Βιβλιο-πρόταση: Εβόρα

ebora, evora, εβορα,dioptra, διόπτρα

Εβόρα… Αέρας, άνεμος, δροσερός καιρός, δροσερός τόπος, σκιερό μέρος… Εκεί όπου ευχαριστιούνται οι αισθήσεις, ευχαριστιέται και η ψυχή… Εβόρα, ή και ευώρα, η καλή ώρα, η ιδανική στιγμή της ημέρας.

«Εμπαίν’ εβόραν ‘ς σην καρδίαν», όπως έλεγαν παλιά… Κι εκείνη ηρεμεί, γαληνεύει, θαυμάζει το μεγαλείο και τη δύναμη της φύσης, αλλά και την ανάγκη του ανθρώπου να έρθει κοντά σε όλα αυτά, να γεμίσει από όλα αυτά. Μια μικρή λέξη που κρύβει στον πυρήνα της όλο τον κόσμο μας, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Γιατί έτσι μεγαλώσαμε…

(από το βιβλίο)

Δε ξέρω πώς, αλλά κάθε χρόνο ένα βιβλίο του Κώστα Κρομμύδα σίγουρα πέφτει στα χέρια μου και σίγουρα πάντα χαίρομαι γι’αυτό. Άμεσος, απλός, δημιουργώντας πλοκή που σε τραβάει και θέλεις οπωσδήποτε να μάθεις τη συνέχεια.

Υπόθεση:

Η Αριάδνη έχει βρει τον εαυτό της δίπλα στη φύση και το ησυχαστήριο της, στην Εβόρα, στο χωριό της τον Αυγερινό. Ενώ έχει κάνει σκοπό της ζωής της να βοηθήσει κι άλλους να βρουν τον δρόμο τους μέσα από την επαφή τους με το φυσικό περιβάλλον. Την ήρεμη ζωή της έρχεται να ταράξει αλλά και να συμπληρώσει ο Αντώνης με μια αγάπη δοτική και αγνή. Ζουν την κάθε στιγμή χωρίς να σκέφτονται το αύριο και που θα καταλήξει αυτό, απλά πορεύονται μαζί. Μέχρι που ένα πρωινό ανατρέπονται τα πάντα, έτσι απλά όπως ξεκίνησαν.

Το βιβλίο το ρούφηξα, με έκανε να θέλω να χαθώ στον ονειρικό κόσμο της Εβόρας, κάπου στα βουνά της Μακεδονίας, να θέλω να έρθω σε επαφή με τη φύση, σε ένα απλό αλλά γεμάτο τρόπο ζωής αρμονικό με το περιβάλλον. Έψαχνα τον εαυτό μου μέσα στο βιβλίο και ήρθα κοντά στην Αριάδνη, την ηρωίδα. Θέλησα να ζήσω τον έρωτα της με τον Αντώνη και να κλέψω λίγες από τις όμορφες μικρές στιγμές του κόσμου της.

Μέσα από τον άμεσο τρόπο γραφής του συγγραφέα δεν είναι δύσκολο να έρθεις κοντά στους ήρωες και να ταυτιστείς μαζί τους, να μεταφερθείς στον δικό τους κόσμο και να αγωνιάς για την εξέλιξη της ιστορίας τους. Ακόμα και όταν η ανατροπή χαλάει το σενάριο που θα ήθελες να δεις στο βιβλίο, δεν παύεις να θέλεις να ρουφήξεις την κάθε στιγμή.

Ένα ακόμη έντονο στοιχείο του βιβλίου είναι ο αναζωογονητικός ρόλος της φύσης που ξεχνάμε ότι μόνο μέσα από την επαφή μαζί της μπορούμε να συνδεθούμε με τον εαυτό μας. Στα απλά, στα φυσικά, στα μικρά εκεί είναι η ζωή, η μαγεία, η ομορφιά.

Ευκολοδιάβαστο, άμεσο, τρυφερό και με πολλά αισιόδοξα μηνύματα παρά τη τραγικότητα των ηρώων.  Χωρίς πολλές ‘σάλτσες’ σε βάζει κατευθείαν στην ιστορία. Είναι από τα βιβλία που μιλούν στην καρδιά και θυμίζουν το μεγαλείο της ζωής, τη δύναμη της ψυχής και του εαυτού μας. Αν στο προτείνω; Ανεπιφύλακτα!

Από το οπισθόφυλλο:

Η αγάπη, όταν τη μοιράζεσαι, μεγαλώνει…

Λένε πως όταν κάποιος σώζει μια ζωή είναι σαν να σώζει τον κόσμο όλο. Η δική μου ζωή άλλαξε τη μέρα που ο Αντώνης με γλύτωσε από βέβαιο θάνατο.

Συνέχισα την πορεία μου στο δύσβατο μονοπάτι του δικού μου παραδείσου, αλλά πλέον αφουγκραζόμουν περισσότερο τη φύση, εναρμονίστηκα μαζί της, μοιάζοντας με αγρίμι που κινείται αθόρυβα στο πυκνό δάσος.

Ο Αντώνης έγινε συνοδοιπόρος μου και σκαρφάλωσε μαζί μου στην κορυφή της αγάπης. Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια για μας…

Υπάρχουν άνθρωποι που θα μας κάνουν δώρο κομμάτια της καρδιάς τους για να τα ενώσουμε με τα σπασμένα δικά μας. Είναι εκείνοι που περιμένουν αυτή την ιδανική ώρα, όταν ο έρωτας θα φυσήξει σαν δροσερός άνεμος.

Είναι αδύνατον να αφεθούμε στο μεγαλείο της αγάπης αν σκεφτόμαστε από την αρχή την κατάληξη της. Μόνο έτσι ο καθένας μας θα ανακαλύψει τον δικό του παράδεισο. Την Εβόρα του.

Αριάδνη

Μπορείς να το βρεις από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Εβόρα

Συγγραφέας: Κώστας Κρομμύδας

Εκδότης: Εκδόσεις Διόπτρα

Σελίδες:352

εβορα, evora

Μπορεί να σε ενδιαφέρει επίσης: Μαγειρεύοντας για τον Πικάσο

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση ή τροποποίηση όλου ή μέρους του άρθρου ή της ιστοσελίδας χωρίς έγκριση. Το περιεχόμενο προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1193.

mamacanfly

Never stop dreaming, learning and travelling.

Leave a Reply