Πεντανόστιμο κέικ μπανάνας χωρίς ζάχαρη.
Δοκιμάστε την πιο υγιεινή εκδοχή του κέικ μπανάνας, χωρίς ζάχαρη. Ιδανικό σνακ για παιδιά αλλά και για όσους απέχουν από τα γλυκά. Όπως έχω πει λατρεύω κέικ και μπισκότα. Στο σπίτι μου συνήθως δε προλαβαίνει να τελειώσει το ένα, φτιάχνω το άλλο. Αλλά, κάτι από τη μια η θέληση μου να μειώσω τη ζάχαρη στη ζωή μου, κάτι από την άλλη η μύηση μου στις μαμαδο-ομάδες παιδικής διατροφής με οδηγούν σε πιο υγιεινές επιλογές. Επίσης δε μου αρέσει να παιδεύομαι στη κουζίνα, γι’ αυτό και η συνταγή που σας έχω γίνεται χωρίς μίξερ, στα γρήγορα και με λίγα υλικά! Βέβαια δεν βγαίνει μεγάλη ποσότητα, αλλά είναι όση χρειάζεται για να φαγωθεί όσο είναι φρέσκο και να μην μείνει ψίχουλο!
Υλικά:
2 μεγάλες ώριμες μπανάνες
1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 αυγό
1 κούπα σταγόνες κουβερτούρας
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή ρουμι
Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι. Βάζουμε και το μπέικιν και ανακατεύουμε. Σε ένα άλλο μπολ πολτοποιούμε τις μπανάνες με το πιρούνι. Ρίχνουμε μέσα το αυγό, το λάδι , το εκχύλισμα βανίλιας ( ή το ρούμι) και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενσωματωθεί . Τέλος, προσθέτουμε τις σταγόνες κουβερτούρας και ανακατεύουμε. Τα ρίχνουμε όλα σε ένα φορμάκι βουτυρωμένο και αλευρωμένο ( ή ακόμα καλύτερα σε ένα φορμάκι σιλικόνης που δεν χρειάζεται αλεύρωμα). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 40-45 λεπτά, ανάλογα το φούρνο. Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο καρφώνουμε με ένα μαχαιράκι για να δούμε αν θα βγει στεγνό. Αν όχι ψήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά. Και είναι έτοιμο!
Και κάποια μικρά tips:
Tip No1: Αν οι μπανάνες είναι μικρές χρησιμοποιήστε 3 αντί για 2. Αν οι μπανάνες δεν είναι ώριμες το κέικ μας θα βγει σφιχτό. Να θυμάστε όσο πιο ώριμες, τόσο πιο αφράτο το κέικ.
Tip No2: Ψήνουμε το κέικ στη πιο χαμηλή σχάρα του φούρνου καθώς φουσκώνει και δεν αρπάζει από πάνω.
Tip No3: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις σταγόνες κουβερτούρας με ξηρούς καρπούς ή να τις παραλείψουμε εντελώς.
Tip No4: Αν είμαστε του λίγο πιο γλυκού τότε μπορούμε να προσθέσουμε 2 κ.σ. μέλι, το οποίο το λιώνουμε πριν να το προσθέσουμε στο μείγμα. Το έχω δοκιμάσει και έτσι και είναι εξίσου πεντανόστιμο!
Καλή επιτυχία!
20 comments
Καλησπέρα.
Έκανα το κεικ μπανάνα και μου βγήκε νωπό. Όχι στεγνο και το έψησα στους 170 σχεδόν 1. 5 ώρα γιατί δεν γινόταν. Τι φταίει; τι έκανα λάθος;
Αλήθεια; Δεν μου έχει τύχει όσες φορές και να το έκανα!Ήταν απλά νωπό ή άψητο; Δες, γενικά μια υγρασία θα την έχει λόγω της μπανάνας. Μην περιμένεις να βάλεις ένα μαχαιράκι και να βγει εντελώς στεγνό. Επίσης αν οι μπανάνες που έβαλες ήταν πολύ μεγάλες θα είχε επιπλέον υγρασία. Και σε φούρνο που αργεί, πάνω από μια ώρα δε νομίζω να χρειάζεται. Αν θες ξαναδοκίμασε το με μικρότερες μπανάνες
Περιμένω να μου πεις νεα!
Αγαπητή κυρία μου το κέικ σου είναι μαγεμένο Το δοκίμασα σήμερα το πρωί χωρίς κόπο με 4 κουταλιές λάδι γιατί δεν ήθελα να βγει λαδερο και μια ιδέα λιγότερο αλεύρι και βγήκε ονειρεμένο.♥️♥️♥️♥️♥️♥️
Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε και σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
Καλησπέρα, όταν λέμε «φορμάκι», των τι διαστάσεων εννοούμε ;; Ευχαριστώ
Καλησπέρα, δε βγαίνει μεγάλη ποσότητα. Εγώ χρησιμοποίησα ένα μακρόστενο φορμάκι σιλικόνης 28εκ. Καλή επιτυχία και ότι χρειαστεί μου ξαναστέλνετε.
Υπέροχο το κέικ !! Ο μικρός μου το λάτρεψε ! Νόστιμο αφράτο ! Η καλύτερη συνταγή εύκολη και νόστιμη !
Χαίρομαι πάρα πολύ που άρεσε σε μικρούς και μεγάλους!!!
Ένα θα σας πω!!! Οσοι έφαγαν ζήτησαν συνταγή !!!! συγχαρητήρια!!!
Αλήθεια; Πολύ χαίρομαι!Καλοφάγοτο!
Καλησπέρα , μπορώ να χρησιμοποιήσω αλευρι βρώμης ή ολικής ή χαρουπαλευρο ;;
Καλησπέρα. Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω χρησιμοποιήσει άλλο αλεύρι για να ξέρω πώς θα βγει. Φαντάζομαι όμως ότι με αλεύρι βρώμης θα βγει πιο σφιχτό.
Καλησπέρα,
Φαντάζομαι η κούπα αλεύρι είναι του τσαγιου, σωστά;
Καλησπέρα! Ναι, του τσαγιού ☺️
Καλησπέρα! Με αλεύρι ολικής άλεσης θα μπορούσα να το κάνω, το έχετε μήπως δοκιμάσει;
Καλημέρα! Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, τώρα είδα το μήνυμα. Με αλεύρι ολικής όχ, δεν το έχω δοκιμάσει. Το έχω δοκιμάσει όμως με ντίνκελ και είχε βγει μια χαρά. Αν το δοκιμάσεις με ολικής πες εντυπώσεις.
Καλημέρα σας,
Μπορούμε να το αποθηκεύσουμε ψημένο και κομμένο σε φέτες στη κατάψυξη;
Ευχαριστώ πολύ
Καλημέρα σας,
Θα μπορούσαμε να το αποθηκεύσουμε ψημένο και κομμένο σε φέτες στην κατάψυξη;
Ευχαριστώ πολύ
Καλησπέρα. Αν και δεν το έχω δοκιμάσει γιατί το τελειώνουμε σε χρόνο dt δε βρίσκω κάποιο λόγο να μην το κάνεις. Περιμένω εντυπώσεις!