Μαγειρεύοντας για τον Πικάσο της Camille Aubray.
Ένα καταπληκτικό βιβλίο που συνδυάζει έρωτα, μυστήριο και αγωνία . Από τις πιο γλαφυρές περιγραφές που έχω συναντήσει σε βιβλίο. Μπορούσα να μυρίσω την αύρα της θάλασσας, μου έσπαγαν τη μύτη οι μυρωδιές από τα καλούδια της κουζίνας ενώ ο Πικάσο ζωντάνευε μπροστά μου σε όλο του το μεγαλείο. Με μάγεψε και με ταξίδεψε!
Με ταξίδεψε στη γραφική Γαλλική Ριβιέρα του 1936 αλλά και του σήμερα, στο γαλάζιο της Μεσογείου, στις χρυσαφένιες ακτές της Κυανής Ακτής και το πράσινο της Προβηγκίας. Με ταξίδεψε σε γεύσεις , μυρωδιές και αρώματα, τόσο που πραγματικά αισθανόμουν ότι δοκίμαζα αχνιστή bouillabaisse.
Το βιβλίο αναφέρεται σε δυο παράλληλες ιστορίες, της Σελίν και της Οντίν . Η μια στο σήμερα και η άλλη το 1936 πλεγμένες μεταξύ τους, στη μέση ένας πίνακας του Πικάσο και μυστικά που αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο σε ένα κυνήγι με το χρόνο. Το βιβλίο καταφέρνει να σε κρατήσει σε αγωνία μέχρι το τέλος.
Η ιστορία σε περνάει από την Νέα Υόρκη του σήμερα, στη Γαλλική Ριβέρα του 1936, στην Αμερική του 1940 και ξανά στη Γαλλική Ριβιέρα του σήμερα ακολουθώντας όλα τα γεγονότα της ιστορίας αλλά και την πορεία του Πικάσο. Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από μια άγνωστη σχεδόν περίοδο της ζωής του διάσημου ζωγράφου.
Αν και στην αρχή φοβήθηκα το μέγεθος του βιβλίου, η υπόθεση κυλούσε σαν νερό και δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου. Τρομερά καλογραμμένο και προσεγμένο, ενώ δίνει σημασία και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Δεν μπήκε άδικα στη λίστα “The Best New Books” του περιοδικού People.
Υπόθεση:
Η Οντίν μαγειρεύει με τους γονείς της στο ιδιόκτητο Café Paradis στο χωριό Ζουαν-Λε-Πεν της Κυανής Ακτής. Εκείνη την περίοδο καταφθάνει ένας μυστηριώδης επισκέπτης στο χωριό και η Οντίν καλείται να σερβίρει το φαγητό του καθημερινά στη βίλα του κάτω από άκρα μυστικότητα. Ο επισκέπτης δεν είναι άλλος από τον διάσημο ζωγράφο. Η γνωριμία της Οντίν με τον Πικάσο είναι καθοριστική καθώς θα αποτελέσει την αφετηρία για την αναζήτηση του ίδιου της του εαυτού αλλά και του ταλέντου της στη γαστρονομία, ενώ θα τη σημαδέψει για την υπόλοιπη ζωή της.
Στο παρόν, η Σελίν ξεκινά ένα ταξίδι στη Νότια Γαλλία προσπαθώντας να λύσει το μυστήριο για το παρελθόν της γιαγιάς της Οντίν με κίνητρο τις αινιγματικές ιστορίες της μητέρας της. Όλα καταλήγουν στον ιδιοφυή , ανατρεπτικό, εκρηκτικό και απρόβλεπτο Πικάσο και τη γνωριμία του με την Οντίν σε ένα μικρό χωριουδάκι της Κυανής Ακτής το 1936. Ψάχνοντας να βρει απαντήσεις θα ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου ενώ θα αναμετρηθεί με τους δικούς της φόβους και ένα παρελθόν που απέφευγε.
Από το βιβλίο:
«Όσες φορές και αν την έχω δει, η θέα αυτή μου κόβει την ανάσα: ο ζεστός, λαμπερός ήλιος της Γαλλικής Ριβιέρας και ο τρόπος με τον οποίο δίνει ζωή σε καθένα από τα χρώματα που αγγίζει με μια θαυμαστή τελειότητα: στις ατελείωτες, στο χρώμα του ροδιού, κεραμιδένιες στέγες που αγκαλιάζουν τους πυρωμένους τοίχους των σπιτιών επάνω στους λόφους, στα καταπράσινα πεύκα, κρεμασμένα επάνω στις πλαγιές που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και πάνω απ’ όλα στο μπλε-το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας της Μεσογείου, που έγλειφε από τη μια πλευρά τις ακτογραμμές και χάνονταν από την άλλη στο βάθος του ορίζοντα, μπλεγμένο με το απέραντο θόλο του καταγάλανου ουρανού»
«Ο Πικάσο χάθηκε πίσω από το καβαλέτο και άρχισε να ακούει τις αποφασιστικές κινήσεις του πινέλου του επάνω στον καμβά. Ζωγράφιζε με έναν παράξενο ζωηρό μυώδη τρόπο που την εντυπωσίασε. Δεν είχε συνειδητοποιήσει μέχρι τότε πως η ζωγραφική μπορούσε να είναι μια τόσο έντονη σωματική δραστηριότητα-τον άκουγε να ανασαίνει με θόρυβο, όλο και πιο βαριά καθώς σχεδίαζε τις πρώτες γραμμές»
Από τα πιο ωραία βιβλία που έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό, το προτείνω ανεπιφύλακτα. Μπορείς να το βρεις από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.
Μαγειρεύοντας για τον Πικάσο
Συγγραφέας: Aubray Camille
Εκδότης: Ελληνικά Γράμματα
Σελίδες: 592

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση ή τροποποίηση όλου ή μέρους του άρθρου ή της ιστοσελίδας χωρίς έγκριση. Το περιεχόμενο προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1193.