Ναι, καλά διάβασες virtual ταξίδια από το σπίτι, μιας και δυστυχώς το ταξίδι ακόμα και με πιρόγα είναι όνειρο θερινής νυκτός μπορούμε να ταξιδέψουμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Την αγάπη μου για τα ταξίδια στην έχω πει κι αν όχι είναι διάχυτη σε αυτό το μπλογκ. Έτσι λοιπόν, κάτι που ακυρώθηκαν τα προσεχή μας σχέδια, κάτι που ήθελα να αλλάξω εικόνες και να μη βλέπω τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μου, κάτι που θέλω να ονειρεύομαι τα επόμενα ταξίδια, έπεσα στα άδυτα της Google.
Άκου λοιπόν πως έχει η κατάσταση. Είμαι από τους ανθρώπους που μου αρέσει όταν οργανώνω ή όταν ψάχνω τα επόμενα ταξίδια μου να θέλω να έχω εικόνες και εντυπώσεις, έτσι ξεσηκώνω πληροφορίες, ταξιδιωτικές ιστορίες, βίντεο , φωτογραφίες και το Google maps. Αγαπημένο μου δε το street view, αυτό το κίτρινο ανθρωπάκι στην κάτω δεξιά γωνία του Google maps όπου σε μεταφέρει εικονικά εκεί που θες να πας.
Δεν ξέρω τη σχέση σου με όλες αυτές τις ‘ταξιδιάρικες’ εφαρμογές αλλά πολλές υπηρεσίες τους έχουν φτάσει σε άλλο επίπεδο. Πλέον μπορείς να ταξιδέψεις εικονικά όχι μόνο σε πόλεις και χωριά αλλά και σε εθνικά πάρκα και φυσικά μνημεία, να περιδιαβείς δρόμους, μουσεία, γκαλερί ακόμα και να επισκεφτείς εστιατόρια.
Σε κάτι τέτοιες στιγμές αναζήτησης λοιπόν αφέθηκα στις δυνατότητες του υπολογιστή μου και στα ψηφιακά ταξίδια. Θέλω λοιπόν να μοιραστώ μαζί σου 5 τέτοια ταξίδια και να σου δώσω όλες τις πληροφορίες και τα links αν θες να πεταχτείς για ένα ταξιδάκι….ή οκ, για να ρίξεις μια ματιά και εσύ!
Πάτησε τα link που υπάρχουν στο κείμενο για να μεταφερθείς εκεί.
Virtual ταξίδια από το σπίτι:
1.Παρίσι
Νομίζω ότι ολοκληρωμένο βρήκα σε ψηφιακούς οδηγούς. Δικαιολογημένα καθώς το Παρίσι είναι η πιο τουριστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορείς να επισκεφτείς τα πιο γνωστά τουριστικά μνημεία και να κάνεις βόλτες στους δρόμους του με κάμερες 360ο .

Έτσι, έχεις τη δυνατότητα να επισκεφτείς το Μουσείο του Λούβρου χωρίς ουρές και κινηθείς όπου θες αλλά και να μείνεις όση ώρα θες. Επίσης μπορείς να περιηγηθείς στο Μουσείο Ορσέ(Musée d’Orsay), στεγασμένο σε κτίριο πρώην σιδηροδρομικού σταθμού, όπου φιλοξενεί πολλά έργα τέχνης και περιοδικές εκθέσεις. Η λίστα με τα μουσεία και τις γκαλερί είναι μεγάλη, ενώ περιλαμβάνει ακόμα και θέατρα αλλά και το Γαλλικό Κοινοβούλιο. Μπορεί βρε παιδί μου να έχεις όρεξη να επισκεφτείς το Μουσείο θεατρικών κουστουμιών ή να θες δεις την θέα του Παρισιού από ψηλά!
Έχεις επίσης την επιλογή να πας μια βόλτα μέχρι τις Βερσαλλίες και να χαθείς στους υπέροχους κήπους με τις λίμνες, τα σιντριβάνια και τα περάσματα, όπως μπορείς επίσης να περιηγηθείς και στο μεγαλοπρεπές εσωτερικό του παλατιού των Βερσαλλιών.
Ένα ακόμα αγαπημένο μέρος που σου προτείνω είναι ο κήπος του Λουξεμβούργου.Από τους πιο όμορφους και διάσημους κήπους του Παρισιού, εκεί εκατοντάδες Γάλλοι και τουρίστες κάνουν καθημερινά τη βόλτα τους με φόντο το παλάτι του Λουξεμβούργου όπου πλέον στεγάζεται η Γαλλική Γερουσία. Χάρηκα πάρα πολύ όταν ανακάλυψα ότι μπορείς να μεταφερθείς εκεί εικονικά, τόσο για να σουλατσάρεις στους πανέμορφους κήπους όσο και στο εσωτερικό του παλατιού. Εγώ πάντως πήγα μια βόλτα!
Τέλος από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει ο πύργος του Άιφελ, όπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας και πάλι σου δίνεται η δυνατότητα να θαυμάσεις τη θέα από την κορυφή του.
2.Βενετία

Μια πόλη που σίγουρα θα ήθελα να επισκεφτώ αλλά ενδεχομένως λόγω του ότι την θεωρώ ‘εύκολο’ προορισμό την αμελώ, δυστυχώς. Παρόλα αυτά με τη βοήθεια της Google Arts& Culture αλλά και του Google Maps Treks μεταφέρθηκα εκεί, για να έχω μια ιδέα για το όταν θα πάω και φυσική παρουσία!
Αν και εσύ είσαι στην ίδια μοίρα με εμένα και δεν έχεις καταφέρει να πας στη Βενετία,μπορείς να κάνεις ψηφιακά μια βόλτα με τα πόδια στα σοκάκια της ή μια βόλτα με γόνδολα στο μεγάλο κανάλι. Επίσης, μπορείς να επισκεφτείς το Παλάτι των Δόγηδων, να μάθεις την ιστορία της πόλης και των κτιρίων, να επισκεφθείς γκαλερί αλλά και να δεις την πόλη μέσα από τα έργα διάσημων καλλιτεχνών. Όλα ένα κλικ μακριά!
Μέχρι να βρεθούμε λοιπόν στην πλατειά του Αγίου Μάρκου δεν είναι και κακή ιδέα!
3.Μεξικό
Ταξίδι όνειρο ζωής, για τις παραλίες της Καραϊβικής , τις κρυμμένες cenotes, τους μυστικιστικούς ναούς των Μάγιας, το φαγητό, την τέχνη, την κουλτούρα. Όπως βλέπεις βρίσκω αρκετούς λόγους για να ταξιδέψω εκεί κάποια στιγμή. Δεν έχω αποφασίσει αν θα είναι στην πυκνοκατοικημένη πόλη του Μεξικού ή σε κάποια παραλία στo Cancun, ιδανικά θα ήθελα σε όλα!

Συνεπώς δε θα μπορούσε να λείπει από την λίστα των virtual ταξιδιών μου. Στο συγκεκριμένο ταξίδι μου λοιπόν διάλεξα να ξεκινήσω από το Μουσείο Φρίντα Κάλο. Το μπλε σπίτι όπου γεννήθηκε, έζησε και πέθανε. Αν και δε βρίσκονται πολλά έργα της εκεί, βρίσκεται το εργαστήριο της και μεγάλη συλλογή προσωπικών της αντικειμένων. Στη συνέχεια έκανα μια βόλτα στο Μουσείο Dolores Olmedo όπου φυλάσσεται μια μεγάλη συλλογή έργων σπουδαίων λατινοαμερικάνων καλλιτεχνών και αμέσως μετά στο Μουσείο Ανθρωπολογίας του Μεξικού.
Καλά τα μουσεία αλλά το Μεξικό έχει πλούσια φυσικά τοπία, μνημεία και παραλίες. Μέσω street view έκανα τις βόλτες μου στις Cenotes(φυσικές πισίνες) της χερσονήσου Yukatan, στον αρχαιολογικό χώρο Τσίτσεν Ίτζα των Μάγιας και μια βουτιά στην ονειρική Tulum.
Ακολούθησε τα link για ένα ταξιδάκι στο Μεξικό.
4.Καμπότζη

Προχθές ‘ταξίδεψα’ και μέχρι την Καμπότζη. Άλλη μια χώρα από τη bucket list μου. Χώρα που άκμασε το 12-14ο αιώνα χάρη στην αυτοκρατορία των Χμερ, οπότε και χτίστηκαν και τα κυριότερα μνημεία της. Άνοιξε σχετικά πρόσφατα για τους τουρίστες(κάπου το 1990), με μοναδικά φυσικά τοπία, τροπική βλάστηση, έντονο το υγρό στοιχείο και πλούσια ιστορία αρκετά ταραγμένη. Δε θα μακρηγορήσω σχετικά με τους λόγους για τους οποίους θα ήθελα να πάω αλλά θα επικεντρωθώ στον κύριο πόλο έλξης, τον θρησκευτικό χώρο Άνγκορ, το μεγαλύτερο τόπο λατρείας στον κόσμο.
Το συγκρότημα ναών Άνγκορ χτίστηκε στις αρχές του 9ου αιώνα από τον βασιλιά των Χμερ Γιασοβαρμάν και τον 13ο αιώνα είχε εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του τότε γνωστού κόσμου. Εγκαταλείφθηκε τους επόμενους αιώνες και καλύφθηκε από την πυκνή βλάστηση της ζούγκλας για να έρθει ξανά στο φως το 1860. Από το 1992 συγκαταλέγεται στη λίστα με τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Στο συγκρότημα Άνγκορ βρίσκεις ναούς , κτίρια και αγάλματα τα οποία πλέον με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορείς να επισκεφθείς.
Έτσι πέρα από τον σημαντικότερο Ναό Άνγκορ Βατ μπορείς να περιηγηθείς στον Ναό Άνγκορ Τομ, Μπαντεΐ Σρεΐ,Μπενγκ Μελεά και Τα-Προχμ(γνωστό από την ταινία Λάρα Κρόφτ) ενώ ταυτόχρονα σου δίνονται ιστορικές πληροφορίες. Επίσης μέσω γραφικών μπορείς να παρακολουθήσεις virtually την ζωή στα χρόνια της ακμής.
5.Πέτρα

Νομίζω αυτό το ‘ταξίδι’ ήταν το καλύτερο και ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Μπορεί να μην περιλαμβάνει όλη την Ιορδανία και σίγουρα αν πήγαινα θα φρόντιζα να επισκεφτώ κι άλλα μέρη όπως η Άκαμπα, το Αμμάν, η Νεκρά Θάλασσα και διανυκτέρευση στην έρημο Wadi Rum, οκ, δεν λέω άλλα, συνεχίζω στα δικά μας… Παρόλα αυτά η εικονική περιήγηση στην Πέτρα είναι εξαιρετική.
Η Πέτρα ή «Ροδοκόκκινη Πόλη» είναι η κρυμμένη πόλη η οποία λαξεύτηκε από τους Ναβαταίους βαθιά στην έρημο της Ιορδανίας περί το 1ο αιώνα μ.Χ. Οι Ναβαταίοι ήταν συνδεδεμένοι με τη λατρεία βράχων και πνευμάτων που κατοικούσαν μέσα σε αυτές, κάτι που τους οδήγησε στην κατασκευή της. Το όνομα της σημαίνει «Βράχος με χρωματιστές ραβδώσεις» ενώ φημολογείται πως δόθηκε από Έλληνες εμπόρους καθώς αποτελούσε κομβικό σημείο στο δρόμο του μεταξιού.
Αυτές και πολλές άλλες πληροφορίες τις πήρα τριγυρνώντας στην Πέτρα μέσα από την οθόνη του υπολογιστή μου, καθώς υπάρχει οπτικό-ακουστικό υλικό σε όλη τη διάρκεια της περιήγησης. Η εικονική ξενάγηση ξεκινάει από την πύλη για το Σικ(οι βραχώδεις όγκοι πριν από τη διάσημη πρόσοψη του θησαυροφυλακίου), περνάει από το διάσημο θησαυροφυλάκιο(ή ότι άλλο ήταν, γιατί ακόμη δεν έχουν καταλήξει ως προς τη χρήση του) και φτάνει μέχρι τη Μικρή Πέτρα και το Μοναστήρι(Αλ Ντιέρ). Μια διαδρομή που συνήθως δεν την ολοκληρώνουν όλοι λόγω της μεγάλης απόστασης.
Η εικονική απεικόνιση δεν περιλαμβάνει όλη την διαδρομή, παρόλα αυτά εμπεριέχει όλα τα σημαντικά σημεία και με ακουστική ξενάγηση. Μπορεί να με χώριζε μια οθόνη και πολλά, πολλά χιλιόμετρα από την Πέτρα, αλλά και πάλι το συναίσθημα ήταν φοβερό καθώς λόγω της 360ο κάμερας είχα πλήρη εικόνα και αισθανόμουν δέος διαβαίνοντας τα τελευταία μέτρα του Σικ όπως εμφανιζόταν μπροστά μου ένα από τα θαύματα του σύγχρονου κόσμου. Φοβερή εικονική εμπειρία!
Υπάρχουν πολλά μέρη για να επισκεφτείς ψηφιακά και η λίστα μεγαλώνει διαρκώς, Ταζ Μαχάλ, Μάτσου Πίτσου, Γκραντ Κάνυον και πολλά άλλα. Εδώ απλά σου έγραψα αυτά που έψαξα λιγάκι παραπάνω.
Σίγουρα είναι περίεργη φάση να ταξιδεύεις εικονικά, σίγουρα είναι απρόσωπο, άβολο και όχι ότι καλύτερο. Παρόλα αυτά είναι μια πολύ καλή επιλογή αυτήν την περίοδο. Μέχρι λοιπόν να ξεχυθούμε έξω, να ταξιδέψουμε, να πάρουμε ένα αεροπλάνο και να το σκάσουμε, να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους, ήθη, έθιμα και άλλες κουλτούρες, να γευτούμε γεύσεις και αρώματα ας μείνουμε σπίτι, ας μείνουμε ασφαλείς και ας ταξιδέψουμε ψηφιακά!
Θα χαρώ να μου πεις πως σου φάνηκαν οι προτάσεις μου και αν με τη σειρά σου έχεις εσύ να μου προτείνεις κάτι άλλο.

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν και αυτά:
- 8 τρόποι για να βγεις έξω από το σπίτι με τη βοήθεια του υπολογιστή σου
- Μένουμε σπίτι με παιδιά: Πώς να αξιοποιήσουμε το χρόνο μπροστά στις οθόνες.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση ή τροποποίηση όλου ή μέρους του άρθρου ή της ιστοσελίδας χωρίς έγκριση. Το περιεχόμενο προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1193.
2 comments
Αυτό το ΣΚ λέω να πάω Βενετία λοιπόν…και ίσως κάποια στιγμή να πάω και κανονικά, ποιος ξέρει?
Υπέροχες προτάσεις!
Χαίρομαι που σου άρεσαν! Εμένα το καλύτερο μου ήταν Πέτρα και Καμπότζη και βέβαια αυτά απλά είναι ένα δείγμα. Αν ψάξεις στα link υπάρχουν πολλές επιλογές. Arrivederci bella e Buon viaggio!