Αν με ρωτούσες ποια λέξη χαρακτηρίζει την Κομοτηνή, η πρώτη που θα μου ερχόταν στο μυαλό είναι ιδιαίτερη. Πόλη πολυπολιτισμική, με αντιθέσεις, φολκλόρ με άρωμα φρεσκοκομμένου καφέ.
Ίσως επειδή μένω Κομοτηνή δε πέρασε εξ αρχής από το μυαλό μου να γράψω γι’ αυτήν. Είναι αυτό που, επειδή βρίσκεται στη καθημερινότητα σου δε του δίνεις σημασία ή το θεωρείς δεδομένο. Ίσως επειδή δεν είναι και ο σούπερ προορισμός ή επειδή δεν είναι και το πιο τουριστικό μέρος δεν έχεις πολλά να πεις. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι δεν είναι τόσο προβεβλημένη όσο θα έπρεπε.
Δε θα σου πω ψέματα, δεν είναι και η πιο όμορφη πόλη που θα συναντήσεις. Είναι όμως όπως σου είπα ιδιαίτερη, προσφέρει ξεχωριστές εικόνες, με ζεστούς ανθρώπους, με ωραία φυσικά τοπία γύρω της και πολύ καλό φαγητό.
Αφού λοιπόν δεν υπάρχουν πολλά άρθρα για τη Κομοτηνή, είπα να σου γράψω εγώ. Πολύ περιληπτικά και πολύ γενικά μερικές πληροφορίες, έτσι του να έχεις μια ιδέα για τη Πόλη.
Λίγη ιστορία…
Θεωρείται ότι στην αρχαιότητα αποτελούσε κομμάτι της αρχαίας Εγνατίας οδού(Via Egnatia), που συνέδεε τη Ρώμη με την Ασία. Παρόλα αυτά έγινε γνωστή κατά την Οθωμανική περίοδο όπου αναδείχθηκε σε διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.
Είναι από τα τελευταία μέρη που προσαρτήθηκαν στην Ελλάδα, μόλις το 1920, μαζί με την Αλεξανδρούπολη. Συγκεκριμένα τη 14η Μαΐου, που γιορτάζεται ως εθνική γιορτή τιμώντας την ενσωμάτωση της στον εθνικό κορμό. Τελευταίοι κάτοχοι της ήταν οι Βούλγαροι , οι οποίοι είχαν καταλάβει την περιοχή από το 1912. Το 15νθήμερο πριν από τις 14ης Μαΐου λαμβάνουν χώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της απελευθέρωσης.
Δε θα αναφερθώ σε πολλά ιστορικά στοιχεία πέραν του ότι μετά από μια ταραγμένη περίοδο, από το πρώτο Βαλκανικό πόλεμο και μέχρι τη συνθήκη της Λωζάννης(1923), άλλαξε η σύσταση του πληθυσμού της. Κατά τη Βουλγάρικη κατοχή έγινε εκτοπισμός μεγάλου τμήματος του ντόπιου πληθυσμού. Ενώ το ’23 παρόλο που ο πληθυσμός της Θράκης δεν μετακινήθηκε, δέχθηκε μεγάλο κύμα προσφύγων από την Ανατολική Θράκη, Ανατολική Ρωμυλία, Πόντο και Μικρά Ασία. Μάλιστα τότε, έγινε η πρώτη ‘επέκταση’ της Κομοτηνής καθώς δημιουργήθηκαν νέες γειτονιές που έγιναν γνωστές ως προσφυγικά.
Μετά την πρώτη εισροή πληθυσμού λόγω της ανταλλαγής πληθυσμών το 1923, η δεύτερη μεγάλη ροή προς τη πόλη της Κομοτηνής ήταν η εσωτερική μετακίνηση από την ύπαιθρο κάπου τη δεκαετία του ’70 λόγω της ίδρυσης της βιομηχανικής της περιοχής (από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, κάποτε) αλλά και της ίδρυσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Οπότε ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης είναι αρκετά πρόσφατο.
Στα φοιτητικά…
Είναι έδρα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο έχει τμήματα τόσο σε Ξάνθη όσο και Αλεξανδρούπολη. Στην Κομοτηνή βρίσκονται οχτώ τμήματα του Πανεπιστημίου με πιο γνωστά αυτά της Νομικής και ΤΕΦΑΑ. Ο αριθμός των φοιτητών ανέρχεται περίπου στις 10.000, αρκετά μεγάλος αν λάβουμε υπόψη τον αριθμό των μόνιμων κατοίκων της, γι’ αυτό και η πόλη έχει έντονο χαρακτήρα φοιτητούπολης.
Οι φοιτητές είναι και ο λόγος που υπάρχει και η φράση «Στη Κομοτηνή με κλάματα έρχεσαι και με κλάματα φεύγεις». Προφανώς κανείς δεν χαίρεται όταν πρέπει να έρθει Κομοτηνή για σπουδές, παρόλα αυτά δύσκολα φεύγει, μιας και οι περισσότεροι δένονται με το μέρος.
Και γενικά…
Σε απόσταση 5 λεπτών από τη πόλη βρίσκεται το δάσος της Νυμφαίας , πνεύμονας πρασίνου της πόλης που προσφέρεται για περπάτημα, τρέξιμο, δραστηριότητες, αναψυχή. Ενώ σε απόσταση 15 λεπτών από τη Κομοτηνή βρίσκεται και η κοντινότερη παραλία για τους φαν της θάλασσας. Θα μπορούσες να πεις δηλαδή ότι έχουμε επιλογές για όλα τα γούστα.
Ισαπέχει από τις έτερες θρακιώτισσες Ξάνθη και Αλεξανδρούπολή περί τα 30-40 λεπτά. Βρίσκεται μια ώρα περίπου μακριά από το τελωνείο των κήπων στον Έβρο όπου και η είσοδος στη γειτονική Τουρκία. Ενώ, λόγω του νέου κάθετου οδικού άξονα Κομοτηνή-Κίρτζαλι η πρόσβαση στη Βουλγαρία είναι εφικτή σε λιγότερο από 20 λεπτά. Έτσι οι αποδράσεις στις γειτονικές πόλεις ή χώρες είναι πολύ εύκολες.
Και ίσως κάποια πράγματα που δεν ξέρεις…
Στην Κομοτηνή φιλοξενείται το τρίτο μέγαρο μουσικής της χώρας μετά αυτά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Εγκαινιάστηκε το 2010 και με εξαίρεση μια ανάπαυλα μερικών χρόνων από το 2018 άρχισε να επαναλειτουργεί.
Κατέχει τα σκήπτρα της πιο προσβάσιμης πόλης στην Ελλάδα για άτομα με κινητικά προβλήματα. Χάρη στην επιμονή ορισμένων πολιτών και σωματείων αλλά και με τη βοήθεια των δημοτικών αρχών, κατάφερε να αναδειχθεί σε πόλη πρότυπο για άτομα με κινητικά προβλήματα. Μάλιστα ο σύλλογος «Περπατώ» διαθέτει πρόγραμμα αυτόνομης διαβίωσης σε αυτά τα άτομα. Η προσβασιμότητα αλλά και η οργάνωση σε αυτό το κομμάτι είναι και οι λόγοι που άτομα με κινητικά προβλήματα καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις συνεχίζουν τη διαβίωση τους στη πόλη της Κομοτηνής.
Και τώρα ο λόγος που κάνει ιδιαίτερη αυτή τη πόλη. Η πολυπολιτισμικότητα. Στην Κομοτηνή μπορείς να δεις τόσους μιναρέδες όσες και εκκλησίες, εικόνες και αρώματα ανατολής και δύσης, χριστιανούς και μουσουλμάνους σε ένα απόλυτα αρμονικό σκηνικό. Συνονθύλευμα Χριστιανών ντόπιων, προσφύγων και παλιννοστούντων, μουσουλμάνων(τουρκόφωνοι, Πομάκοι, Ρομά) και μιας μικρής κοινότητας Αρμενίων. Σε αυτή την πόλη το να κυκλοφορεί μια γυναίκα με μαντήλα στο κεφάλι ή να ακούς τη προσευχή του Ιμάμη δεν είναι περίεργο. Ποτέ δεν ήταν περίεργο για εμάς που ζούμε εδώ, δεν το θεωρούμε ξένο ή διαφορετικό, γιατί έτσι έχουμε μεγαλώσει.
Τουρίστας στην Κομοτηνή…
Τα βασικά μνημεία και σημεία ενδιαφέροντος στην πόλη είναι πολύ εύκολο να τα γυρίσεις μέσα σε ένα πρωινό ή μια ημέρα. Παρόλα αυτά η επίσκεψη θα ήταν μισή αν δεν κυκλοφορήσεις τόσο την ημέρα όσο και το βράδυ στην πόλη για να νιώσεις το παλμό της και να δεις τις αντιθέσεις της. Επίσης η φύση γύρω της είναι πανέμορφη και προσφέρει αμέτρητες επιλογές για εξορμήσεις. Η γεωγραφική της θέση είναι η καλύτερη τόσο για βόλτα στις γειτονικές πόλεις όσο και σε άλλα μέρη όπως η Μαρώνεια, ο Νέστος, η Σταυρούπολη, η λίμνη Βιστωνίδα, το δέλτα του Έβρου και πολλά άλλα, ανάλογα με τα γούστα του καθενός.
Φεύγοντας δε πρέπει να παραλείψεις να πάρεις φρεσκοκομμένο ελληνικό καφέ, στραγάλια και σουτζούκ λουκούμ. Το καλύτερο σουβενίρ όμως είναι οι εικόνες που θα πάρεις!
Λοιπόν, βρήκες χρήσιμα όσα διάβασες εδώ για μια πολυσύνθετη, ζωντανή και ιδιαίτερη πόλη; Τι άλλο θα ήθελες να σου γράψω για την Κομοτηνή και την ευρύτερη περιοχή;
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση ή τροποποίηση όλου ή μέρους του άρθρου ή της ιστοσελίδας χωρίς έγκριση. Το περιεχόμενο προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1193.