Μπορεί το βρεφικό μασάζ να ακούγεται κάπως σαν τρεντ της εποχής αλλά ο τίτλος το αδικεί καθώς-πίστεψε με- είναι πολλά παραπάνω. Είναι μια μοναδική εμπειρία συναισθηματικής σύνδεσης με το παιδί σου κι ας μην είναι πια βρεφάκι και ένα επιπλέον εργαλείο στο ταξίδι της μητρότητας. Είχα την ευκαιρία να το ζήσω από κοντά και θέλω να μοιραστώ την εμπειρία μου μαζί σου.
Θα σου πω βέβαια, πως αρχικά όταν έπεσε το μάτι μου στην ανακοίνωση για το σεμινάριο βρεφικού μασάζ είχα τις επιφυλάξεις μου καθώς είχα στο μυαλό μου ότι πρόκειται για μερικές μαλάξεις παραπάνω. Σκέφτηκα “Σιγά μωρέ, έτσι κι αλλιώς ένα υποτυπώδες μασαζάκι το κάνω στο μωρό μου”. Κοιτώντας όμως λίγο πιο αναλυτικά το πρόγραμμα, ακούγοντας πολύ καλά λόγια για το σεμινάριο και επειδή μου αρέσει να δοκιμάζω καινούρια πράγματα είπα να δηλώσω συμμετοχή. Οπότε πήρα το τότε τετραμηνιάτικο αγοράκι μου και πήγα και τελικά αποδείχθηκε ότι πολύ καλά έκανα!
Μπαίνω λοιπόν στην αίθουσα όπου είναι ήδη στρωμένα τα ειδικά στρωματάκια για τα μικρά, τα μαξιλαράκια για τη μαμά(ή το μπαμπά ή και τους δύο) και δίπλα τα απαραίτητα σύνεργα: λαδάκι ,πετσετούλα, σημειώσεις, καρτελάκι με τα ονόματα μας -του νόου ας μπέτερ -και χαλαρωτικό τσαγάκι για συντροφιά. Cozy ατμόσφαιρα με πολύ θετική ενέργεια στον χώρο. Η Μαρία η οποία ήταν εισηγήτρια τα είχε φροντίσει όλα με πολύ μεράκι. Δεν είναι απλά ότι μαθαίνεις μερικές μαλάξεις, είναι ολόκληρη τελετουργία!
Εδώ να σου πω ότι για την ακρίβεια δεν πρόκειται για ένα σεμινάριο αλλά για έναν κύκλο 5 μαθημάτων που αποσκοπούν πέρα από τη γνώση των βασικών μαλάξεων, στην αποκωδικοποίηση των σινιάλων του μωρού, στη τόνωση της αυτοπεποίθησης του γονέα και στην ενίσχυση του δεσμού παιδιού-γονέα.
Το μάθημα ξεκινάει με τη γνώση και τη εφαρμογή των βασικών μαλάξεων στα μικροσκοπικά και αφράτα ποδαράκια και χεράκια , στην πλάτη, την κοιλιά, το στήθος ακόμα και το πρόσωπο. Κάθε φορά σε διαφορετικό σημείο το σώματος ώστε να δοθεί στο καθένα η πρέπουσα σημασία και να πάρει γονιός και μωρό το χρόνο του. Είναι πολύ όμορφη διαδικασία να επικοινωνείς, λεκτικά και μη, με το μικρό σου πλασματάκι. Δεν πρόκειται απλά για σωματική επαφή αλλά για μια βαθύτερη σύνδεση όπου προσπαθείς να αφουγκραστείς τις ανάγκες και τα όρια του.
Έχω να σου πω ότι κάθε φορά που έβλεπα τον γιο μου να με κοιτάει στα μάτια και να χαμογελάει καθώς του έκανα μασαζάκι το λιγότερο που μπορώ να σου πω είναι ότι έλιωνα από αγάπη. Οκ, το έκανα λίγο μελό….
Όχι δεν ήταν όλες οι στιγμές έτσι, πολλές φορές ο μικρός διαμαρτυρόταν και γκρίνιαζε γιατί τη δεδομένη στιγμή ήταν εκνευρισμένος, νύσταζε, δε ήθελε να τον αγγίζουν ή πεινούσε. Οπότε υπήρχαν και φορές που δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τον κύκλο των μαλάξεων γιατί έτρωγε ή κοιμόταν. Είναι όμως και αυτό μες το πρόγραμμα, το οποίο προσαρμόζεται ανάλογα και εσύ μαθαίνεις να ‘ακούς’ το παιδί σου και τις ανάγκες του.
Το κάθε μάθημα έκλεινε με ανταλλαγή απόψεων με τους άλλους γονείς και κατευθύνσεις στο πως μπορούμε να εντοπίζουμε και να κατανοούμε τα σημάδια που μας δίνει το μωρό μας, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερη τη μεταξύ μας επικοινωνία.
Τι μου έμεινε…
Ένα κομμάτι που μου άρεσε πολύ ήταν ότι μέσα στο χαμό του σπιτιού και την ασταμάτητη καθημερινότητα με δύο παιδιά βρήκα μια ευκαιρία να μείνω μόνη μου με τον γιο μου , να τα ‘πούμε’ καλύτερα και να επενδύσω σε ποιοτικό χρόνο μαζί του, κάτι που στο σπίτι είναι σχεδόν αδύνατο.
Επίσης κάτι άλλο που μου άρεσε είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσεις ολόκληρη των αλληλουχία των μαλάξεων (ειδικά με δύο παιδιά δύσκολο να βρεις χρόνο) αλλά μπορείς να εφαρμόσεις ένα κομμάτι μόνο. Έτσι πολλές φορές όταν ξυπνάει ο μικρός, πριν ή μετά το μπάνιο του ξεκλέβω λίγο χρόνο για να του κάνω έστω και λίγο μασάζ στα ποδαράκια, στην κοιλία ή τη πλάτη.
Ο μικρός δεν είναι πάντα δεκτικός βέβαια καθώς η διάθεση δεν είναι όλες τις ώρες ίδια (αυτό δε συμβαίνει και με εμάς άλλωστε;!) αλλά ακόμα και να μην καταφέρεις να εφαρμόσεις τις μαλάξεις έστω και ένα απλό άγγιγμα είναι πολύ σημαντικό για να νιώσει το μωρό την παρουσία και τη στοργή του γονέα-φροντιστή. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση να πάρεις τη ‘συγκατάθεση’ του μωρού για να μπορέσεις να ξεκινήσεις ώστε να το απολαύσετε και οι δύο, αλλά επίσης και για να μάθει το μωρό τη διαφορά του επιτρεπτού και του μη επιτρεπτού αγγίγματος.
Η φιλοσοφία είναι ότι οι μαλάξεις δε βοηθούν απλά το μωρό να χαλαρώσει ή αν έχει κολικούς(μιας και υπάρχει συγκεκριμένη ρουτίνα) αλλά μέσω του αγγίγματος το μωρό αισθάνεται ασφάλεια, προστασία, φροντίδα και κυρίως αγάπη. Ενώ ενισχύεται το αίσθημα αυτοεκτίμησης του και εμπιστοσύνης στους άλλους. Σαν προέκταση αναπτύσσεται μια εποικοδομητική σχέση στοργής ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά και χτίζονται γερά θεμέλια στην αυτοπεποίθηση του παιδιού, κάτι που βοηθάει στην ανάπτυξη ενός υγιούς ενήλικα.
Φεύγοντας από το σεμινάριο έχεις κατακτήσει τις βασικές γνώσεις πάνω στο βρεφικό μασάζ, έχεις περάσει ποιοτικό χρόνο με το παιδί σου και έχεις αναπτύξει μαζί του έναν επιπλέον κώδικα επικοινωνίας. Έχεις ανταλλάξει απόψεις και προβληματισμούς με τους υπόλοιπους γονείς που συμμετέχουν και μαθαίνεις να εμπιστεύεσαι το γονικό σου φίλτρο. Βλέπεις που σου είπα ότι δε πρόκειται απλώς για μερικές μαλάξεις!
Παρότι το σεμινάριο απευθύνεται σε βρέφη, εννοείται πως η φιλοσοφία του μασάζ και των αρχών που το διέπουν εφαρμόζονται και σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας μέχρι και εφήβους.
Λίγα λόγια για το βρεφικό μασαζ και το IAIM
Το IAIM(International Association of Infant Massage) είναι ο Παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός βρεφικού μασάζ που σκοπό έχει να διαδώσει την αξία του θεραπευτικού αγγίγματος και της επικοινωνίας μέσα από αυτή τη διαδικασία.
Ιδρύθηκε κάπου τη δεκαετία του ’70 από τη Vimala McClure η οποία θέλοντας να εμβαθύνει της γνώσεις τη γύρω από το βρεφικό μασάζ καταλήγει σε ένα ορφανοτροφείο στην Ινδία μαθαίνοντας τις τεχνικές και τα μυστικά του Ινδικού μασάζ. Επιστρέφοντας παντρεύει τις γνώσεις της γύρω από το Σουηδικό μασάζ , τη ρεφλεξολογία αλλά και την γιόγκα, δημιουργώντας ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα. Μοιράζεται τις γνώσεις της μέσω αυτού και έτσι δημιουργείται ο IAIM ο οποίος δραστηριοποιείται σε πάνω από 70 χώρες και χαίρει επιστημονικής και ιατρικής υποστήριξης.
Για να γίνει κάποιος συντονιστής και όχι εκπαιδευτής βρεφικού μασάζ πρέπει να έχει πάρει πιστοποίηση από τον IAIM.
Συντονιστής και όχι εκπαιδευτής όπως μας διευκρίνισε εξ αρχής η δικιά μας γλυκύτατη και καταπληκτική συντονίστρια-μαία-σύμβουλος θηλασμού-δασκάλα γιόγκα για εγκύους και ψαγμένη σε πολλά πράγματα που αφορούν τη μητρότητα Μαρία Αρβανιτίδου. Ο συντονιστής είναι εκεί ώστε να σε βοηθήσει να έρθεις σε επικοινωνία με το μωρό σου, καθώς βασικοί πρωταγωνιστές είστε εσείς οι δύο, αλλά και να συντονίσει την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στα μέλη της ομάδας.
Κάποια από τα οφέλη του βρεφικού μασάζ:
- Βοηθάει γονείς και μωρά να χαλαρώσουν.
- Βοηθάει το μωρό να ηρεμήσει αν έχει κολικούς ή κατά την οδοντοφυΐα
- Αυξάνει τα επίπεδα ωκυτοκίνης(ορμόνη της αγάπης) και μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης(ορμόνη του στρες).
- Βοηθάει τους γονείς να συνδεθούν με το μωρό τους μέσω της αφής, της οπτικής επαφής, της λεκτικής και μη επικοινωνίας, της κατανόησης.
- Συμβάλει στον εντοπισμό και την κατανόηση των αναγκών και των συναισθημάτων του μωρού.
- Συμβάλει στην ανάπτυξη υγιών ενηλίκων.
- Συμβάλει στην ανάπτυξη πρώιμων μη λεκτικών τρόπων επικοινωνίας.
- Συμβάλει στην παραγωγή ποιοτικού χρόνου ανάμεσα στον γονιό και το παιδί του.
Εσύ το έχεις δοκιμάσει ή θα το δοκίμαζες;
«Ο δεσμός εμπιστοσύνης και αγάπης, και τα μαθήματα συμπόνιας, ζεστασιάς, ανοίγματος και σεβασμού, που είναι ενδογενή στη ρουτίνα του μασάζ, μεταφέρονται από το παιδί στην ενηλικίωση του. Ειδικά αν οι γονεϊκές πρακτικές αντανακλούν τις ίδιες αξίες με αυτές του βρεφικού μασάζ, είναι πιο πιθανό το παιδί μεγαλώνοντας να ανταποκρίνεται με εμπάθεια και ζεστασιά στους άλλους, με συμπόνια και αλτρουισμό στα κοινωνικά προβλήματα και να βιώνει τη ζωή σαν μια ευχάριστη περιπέτεια, στην οποία έχει την ευκαιρία να αγαπά και να αγαπιέται, να βοηθά τους άλλους και να επεκτείνει τον εαυτό του στη γνήσια υπηρεσία της ανθρωπότητας.»
Vimala McClure
Φωτογραφίες: Χριστίνα Δανιήλ
Μπορεί να σε ενδιαφέρει επίσης: Τα must-have αντικείμενα για τη νέα μαμά
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση ή τροποποίηση όλου ή μέρους του άρθρου ή της ιστοσελίδας χωρίς έγκριση. Το περιεχόμενο προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1193.