Φερών και παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για το Δέλτα του Έβρου καθώς και πληροφορίες για το τι να κάνει κάποιος στην περιοχή.
Από αυτό το σημείο μας παρέλαβε ο κ. Χρήστος, ο καπετάνιος-ξεναγός-οδηγός μας στη βόλτα. Καταπληκτικός οδηγός θα έλεγα, καθώς σε όλη τη διαδρομή μέχρι να φτάσουμε στη βάρκα μας έδειχνε σημεία ενδιαφέροντος στην περιοχή, έκανε στάσεις ώστε να μας δείξει και να μας μιλήσει για πουλιά και ζώα, πώς είναι να βρίσκεσαι στα σύνορα και άλλες γενικές πληροφορίες.
Το να κατέβεις μέχρι το Δέλτα και το σημείο που ξεκινάει η βαρκάδα δεν επιτρέπεται χωρίς συνοδεία, καθώς διέρχεσαι μέσα από στρατιωτική περιοχή(λόγω των συνόρων). Το πιο πιθανό είναι ότι δε θα μπορέσεις να διανύσεις παρά ελάχιστο κομμάτι της διαδρομής. Όχι ότι δε μπορείς να πάρεις το δικό σου όχημα αλλά θα πρέπει να έχεις έχεις συνοδεία κάποιον που φέρει ειδική άδεια.
Αν και να πω την αλήθεια, θα σε συμβούλευα να μην πάρεις το αυτοκίνητο σου καθώς ο δρόμος είναι αρκετά κακοτράχαλος και θα παιδευτείς(και το αυτοκίνητο!) Έχει αρκετή απόσταση μέχρι το λιμανάκι. Άσε που θα χάσεις την ευκαιρία μιας ενδιαφέρουσας συζήτησης με τον κ. Χρήστο, ο οποίος είναι γνωστής της περιοχής.
Νομίζω ότι η διαδρομή σου δίνει μια αίσθηση τι θα ακολουθήσει και σε πιάνει ανυπομονησία! Χωρίς υπερβολή είναι μαγικό το πόσο κοντά μπορείς να βρεθείς στη φύση και να νιώσεις την αρμονία της.
Είναι επίσης περίεργο το συναίσθημα που σου προκαλεί η αντίθεση της αρμονίας της περιοχής με τον πανύψηλο φράχτη και τα φυλάκια των συνόρων, τα οποία βρίσκονται κυριολεκτικά δίπλα(Κατά τη διαδρομή περνάς από το κοντινότερο σημείο στο φράχτη)!
Φτάνουμε στο λιμανάκι και το μόνο που έχω να σου πω είναι ότι αισθάνομαι σα να βρίσκομαι σε ντοκιμαντέρ! Ψηλές καλαμιές μέσα στο νερό, ξύλινες ψαρόβαρκες, μικρά καναλάκια, ήχοι του ποταμού και ήχοι από πουλιά και ζώα δένουν σε ένα υπέροχο σκηνικό!
Βάλαμε τα σωσιβιάκια μας μικροί και μεγάλοι, ανεβήκαμε στη βάρκα και βουρ στα κανάλια!
Κάπου εδώ δε ξέρω από πού να ξεκινήσω και τι να σου πρωτοπω! Για τα μικρά κανάλια με τις καλαμιές δεξιά και αριστερά; Το σκηνικό ήταν το λιγότερο ινσταγκραμικό! Για το πόσο γραφικό ήταν να περνάνε άλλες ψαρόβαρκες από δίπλα; Για τις καλύβες των ψαράδων και των κυνηγών στις όχθες των καναλιών; Για τους ήχους του νερού; Θα σου πω ότι η διαδρομή ήταν απλά ένα όνειρο, κάπου λίγο έξω από την πραγματικότητα!
Επίσης, μπορώ με βεβαιότητα να σου πω ότι η βαρκάδα στον Έβρο είναι σίγουρα από τα πιο όμορφα πράγματα που έχω κάνει στη Θράκη. Αν τύχει κάποια στιγμη να βρεθείς στην περιοχή ή αν είσαι από τα μέρη, βάλτο άμεσα στα must see!
Μη σου πω ότι αν είσαι από Θράκη επιβάλλεται να κάνεις τη βαρκάδα γιατί πραγματικά ο τόπος μας είναι πανέμορφος!
Όπως είπα και πιο επάνω δε νομίζω να μπορώ να περιγράψω με λόγια το συναίσθημα από το διαφορετικό τοπίο που αντικρύζεις, τη ζωή που υπάρχει, τις ανθρώπινες ιστορίες(δυστυχώς οι περισσότερες όχι ευχάριστες), τον πλούτο της περιοχής και την ομορφιά κάπου εκεί, κάπου στην άκρη της Ελλάδας, δίπλα στα σύνορα!
Αξίζει η όχι η βαρκάδα στον Έβρο;
Αξίζει με 1000! Είναι μοναδική εμπειρία!
Αν με ρωτήσεις τι μου έκανε περισσότερη εντύπωση:
- Τα περάσματα και τα μικρά κανάλια ανάμεσα στις καλαμιές.
- Οι καλύβες χωμένες μέσα στις καλαμιές. Νομίζω είναι πολύ δύσκολο να βρεις κάτι παρόμοιο σε άλλο μέρος. Οι περισσότερες βέβαια είναι κατεστραμένες λόγω του ότι κρίθηκαν παράνομες και οι κληρονόμοι των παλιών ιδιοκτητών δεν τις διεκδικούν.
- Υπάρχει όμως μια καλύβα που κατοικείται μόνιμα. Η κ. Άρτεμις με τον άντρα της, αλιείς, εδώ και πολλά χρόνια κατοικούν μόνιμα στο Δέλτα. Μπορεί να μην έχει αποσαφηνιστεί κατα πόσο δικαιούνται να μένουν εδώ, αλλά και μόνο η ύπαρξη τους διασφαλίζει πολλά χρόνια τώρα την ελληνική παρουσία στην περιοχή. Μάλιστα πέρυσι δόθηκε στην κ. Αρτεμις η τιμητική διάκριση της ‘Κυράς του Δέλτα’.
- Οι ήχοι από τη βάρκα που σκίζει το νερό και οι οι ήχοι της φύσης που σε περιτριγυρίζουν.
- Η αίσθηση ηρεμίας που σου δίνει το τοπίο.
- Το ότι είναι πραγματικά σα να βρίσκεσαι σε σκηνή ντοκιμαντέρ!
- Η διαδρομή μέχρι να φτάσουμε στη βάρκα. Το δέος του πόσο κοντά βρίσκεσαι στα σύνορα. Οι μαγικές εικόνες του υδροβιότοπου. Πουλιά, ζώα και στο βάθος νερό.
Είναι η βαρκάδα στον Έβρο ασφαλής για παιδιά;
Στη βαρκάδα πήγαμε με τα παιδιά, ηλικίας 4,5 και 2,5 ετών. Μπορώ να πω ότι δεν υπήρχε καμία στιγμή που να φοβηθήκαμε. Ο φόβος ήταν περισσότερο πριν να ανεβούμε και μόνο γιατί σκεφτόμασταν μην φοβηθούν τα ίδια.
Ούτε αυτό συνέβει τελικά! Η μεγάλη καταενθουσιάστηκε, ήθελε να είναι κοντά στο νερό και έβγαζε μόνιμα επιφωνήματα χαράς τα οποία έχουν αποτυπωθεί σχεδόν σε όλα τα βίντεο!
Μικροί και μεγάλοι φορούσαμε σωσίβια γιλέκα οπότε είχαμε μια επιπλέον αίσθηση ασφάλειας.
Τα νερά σε αυτή την περιοχή δεν υπερβαίνουν συνήθως το μισό μέτρο , εκτός από πολύ συγκεκριμένα σημεία, κάτι που καθιστούσε ακόμα πιο ξέγνοιαστη τη βόλτα μας.
Η βαρκάδα στον Έβρο κρατάει 1-1,5 ώρα, και μπορώ να σου εγγυηθώ πως ούτε που θα καταλάβεις πώς θα περάσει η ώρα! Ρώτα κι εμένα που ήθελα να πάρω κι άλλο υλικό αλλά δεν πρόλαβα!
Ευχαριστούμε Delta Evros Explorer για τη μοναδική εμπειρία!
Μετά τη βαρκάδα στον Έβρο
Μετά τη βαρκάδα σειρά είχε το local tasting. Μιας και βρεθήκαμε στην περιοχή να μην δοκιμάσουμε τοπικές γεύσεις!;
Έτσι πρώτη μας στάση ήταν η οικοτεχνία Γιαννακίδη με τα βραβευμένα της λουκούμια και ‘δυστυχώς’ ανακάλυψα πόσο νόστιμα είναι τα λουκούμια με γεύση ρόδι!
Δεύτερη στάση ήταν η αγροτική κτηνοτροφία μονάδα Βήρα Φάρμα. Τα παιδιά χάρηκαν γιατί είδαν από κοντά προβατάκια και κατσικάκια και οι μεγάλοι γιατί είχαμε την ευκαιρία να προμηθευτούμε πεντανόστιμα βιολογικά προϊόντα. Μάλιστα προς έκπληξη μας υπήρχε αρκετά μεγάλη ποικιλία! Αν με ρωτήσεις θα σου πω μην παραλείψεις να δοκιμάσεις το ρυζόγαλο!
Εννοείται η βόλτα δε γίνονταν να τελειώσει χωρίς βόλτα από την Παναγία Κόσμοσώτηρα στις Φέρες. Σίγουρα από τα must see της περιοχής! Την έχουν χαρακτηρίσει αντίγραφό της Αγιάς Σοφιάς, ίσως όχι άδικα. Δε θα σε αφήσει αδιάφορο η μεγαλοπρέπεια και η βαριά ιστορία της. Άλλωστε 900 χρόνια ιστορίας είναι αυτα!
Η εκκλησία χτίστηκε από τον Σεβαστοκράτορα(ανώτερος Βυζαντινός τίτλος) Ισαάκιο Κομνηνό ο οποίος έδωσε μάλιστα όλη του την περιουσία ώστε να χτιστεί η Μονή, κάτι που την καθιστούσε από τις πιο εύπορες Μονές. Σήμερα σώζονται πέρα από το ναό και μέρος των τειχών.
Ίσως και η Βήρα(σημερινές Φέρες) οφείλει την ίδρυση της στον Ισαάκιο. Εκτός από τη Μονή και κάποια άλλα έργα, φρόντισε και για την κατασκευή υδραγωγείου, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο των Φερών. Αξίζει μια στάση για μια τελευταία φωτό και ένα “Εις το επανιδείν” στον ποταμό Έβρο και τις Φέρες.
Περισσότερα για τις Φέρες μπορείς να βρεις και εδώ: Βόλτα Στις Φέρες Και Βαρκάδα Στον Έβρο.
Σχετικά με τη βαρκάδα μπορείς να πάρεις πληροφορίες από το Delta Evros Explorer. Βρες τους επίσης σε Facebook και Instagram.
Διάβασε επίσης:
Εξόρμηση από Κομοτηνή; Πάρτε μερικές ιδέες
Και από τα must-do στη Θράκη:Κανό στο Νέστο και εκδρομή στη Σταυρούπολη