Σίγουρα τα πρώτα γενέθλια του παιδιού σου θέλεις να μείνουν αξέχαστα. Γι’ αυτό και εμείς είπαμε να τα γιορτάσουμε με Smash Cake. Για την ακρίβεια την τρίτη φορά που γιορτάσαμε τα πρώτα γενέθλια της Θεοδώρας. Η πρώτη ήταν ταξιδιάρικη, καθώς τα γιορτάσαμε με τους νονούς της στο ταξιδάκι μας στη Γερμανία. Η δεύτερη φορά ήταν οικογενειακά και το κάναμε για τους παππούδες ώστε να χαρούν το εγγόνι τους. Τη τρίτη φορά γιορτάσαμε φαντασμαγορικά για πάρτη μας.
Τι είναι το Smash Cake;
Όπως πολλά μια αμερικανιά! Στήνεις σκηνικό με γιρλάντες και μπαλόνια, βάζεις ένα ανυποψίαστο μωρό και τοποθετείς μπροστά του μια τούρτα. Τα υπόλοιπα δε χρειάζονται εξηγήσεις, καταλαβαίνεις τη συνέχεια …κάπως έτσι:
Οπότε, τοποθετείς ότι δε θέλεις να λερωθεί σε απόσταση ασφαλείας, παίρνεις τα μέτρα σου και είσαι αποφασισμένη ότι μετά θα έχει καθάρισμα. Πίστεψε με όμως αξίζει τον κόπο, η έκφραση του μωρού σου καθώς θα μπορεί ελεύθερα να χώνει τα δαχτυλάκια του στην «απαγορευμένη» τούρτα είναι ανεκτίμητη. Τουλάχιστον η μικρή μου το απόλαυσε και εμείς πεθάναμε στο γέλιο!
Τι τούρτα;
Τώρα όμως έρχεται το δίλημμα: Τι τούρτα θα είναι αυτή που θα φάει ενός χρονών παιδί; Εδώ υπάρχουν δύο επιλογές. Η μια, η κλασσική τούρτα με τη ζάχαρη της, τα χρώματα ζαχαροπλαστικής και τη σαντιγί(οκ, έστω φυτική). Σίγουρα το μωρό σου θα ζήσει μια ανεπανάληπτη εμπειρία και το χαμόγελο θα είναι ζωγραφισμένο στα χείλη του για την υπόλοιπη εβδομάδα. Ελπίζεις ότι κάποια στιγμή μετά από τόση δόση ενεργείας θα κοιμηθεί . Οκ, δεκτό, θες το μικράκι σου να ζήσει μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Η δεύτερη επιλογή είναι να βάλεις τη μαεστρία σου και να φτιάξεις μια πιο υγιεινή εκδοχή τούρτας με τη συνταγή που θα σου δώσω. Ναι, αν δε μπαίνεις και πολύ στη κουζίνα μπορεί να τρομοκρατηθείς λίγο, αλλά μη φοβάσαι! Συμπάσχουσα! Είναι σαν να φτιάχνεις κέικ, μόνο που χρειάζεται λίγη περισσότερη ώρα. Έχεις έτσι μια σούπερ υγιεινή τούρτα για να το μωράκι σου και γλυτώνεις το εγκεφαλικό για το τι του δίνεις να φάει.
Υλικά:
Για τη βάση:
1 ½ κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. σόδα
3 ώριμες μπανάνες
6 κ.σ. βούτυρο λιωμένο, κλαριφιέ ή ελαιόλαδο (περίπου ¼ κούπα)
¼ κούπας μέλι( λιωμένο) ή σιρόπι σφενδάμου
1 αυγό
1 κ.γ. βανίλια(προαιρετικά)
Για το frosting:
3 κούπες στραγγιστό γιαούρτι
1/3 κούπας μέλι (ζεσταμένο για γίνει πιο ρευστό)
Εκτέλεση:
Λιώνουμε τις μπανάνες στο μούλτι και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το χτυπημένο αυγό, το βούτυρο, το μέλι, τη βανίλια, τη σόδα και ρίχνουμε το αλεύρι, το οποίο έχουμε κοσκινίσει.
Χωρίζουμε το μείγμα στα 3 και το βάζουμε σε στρόγγυλες τρεις φόρμες των 20εκ. Επειδή λίγο δύσκολο να βρούμε 3 ταψάκια ή τα ψήνουμε ένα-ένα ή βάζουμε όλο το μείγμα σε μία στρόγγυλη φόρμα και μόλις ψηθεί το κόβουμε οριζόντια σε 3 μέρη. Εγώ ακολούθησα τον δεύτερο τρόπο και μάλιστα επειδή δεν είχα τόσο μεγάλη στρόγγυλη φόρμα το έκανα στη κλασσική φόρμα του κέικ. Κράτησα λίγη ζύμη και την έψησα χώρια σε άλλη φόρμα, έτσι ώστε να «βουλώσω» τη τρύπα στη μέση. Με λίγη φαντασία και θέληση όλα γίνονται!
Ψήνουμε στους 170⁰C για 45 λεπτά. Μόλις κρυώσει κόβουμε το παντεσπάνι οριζόντια σε 3 μέρη. Ανάμεσα στα στρώματα αλείφουμε το frosting γιαουρτιού.
Μόλις βάλουμε και το τελευταίο κομμάτι η τούρτα μας είναι έτοιμη για να την καλύψουμε με το υπόλοιπο frosting. Είτε το αλείφουμε με σπάτουλα είτε ττο βάζουμε σε κορνέ για να το κάνουμε και πιο τσαχπίνικο. Εδώ προσοχή! Επειδή το γιαούρτι δεν είναι σαντιγύ για να κάθεται αγέρωχο με τις ώρες πάνω στο δημιούργημα σου, καλύτερα να αφήσεις το ντεκόρ τελευταία στιγμή και να βάλεις τη τούρτα στο ψυγείο για 20-30 λεπτά.
Extra tip: Αν θες να δώσεις και λίγο χρώμα αλλά δε θες να βάλεις χρώμα ζαχαροπλαστικής χρησιμοποίησε 2-3 κ.σ. ζουμί από παντζάρια ή μπρόκολο (για πιο ροζ ή πιο πράσινο αποτέλεσμα). Μην ανησυχείς για τη γεύση, είναι τόσο μικρή η ποσότητα που δεν τη γεύεσαι. Το ξέρω, το δοκίμασα!
Η υγιεινή Smash Cake είναι έτοιμη για καταστροφή!
Και αν νομίζεις ότι η τούρτα είναι μόνο για μωρά γελιέσαι! Είναι πεντανόστιμη, χωρίς ζάχαρη και τη τρως χωρίς τύψεις!
Για περισσότερες ιδέες δες κι αυτό.
2 comments
Κικη μου φτιάχνεις τουρτες κ για εμας, ή μονο για σενα?
Καλήμερα Τόνια και Καλή Χρονιά,
τι εννοείς;δεν κάνω κάτι τέτοιο επαγγελματικά. Βρίσκω συνταγές ή κάνω πράγματα που μου αρέσουν και τα μοιράζομαι μέσα από το blog μου. Αν θες να κάνεις τη συγκεκριμένη τούρτα να ξέρεις ότι την έκανα σαν κέικ και μάλιστα όπως γράφω , έκανα τις πατέντες μου για να μπορέσω να το σχηματοποιήσω. Η διαφορά είναι ότι τόσο το κέικ όσο και το frosting(γιαούρτι) είναι χωρίς ζάχαρη γι’αυτό και το frosting δε κρατάει πολύ. Αν θες μπορείς να το αντικαταστήσεις με φυτική σαντιγί και το κέικ παραμένει ως έχει. Είναι πολύ εύκολο να το φτιάξεις, τώρα αν θες όλο το κόνσεπτ ενδεχομένως θα έχεις λίγο καθάρισμα μετά!Αν το κάνεις, πες μου εντυπώσεις!