Καλοκαίρι, θάλασσα, βόλτες,εξορμήσεις. Πολλοί λόγοι για να βγείτε αυτή τη περίοδο άρα και πολλοί λόγοι για να θέλετε να έχετε μαζί σας υγιεινά σνακ για το παιδάκι σας ανά πάσα ώρα και στιγμή. Γιατί πώς να το κάνουμε το παιχνίδι και η βόλτα ανοίγει την όρεξη.
Συνήθως ένα τοστάκι είναι στανταράκι αλλά έτσι για ποικιλία πάρτε μερικές ιδέες για πολύ νόστιμα, γρήγορα και υγιεινά σνακ. Τα ετοιμάζετε τσακ μπαμ και φεύγετε!
1. Μπανανοτηγανίτες.
Κλασική γρήγορη και θρεπτική συνταγή ακόμα και για μωρά, ιδιαίτερα αν ακολουθείτε μέθοδο blw(baby led weaning).
1 μπανάνα
1 αυγό
½ κούπα βρώμης(προαιρετικά)
Πολτοποιούμε με το πιρούνι τη μπανάνα, προσθέτουμε το αυγό και τη βρώμη και τα χτυπάμε όλα μαζί. Βάζουμε ελάχιστο λάδι καρύδας στο τηγάνι και σχηματίζουμε μικρές τηγανίτες με ένα κουτάλι. Τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές.
Εναλλακτικά απλώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και με ένα κουτάλι φτιάχνουμε μικρά τηγανιτάκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180Ο C μέχρι να ροδίσουν. Προσωπικά χρησιμοποιώ αυτόν τον τρόπο καθώς έχω τη δυνατότητα να ετοιμαστούμε με τη μικρή για να βγούμε μέχρι να ψηθούν. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
2. Ροδακινο-μπανανοτηγανίτες
Το ίδιο με τις μπανανοτηγανίτες σε πιο καλοκαιρινή έκδοση.
1 μπανάνα
1/2 ροδάκινο
1 αυγό
½ κούπα βρώμης.
Χτυπάμε στο μούλτι τη μπανάνα και το ροδάκινο, στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό και τη βρώμη και ανακατεύουμε. Τα ψήνουμε στο φούρνο ή το τηγάνι με τον ίδιο τρόπο. Γίνονται πιο ζουμερά και μαλακά από τις μπανανοτηγανίτες αλλά εξίσου νόστιμα και γλυκά.
3. Στικς Καρότου
Τρομερά υγιεινά και γεμάτα βιταμίνες. Φανταστικός τρόπος για να καταναλώνει το παιδάκι μας εξτρά λαχανικά. Κόβουμε 3-4 καρότα σε μπαστουνάκια αφού τα έχουμε καθαρίσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-190Ο C και απλώνουμε τα καρότα σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Περιχύνουμε λαδί και λίγο αλάτι ή λίγο λεμόνι αν θέλουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά. Έτοιμα!
4. Μπισκότα βρώμης
Δεν ξέρω γιατί, αλλά ένα κόλλημα με τα μπισκότα βρώμης το έχω. Έχω δοκιμάσει επίσης πολλές παραλλαγές τους. Εδώ θα σας δώσω τη γρήγορη εκδοχή.
3 κ.σ. ταχίνι
3 κ.σ. μέλι
1 κούπα βρώμη
½ κούπα σταφίδες ή σταγόνες κουβερτούρας ή cranberries
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί, πλάθουμε μπαλίτσες και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα πατώντας τα ελαφρώς. Αν κολλάει το μείγμα απλά βάζουμε λίγο λάδι στα χέρια μας ή χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι για να τα βάλουμε στη λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 180ΟC για 10’ λεπτά. Γίνονται σαν soft cookies. Πεντανόστιμα!
Μπορούμε να κάνουμε την ίδια παραλλαγή με φυστικοβούτυρο αντί για ταχίνι.
5. Muffins
Υπέροχα, με απλά υλικά και σε πολλές παραλλαγές είτε αλμυρά, είτε γλυκά. Η βασική συνταγή που χρησιμοποιούμε(για 12 περίπου muffin) είναι:
200gr γιαούρτι
3 αυγά
50ml ελαιόλαδο
1 κούπα αλεύρι
1 κ.γ. σόδα
Από εκεί και πέρα προσθέτουμε ότι βρουμε στο ψυγείο, τυριά, αλλαντικά, κρέας που περίσσεψε από το μεσημέρι, λαχανικά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ΟC, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα βάζουμε σε θήκες για muffin. Ψήνουμε για 20-25’ λεπτά.
Εδώ έχω και την αγαπημένη μου συνταγή για muffins κοτόπουλο.
Γενικά αν παρατήρησες οι συγκεκριμένες συνταγές δε θέλουν πάνω από πέντε λεπτά προετοιμασία και 20-25 λεπτά ψησιμο. ‘Έτσι σε λιγότερο από 30 λεπτά έχουμε σπιτικά και θρεπτικά σνακ για τα παιδάκια μας… ή και για εμάς!
Περιμένω εντυπώσεις μόλις τα δοκιμάσετε!
Δες κι αυτά: