Το “Μεγαλώνοντας κορίτσια που αγαπούν τον εαυτό τους”, σε έναν κόσμο που προσπαθεί να τα πείσει για το αντίθετο, είναι από τα πιο ευκολοδιάβαστα, εύστοχα και ‘έκπληξη’ βιβλία γονεϊκότητας που θα διαβάσεις!
Από τον τίτλο και μόνο το βιβλίο με προκάλεσε να το διαβάσω. Από τη μια ο τίτλος, από την άλλη τα πολλά και τρέχοντα δυσάρεστα γεγονότα, λέω εδώ είμαστε. Άλλωστε ότι εφόδιο μπορεί να φανεί χρήσιμο στο μεγάλωμα ολοκληρωμένων κοριτσιών μπαίνει στη φαρέτρα των εργαλείων γονεϊκότητας.
Surprise, surprise! Το βιβλίο μπορεί να αναφέρεται στο πώς να μεγαλώσετε κορίτσια που αγαπούν τον εαυτό τους, αλλά πολλές από τις καταστάσεις που περιγράφονται άνετα θα μπορούσαν να έχουν και εφαρμογή και σε αγόρια. Είτε κορίτσι, είτε αγόρι πολλές κατευθύνσεις αφορούν πώς να οδηγείς το παιδί σου να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του, την πίστη στον εαυτό του, τη θέση ισχύος του, την ανεξαρτησία του, την ανάπτυξη των κοινωνικών του δεξιοτήτων ώστε να γίνει ένας ολοκληρωμένος, ισορροπημένος και αυτόφωτος άνθρωπος.
Τότε γιατί το βιβλίο μιλάει συγκεκριμένα για κορίτσια;
Ίσως γιατί για κάποιο λόγο η κοινωνία έχει την τάση να τα διαχωρίζει. Για παράδειγμα, αν δεις ένα αγοράκι ενδεχομένως το πρώτο πράγμα που θα πεις είναι: «Τι κάνεις μεγάλε;»,» Πόσο ψήλωσες/μεγάλωσες….;» «Πώς πέρασες σήμερα στο σχολείο» κ.α. Έχεις διαπιστώσει όμως ότι σε ένα κορίτσι η πιθανή πρώτη παρατήρηση να είναι: «Τι όμορφη που είσαι σήμερα!», «Τι όμορφα αυτά που φοράς!», «Τι όμορφα που είναι τα μαλλιά σου!». Για κάποιο λόγο έχουμε ταυτίσει άμεσα τα κορίτσια με την ομορφιά, τη γλυκύτητα, την τσαχπινιά ίσως;
Δε θα σου κρύψω πως σοκαρίστηκα όταν διαπίστωσα ότι κάτι τέτοιο έκανα κι εγώ παρά τις προσπάθειες μου να μην είμαι δεικτική και προκατειλημμένη. Άδικα τα βιβλία γονεϊκότητας που διαδέχονται το ένα το άλλο στο κομοδίνο μου!
Μετά από αυτή τη διαπίστωση το βιβλίο μου κέντρισε το ενδιαφέρον ακόμα περισσότερο.
Οι Kasey Edwards και Dr Christopher Scanlon, οι συγγραφείς, που τυγχάνει να είναι ζευγάρι στη ζωή, βασιζόμενοι στην εμπειρία τους ως ερευνητές και ως γονείς δύο κοριτσιών μοιράζονται τις γνώσεις τους και τις προσωπικές τους εμπειρίες σε ένα κατατοπιστικό και εξαιρετικά χρήσιμο εγχειρίδιο.
Κάθε ενότητα ασχολείται με ένα κομμάτι που οι συγγραφείς θεωρούν σημαντικό για την ανατροφή ενός κοριτσιού. Περιλαμβάνουν εμπεριστατωμένες έρευνες, παραδείγματα από καθημερινές καταστάσεις και συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Η βιωματική αναφορά περιστατικών και καταστάσεων κάνει το βιβλίο πιο άμεσο και οικείο.
Οκ, πλέον θα μου πεις ότι κυκλοφορούν τόσα βιβλία γονεϊκότητας, παιδοψυχολογίας, παιδο-ψυχοσύνθεσης και πάει λέγοντας, που θα με ρωτήσεις “Τι διαφορετικό έχει να μου προσφέρει αυτό το βιβλίο΄”. Θα σου πω¨ ‘ίσως όχι πολλά, ίσως και πάρα πολλά’. Με βεβαιότητα θα σου πω όμως πως το ‘τίποτα’ δεν παίζει ως απάντηση.
Το συγκεκριμένο βιβλίο σε ‘πείθει’, χωρίς να αναλύει περίπλοκους όρους απλά μπαίνοντας σε απλές καθημερινές καταστάσεις.
Προσωπικά με έβαλε σε μια διαδικασία να σκεφτώ αντιδράσεις και αντιμετώπιση καθημερινών πραγμάτων τα οποία δεν είχα σκεφτεί ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν με κάποιο τρόπο το παιδί μου. Επίσης δεν είχα σκεφτεί ότι θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω κάποιες καταστάσεις ώστε να δώσω στην κόρη μου έναυσμα να εξερευνήσει τις δυνάμεις της και να ανακαλύψει το εαυτό της.
Προβληματίστηκα, καθώς κάποιες ανούσιες κατά τη γνώμη μου πράξεις ή συμπεριφορές μπορεί να επηρεάσουν την ψυχολογία της και τον τρόπο σκέψης της χωρίς να το καταλάβω.
Αν και προσπαθούμε να υπολογίσουμε τα πάντα, πόσα μας διαφεύγουν τελικά!
Για να σου δώσω και ένα παράδειγμα είχες σκεφτεί ποτέ ότι ίσως μια δική σου αθώα ατάκα τύπου «Πρέπει να κάνω δίαιτα», «Πρέπει να κάνω γυμναστική», «Πώς θα βγω στη παραλία έτσι;» και τα σχετικά, μπορεί να επηρεάσουν τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού σου;
Θα μου πεις ίσως το βρίσκεις ασήμαντο ή λεπτομέρεια(όπως και εγώ άλλωστε), αλλά αν αναλογιστείς ότι οι διατροφικές διαταραχές(ανορεξία, βουλιμία) είναι η Νο1 πάθηση σε κορίτσια προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας; Μήπως έτσι αρχίζει να χτυπάει ένα καμπανάκι μέσα σου; Σίγουρα έτσι φαντάζει πιο τρομακτικό!
Ναι, σίγουρα το συγκεκριμένο είναι ένα πολύπλευρο θέμα στο οποίο παίζουν ρόλο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα πρότυπα ομορφιάς κ.α. αλλά δεν είναι σοκαριστικό ότι μπορεί και εμείς να βάζουμε ένα μικρό λιθαράκι σε αυτό; Αν όμως καταφέρουμε από μικρή ηλικία να μάθουμε και να υπερτονίσουμε στα κορίτσια μας ότι ο λόγος που προσέχουμε το σώμα μας είναι για να είμαστε υγιείς και όχι αδύνατες; Ή αν ενισχύαμε την αυτοπεποίθηση τους, δεν θα είχαμε λιγότερες πιθανότητες να συμβεί κάτι άσχημο; Μην μακρηγορήσω εξαντλώντας το συγκεκριμένο θέμα, νομίζω έπιασες το point.
Κάπως έτσι μέσα στις σελίδες ξεδιπλώνονται μεγάλα ή μικρά αγκάθια που μπλοκάρουν το έργο μεγαλώματος των κοριτσιών μας. Ίσως αναθεωρήσεις πράγματα, όπως το να καλλιεργείς τα δυνατά τους σημεία και όχι να εστιάζεις στις αδυναμίες τους. Να θελήσεις να ξανασκεφτείς πόσο ωφέλιμες ή όχι είναι οι πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες, πόσο “καλό κορίτσι” θέλεις να είναι η κόρη σου και άλλα που δεν σου έχουν περάσει από το μυαλό!
To the point: Μεγαλώνοντας κορίτσια:
Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένας πολύ καλός σύμμαχος στο δύσκολο γονεϊκό σου έργο σε απλά αλλά και πιο σύνθετα πράγματα. Μέσα στο βιβλίο θα βρεις πολλά καθημερινά παραδείγματα, μια διαφορετική, πιο ολοκληρωμένη οπτική και τρόπους προσέγγισης και επικοινωνίας με τις κόρες σου.
Ένα ακόμη highlight, που βρήκα πολύ έξυπνο και ενδιαφέρον είναι το section για τους μπαμπάδες στο τέλος κάθε κεφαλαίου. Βλέπεις οι συγγραφείς παρατήρησαν και ορθώς κατά την ταπεινή μου γνώμη, ότι οι πατεράδες δεν μπαίνουν στη διαδικασία να διαβάσουν βιβλία γονεϊκότητας. Έτσι στο τέλος κάθε κεφαλαίου συμπύκνωσαν τις πληροφορίες και προτείνουν τρόπους με τους οποίους μπορούν οι μπαμπάδες να πλησιάσουν τα κορίτσια τους, πώς να τους μιλήσουν και δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν μαζί. Αυτό το seccion το ζήλεψα και το βρήκα πολύ χρήσιμο και για μαμάδες!
Ευκολοδιάβαστο και to the point βιβλίο, χωρίς πολλά περιττά. Περιλαμβάνει καταστάσεις που σίγουρα θα βρεις στο δρόμο σου ανάλογα με την ηλικία της κόρης σου. Πολλές από τις συμβουλές θα τις βρεις χρήσιμες είτε αν η κόρη σου είναι νήπιο είτε αν βρίσκεται στην εφηβεία.
Μην περιμένεις να βρεις συμβουλές πώς να επέμβεις για να επιβάλλεις τον εαυτό σου, τη λογική σου και τα θέλω σου. Αλλά θα βρεις πολλές συμβουλές πώς να δώσεις στην κόρη σου τα εφόδια για να κατανοήσει, να εξελίξει και να αγαπήσει τον εαυτό της μαθαίνοντας να αγκαλιάζει τις αδυναμίες της και να εστιάζει στις δυνάμεις της.
Γραμμένο κατανοητά, με απλά λόγια, τρυφερότητα και με μια δόση χιούμορ. Το βιβλίο κυριολεκτικά το ρουφάς!
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα
Μεγαλώνοντας κορίτσια που αγαπούν τον εαυτό τους:
«Μπορούμε να γλυτώσουμε τις κόρες μας από το μίσος για τον εαυτό τους και την αυτοαμφισβήτιση που πολύ συχνά υπάρχει μέσα τους;
…Αυτό που διαθέτουμε είναι η δύναμη να ελέγξουμε πώς εμείς συμπεριφερόμαστε στα κορίτσια μας. Ανεξάρτητα του τι θα αντιμετωπίσουν στον κόσμο, μπορούμε να επιλέξουμε να γίνουμε το ασφαλές καταφύγιο τους και ο φάρος τους, να τις καθοδηγήσουμε στο να ανακαλύψουν το υπέροχο και ξεχωριστό πλάσμα που γεννήθηκαν για να γίνουν»
Ένα κορίτσι που αγαπάει τον εαυτό του:
- Έχει φιλοδοξίες και στόχους, γιατί πιστεύει στις δυνάμεις του.
- Φροντίζει την ψυχική και τη σωματική του υγεία, γιατί είναι φυσικό να προσέχεις αυτόν που αγαπάς.
- Αποζητά υγιείς σχέσεις, γιατί πιστεύει ότι αυτό ακριβώς αξίζει.
- Είναι χαρούμενο και νιώθει ασφάλεια, γιατί ξέρει πως ο πιο σταθερός φίλος και ικανός σύμμαχος είναι ο εαυτός του.
Από το οπισθόφυλλο
Μπορεί να σε ενδιαφέρει : Τι σκέφτεται το παιδί μου;