«Κίκονες, αρχαίο Θρακικό φύλο που έζησε στην περιοχή ανάμεσα στη λίμνη Βιστωνίδα και τον Έβρο ποταμό περίπου τον 5ο αιώνα π.Χ., η οποία περιοχή ήταν γνωστή ως Ισμάρα. Σπουδαίοι ιππείς και οινοπαραγωγοί . Ο οίνος είχε τόσο εξέχουσα θέση στη ζωή τους που ακόμα και στο νόμισμα τους απεικονίζονταν το σταφύλι.
Κατά τον ‘Ομηρο ήταν σύμμαχοι των Τρώων τους οποίους εφοδίαζαν με κρασί. Ενώ στην Οδύσσεια αναφέρεται πως στο ταξίδι της επιστροφής ο Οδυσσέας σταμάτησε στην περιοχή. Εδώ έγινε μάχη μεταξύ των Κικόνων και των συντρόφων του Οδυσσέα. Επειδή όμως στη μάχη ο Οδυσσέας έδωσε εντολή να μην πειράξουν τον βασιλιά των Κικόνων Μάρων, ο Μάρων του έδωσε ως αντάλλαγμα ασκούς με κρασί. Αυτό το κρασί χρησιμοποίησε για να μεθύσει και έπειτα να τυφλώσει τον Πολύφημο.
Σήμερα το βουνό στην περιοχή ονομάζεται Ίσμαρος ενώ το χωριό στους πρόποδες του Μαρώνεια.
Όπως βλέπουμε η περιοχή έχει μακραίωνη παράδοση στο κρασί αλλά μέχρι και το 2004 δεν υπήρχε οινοποιείο.»
Κάπως έτσι ξεκινάει η ξενάγηση στο οινοποιείο Κίκονες. Αμέσως σου εξάπτεται η περιέργεια και σε συνδυασμό με τον ενθουσιασμό και τη θέρμη της Μελίνας, ανυπομονείς για την συνέχεια.
Αυτό το κενό στην οινοπαραγωγή ήρθαν να καλύψουν η Μελίνα και ο Βασίλης Τάσσου και έτσι η περιοχή απόκτησε το πρώτο οινοποιείο. Με πολύ μεράκι και αγάπη ξεκίνησαν την παραγωγή ποιοτικού κρασιού το οποίο κυκλοφορεί σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Το οινοποιείο Κίκονες μπορεί να βρίσκεται αρκετά χρόνια στην περιοχή όμως δεν έτυχε ποτέ να το επισκεφτώ κι ας είχα δοκιμάσει τα εξαιρετικά κρασιά τους. Αν όμως δεν γνωρίζεις και δε γυρίζεις τον τόπο σου πώς περιμένεις να γνωρίσεις άλλους τόπους. Κάπως έτσι πήρα την απόφαση να πάω. Είναι ωραίο να γνωρίζεις τι κρύβεται πίσω από ένα προϊόν. Τι το κάνει ξεχωριστό. Πώς μπορεί να μπλεχτεί η ιστορία, η παράδοση, η γη και οι γεύσεις ενός τόπου.
Βλέπεις μπορεί να μην το έχουμε κατά νου αλλά η παράδοση του κρασιού στην Ελλάδα, άρα και τη Θράκη, χάνεται στα βάθη των αιώνων. Άλλωστε και μόνο από την ύπαρξη του Διόνυσου, Θεού του κρασιού και της οινοποιίας στην αρχαιότητα, φαίνεται η εξέχουσα σημασία του οίνου. Μάλιστα οι Κίκονες λάτρευαν τον Διόνυσο με την ίδια λαμπρότητα όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες.
Το ραντεβού μας για την ξενάγηση δόθηκε πρωί στο οινοποιείο, το οποίο είναι εν αναμονή του τρύγου τους επόμενους μήνες. Μπορεί να μην είδαμε τη διαδικασία από κοντά αλλά η ξενάγηση περιελάμβανε την περιγραφή όλων των σταδίων παραγωγής του κρασιού, τον εξοπλισμό, την αποθήκευση, τη συντήρηση, τη φιλοσοφία και σαφώς το καλύτερο κομμάτι τη γευστική δοκιμή.
Αν και φτάσαμε καθυστερημένα η Μελίνα μας καλωσόρισε με χαμόγελο , το οποίο έκρυβε τον ενθουσιασμό για όλα αυτά που ήθελε να μας μεταδώσει. Βλέποντας το κτίριο και μόνο καταλαβαίνεις πως η επιχείρηση έχει στηθεί με πολύ μεράκι και φροντίδα.
Δε θα σου μιλήσω για τα στάδια παραγωγής, άλλωστε λίγο πολύ αυτά μπορεί να είναι γνωστά και για να πω την αλήθεια δεν τα συγκράτησα και όλα. Αυτό που μου έμεινε είναι η πολύ όμορφη εμπειρία, τα χαρακτηριστικά που κάνουν τα κρασιά Κίκονες ξεχωριστά, η προσωπική παρουσία σε κάθε βήμα, τα αρώματα και οι γεύσεις.
Πρώτα απ’ όλα κάτι που πιθανότατα αγνοείς-όπως άλλωστε αγνοούσα και εγώ- είναι ότι οι αμπελώνες είναι βιολογικής καλλιέργειας ενώ η διαλογή, όπως και πολλές άλλες διαδικασίες παραγωγής γίνονται με το χέρι. Αυτό γιατί φιλοσοφία της εταιρείας είναι η όσο το δυνατόν ελάχιστη παρέμβαση, η χρήση παραδοσιακών μεθόδων με στόχο το πιο φυσικό αποτέλεσμα.
Σε όλη τη διαδικασία από τη διαμόρφωση των αμπελώνων μέχρι το τελικό στάδιο της οινοποίησης παντρεύονται τεχνικές από διάφορα μέρη του κόσμου, κυρίως από Αυστραλία και Γαλλία, με γνώμονα όμως πάντα το κλίμα και το έδαφος της Ροδόπης. Η παραγωγή που βγαίνει κάθε χρόνο είναι συγκεκριμένη και αυτό γιατί στόχος είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Όπως μας εξήγησε η Μελίνα η αύξηση της παραγωγής θα είχε επίπτωση στη διαδικασία της οινοποίησης η οποία θα έπρεπε να είναι πιο αυτοματοποιημένη, άρα και θα χάνονταν η ταυτότητα του κρασιού και το αποτέλεσμα που επιθυμούν να απολαύσει ο καταναλωτής.
Βασικός στην όλη διαδικασία είναι ο καθημερινός ποιοτικός έλεγχος του κρασιού για να παρθεί το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα κατά την παραγωγή του κόκκινου κρασιού( το οποίο πρέπει να ωριμάσει περισσότερο από το λευκό και το ροζέ) απαιτείται υπομονή και επιμονή. Αυτό είναι όμως και ένα από τα πράγματα που κάνουν το brand να ξεχωρίζει.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα κρασιά τους έχουν βραβευθεί επαλειμμένα σε διαγωνισμούς του εξωτερικού για την εξαιρετική ποιότητα και γεύση τους. Το 2007 μάλιστα έβαλαν για πρώτη φορά τη Θράκη στον οινολογικό χάρτη μιας και μέχρι τότε η πλησιέστερη γνωστή περιοχή ήταν η Μακεδονία.
Όπως προανέφερα είναι ιδιαίτερες οι πληροφορίες που μαθαίνεις στην ξενάγηση όπως είναι ιδιαίτερη και η διαδικασία της οινογνωσίας. Με το ίδιο πάθος που μας εξιστορούσε η Μελίνα την ιστορία, την παραγωγή και τη φιλοσοφία της εταιρείας, με το ίδιο πάθος μας παρείχε απλόχερα πληροφορίες για τις ποικιλίες, τα αρώματα τους, τους γευστικούς συνδυασμούς και τον τρόπο που πρέπει να πίνουμε το κρασί.
Αν και φαν των ροζέ κρασιών (και το ροζέ Κίκονες είναι απλά εξαιρετικό) έχω να πω ότι δεν ήξερα ποια από τις ετικέτες μου άρεσε περισσότερο. Καθώς στη σωστή θερμοκρασία και με το σωστό τρόπο αναδεικνύονταν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός. Έτσι όμως να πω ότι αν ξεχώριζα ένα θα ήταν το Syrah.
Όχι, μη νομίζεις ούτε ήμουν , ούτε έγινα ειδική στις ποικιλίες αλλά μπορώ να πω ότι με τις πληροφορίες που πήρα ανέβηκα ένα επίπεδο πάνω. Αλήθεια το ήξερες ότι η ποικιλία Λημνιό είναι η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία; Και ότι ένας από τους λόγους που το κόκκινο κρασί είναι παρεξηγημένο είναι ότι η θερμοκρασία δωματίου που πρέπει να σερβίρεται είναι θερμοκρασία δωματίου Γαλλίας, δηλαδή maximum στους 19Ο C και όχι στους 30Ο C που μπορεί να πιάνει στην Ελλάδα.
Όπως κατάλαβες έδωσα μεγάλη προσοχή στο κομμάτι της οινογνωσίας με τις αισθήσεις μου όσο μπορούσα συγκεντρωμένες για να συνδυάσω πληροφορίες, γεύσεις και αρώματα. Η αλήθεια είναι πως δε μπορείς να κάνεις και αλλιώς γιατί η μαγεία του κρασιού σε παρασέρνει.
Τι κάνει το κρασί Κίκονες τόσο ξεχωριστό;
Πρώτα απ’ όλα θα σου έλεγα οι άνθρωποι, γιατί από εκεί ξεκινάει όλη η φιλοσοφία γύρω από το κρασί και την παραγωγή του. Εμπνευστής της ιδέας πίσω από τους Κίκονες είναι η Μελίνα, γεωπόνος Επιστήμης τροφίμων και οινολόγος απόφοιτη από το Bordeaux της Γαλλίας. Η Μελίνα ταξιδεύει στο εξωτερικό για να δει τον τρύγο και τις διάφορες μεθόδους καλλιέργειας και επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται σε διάφορα μέρη της υφηλίου για την παράγωγη του κρασιού. Εργάζεται σε ξακουστά οινοποιεία ώστε να αποκτήσει την κατάλληλη εμπειρία και τεχνογνωσία. Τα ενσωματώνει όλα στη δική της φιλοσοφία και επιστρέφει με όρεξη για να δημιουργήσει κάτι μοναδικό.
Συνοδοιπόρος της σε αυτό είναι ο αδερφός της Βασίλης, επίσης γεωπόνος που μοιράζεται τις ίδιες αρχές και το όνειρο για τη δημιουργία του πρώτου brand στη περιοχήν της Ροδόπης. Ο ίδιος επιμελείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παραγωγή των αμπελώνων αλλά και φροντίζει την εμπορική διαχείριση.
Αν βρεθείς στην περιοχή θα σου πρότεινα ανεπιφύλακτα να επισκεφτείς το οινοποιείο καθώς πρόκειται όχι απλά για μια ξενάγηση σε ένα οινοποιείο αλλά βουτιά σε μια μοναδική φιλοσοφία, εμπειρία και γεύσεις. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο καθημερινά κατόπιν ραντεβού. Η ξενάγηση και η οινογνωσία είναι δωρεάν.
Αν πάλι σου πέφτει λίγο μακριά μπορείς να αναζητήσεις τα κρασιά Κίκονες σε εστιατόρια και wine bar ή να μπεις στο family&friends club για να λαμβάνεις τα πιο ευχάριστα mail με πληροφορίες, tips και προσφορές.
Για να ζήσεις την εμπειρία στους Κίκονες μπορείς να επικοινωνήσεις στο mail [email protected] στο τηλέφωνο 2531083737, σε Facebook και Instagram .
Μελίνα και Βασίλη ευχαριστώ πολύ.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση ή τροποποίηση όλου ή μέρους του άρθρου ή της ιστοσελίδας χωρίς έγκριση. Το περιεχόμενο προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1193.