Τι δεν πρέπει ποτέ να πεις σε μια έγκυο.

εγκυος egkyos
Photo by Cassidy Rowell on Unsplash

Πλησιάζει η ώρα που τόσο περίμενες. Έχεις τις ορμόνες σου, την αγωνία σου, άγχος και ανυπομονησία για το νέο αυτό πλασματάκι που θα έρθει στον κόσμο. Είσαι ενθουσιασμένη και αλλά και τρομοκρατημένη. Και ταυτόχρονα με τη βαλίτσα που έχεις να ετοιμάσεις για το μαιευτήριο, τις σκέψεις σου να μην μαζεύονται, αν τα έχεις πάρει όλα, έχεις και κάποιους καρούμπαλους(για να μην τους χαρακτηρίσω αλλιώς) που σου πετάνε μια ατάκα και σου ανεβάζουν το αίμα στο κεφάλι και ρίχνουν τη ψυχολογία σου στα τάρταρα.

Δε καταλαβαίνω  γιατί κάποιος πρέπει να κάνει ή να πει οτιδήποτε άλλο πέρα από το ‘με το καλό’ σε μια εγκυούλα. Αν θες να πιάσεις συζήτηση βρε αδελφέ πες για τον καιρό, είναι ανάγκη το θέμα συζήτησης να είναι η κοιλιά μου;

Γι’ αυτό εσύ που θα δεις μια φίλη, γνωστή ή ξαδέρφη η οποία είναι έγκυος, προσπάθησε να αποφύγεις να ξεστομίσεις αυτές τις ατάκες:

«Κοιμήσου τώρα που μπορείς, όσο προλαβαίνεις»

Νομίζω η πιο πολυφορεμένη ατάκα. Τι εννοεί ο ποιητής; Δε θα ξανακοιμηθώ ποτέ; Αυτό ήταν; Παρέα μόνο με βρικόλακες από δω και πέρα; Ναι, φίλε μου φαντάζομαι ότι η ζωή από εδώ και πέρα, άρα κατά συνέπεια και ο ύπνος μου, θα αλλάξει. Οκ, μπορεί να κοιμάμαι λιγότερο ή με διακοπές, είναι ανάγκη να μου το θυμίζεις και εσύ;

Και για να μιλήσω και με την όποια εμπειρία έχω μετά από ένα παιδί, εξαρτάται από το παιδί. Ναι, στην αρχή ήταν δύσκολα αλλά προσαρμοστήκαμε όλοι και βρήκαμε τους ρυθμούς μας. Υπάρχουν παιδάκια που κοιμούνται αρκετά από τη πρώτη μέρα και άλλα που κοιμούνται κανονικά μετά από 3 χρόνια. Δε θέλουμε κάποιος να μας το χτυπάει και στα μούτρα!

«Τώρα ξέχνα εξόδους, βόλτες και ταξιδάκια!»

Τιιιιιιιι; Καλόγρια; Ρίζα μέχρι το γόνατο, αξύριστη γάμπα και το μόνο φως του ήλιου που θα βλέπω είναι από το μπαλκόνι μου; Γιατίιιιιιι;;;;

Φίλε μου δεν έχω βλέψεις να πηγαίνω για κλάμπινγκ κάθε βράδυ, ούτε πριν πήγαινα! Όπως προείπα περιμένω ότι με την έλευση του μωρού θα αλλάξει η ζωή μου, παρόλα αυτά θα κάνω αυτό που πρέπει… θα προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα! Κατά τη ταπεινή μου εμπειρία( και πάλι) με οργάνωση και καλή διάθεση όλα γίνονται. Και τα καφεδάκια μου τα πίνω(με ή χωρίς παιδί) και τα ποτάκια  μου τα πίνω(συνήθως χωρίς παιδί!) και τις βόλτες μου τις κάνω. Όχι μόνο και ταξιδάκι έχω πάει με το παιδί μου(δες εδώ) αλλά και πιο εύκολο απ’ όσο πίστευα ήταν!

«Ακόμα να γεννήσεις;»

Όχι, έχω γεννήσει και σας το κρύβω, μη κοιτάς τη κοιλιά, είναι επειδή έφαγα λιγάκι παραπάνω…. Μας δουλεύεις; Πρώτα απ’ όλα δε θες να κάνεις αυτήν την ερώτηση γιατί θα εκτεθείς.

Πρώτον, γιατί αν δεν έχω γεννήσει θα με νευριάσεις καθώς μη φανταστείς ότι είναι ευχάριστο να είμαι με τη κοιλία στο στόμα! Δεύτερον, αν έχω γεννήσει και εσύ με βλέπεις ακόμα σαν έγκυο, είναι γιατί η λεχώνα δεν έχω καταφέρει ακόμα να χάσω τα κιλά της εγκυμοσύνης. Όχι μόνο θα με νευριάσεις και πάλι αλλά θα μου χαλάσεις και τη ψυχολογία. Οπότε καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς.

«Άντε τώρα και ένα δεύτερο γρήγορα»

Ποιο δεύτερο κυρά μου; Εδώ δεν έχει βγει το πρώτο ακόμα, δεν το έχουμε δει, δεν το έχουμε χαρεί. Τι είμαι εργοστάσιο παραγωγής; Άντε αφού κάναμε το πρώτο, πάμε για το επόμενο; Πέραν του ότι είναι προσωπική υπόθεση του καθενός αν, πότε και πόσα παιδάκια θα κάνει, δεν είναι λίγο άκαιρο να εύχεσαι «Άντε, και ένα δεύτερο»  και όχι « Ένα γερό μωρό» για το πρώτο;

«Τώρα ξεκινάει το τρέξιμο!»

Τι έγινε; Μαζί με το μωρό ξεκινάω και προετοιμασία για μαραθώνιο; Δηλαδή αυτό ήταν, δε θα ξανακαθίσω ποτέ; Τουλάχιστον θα χάσω καμιά θερμίδα από το τρέξιμο; Είπαμε αλλάζει η ζωή μου με το μωρό δεν αλλάζω καριέρα. Το καταλαβαίνω θα αλλάξει το πρόγραμμα μου και οι συνήθειες μου αλλά δε θα είμαι μόνιμα σαν να έχω πάρει σπιντάκια.

«Φυσιολογικά/ με καισαρική θα γεννήσεις;»

Το πρόβλημα εδώ είναι η αντίστοιχη γκριμάτσα που συνοδεύει τη φράση αν δεν ακούσει ο άλλος την απάντηση που θέλει. Για να ακριβολογούμε η άλλη( και όχι ο άλλος) η οποία ανακάλυψε ένα νέο κόσμο από μαμαδο-ομάδες στο facebook. Εδώ μπορεί να πάει και ένα βήμα παραπέρα στο «Μην το κάνεις! Ξέρεις τι αντίκτυπο θα έχει στο παιδί/σε εσένα;» ή «το σκέφτηκες καλά;»

Φίλη μου αν γεννήσω φυσιολογικά ή με καισαρική θα με κάνει λιγότερο μαμά; Ή θα πρέπει ντε και καλά να το προγραμματίσω από πριν; Κάθε γέννα είναι διαφορετική και η αλήθεια είναι ότι δίνω προτεραιότητα στο να είμαστε εγώ και το παιδί μου υγιείς. Δε νομίζω να το αναλύσω παραπάνω.

«Θα θηλάσεις/θα δώσεις ξένο;»

Υπάρχει εδώ απάντηση που αν απαντήσεις λάθος βγαίνει ζονκ; Πρέπει να απαντήσω τώρα; Είναι αντίστοιχη με τη παραπάνω ατάκα και πρόσεχε γιατί μπορεί να κρέμεται η ζωή σου από την ερώτηση αυτή! Εγώ νομίζω ότι το παιδί μου θα τρέφεται είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο. Επειδή ήδη το ανέλυσα πριν, κάθε μανούλα κάνει αυτό που πιστεύει ότι είναι καλύτερο για το παιδάκι της.

«Ένα ίσον κανένα»

(Αυτό συνήθως σε περίπτωση που περιμένεις δεύτερο).

Δηλαδή, τι; Εγώ μέχρι τώρα δεν είχα παιδί; Και αυτό που περιφέρεται σπίτι μου και έχει βάψει τους μισούς τοίχους, τι  είναι; Γιατί εγώ για παιδί το είχα μέχρι τώρα. Ναι, αυτό που ξυπνούσε 50 φορές το βράδυ, που του ετοίμαζα πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό, που έκανε μπάνιο με τη σούπα ή έπρεπε να το πηγαίνω από σπίτι σε σχολείο σε δραστηριότητες και πίσω σπίτι, για παιδί το είχα.

Οκ, σαφώς με δυο παιδιά οι απαιτήσεις πολλαπλασιάζονται, αλλά δε θα πέσω και από τα σύννεφα, ζω ήδη τη κατάσταση με το πρώτο παιδί. Και στο κάτω κάτω και έτσι να είναι, με το ότι το αναφέρεις δεν αλλάζει κάτι!

εγκυος egkyos pregnancy

«Τηλεόραση δεν έχετε σπίτι σας;»

(Συνήθως αυτό πάει για το δεύτερο ή για το τρίτο παιδί)

Προφανώς για να κάνεις σεξ και να απολαμβάνεις στιγμές με τον σύντροφο σου στο σπίτι, δε πρέπει να έχεις τηλεόραση! Όπως επίσης αν αποφάσισες να κάνεις οικογένεια και ένα και δυο… και τέσσερα παιδιά πάλι δεν έχεις τηλεόραση!

Μάλλον τραγικέ wannabe αστείε τύπε, στο σπίτι σου εκτιμάται ιδιαίτερα η τηλεόραση! Μπράβο! Ο καθένας αξιοποιεί το χρόνο του όπως θέλει και εγώ αποφάσισα να τον αφιερώσω στο να κάνω παιδί. Αν θέλετε λοιπόν να αντιμετωπιστεί η υπογονιμότητα στην Ελλάδα, πετάξτε τη τηλεόραση!!

«Αχ, τι ωραία! Θα έχετε ένα κι ένα/Θα τα σετάρετε»

( Αυτό στη περίπτωση που έχεις ήδη ένα αγόρι και το δεύτερο που περιμένεις είναι κορίτσι ή το αντίστροφο)

Αυτό μπορεί να είναι δικό μου κόλλημα, αλλά μου χτυπάει κάπως όταν το ακούω. Είπε κανένας ότι ψάχνω διακοσμητικά για το σπίτι και θέλω να τα σετάρω με τα υπόλοιπα; Ή ότι έχω πρόβλημα αν δεν είναι ένα και ένα και είναι δυο από το καθένα; Τι είναι σερβίτσιο; Στο κάτω κάτω μπορεί εγώ να θέλω δύο αγόρια ή δυο κορίτσια ή δυο άσπρα με μαύρες βούλες! Παιδιά μου δε θα είναι πάλι; Προσωπικά, δεν με απασχόλησε ποτέ το θέμα του φύλου αρκεί να είναι ένα γερό παιδάκι.

«Πως θα το πείτε;»

Βασικά το πρόβλημα εδώ δεν είναι τόσο η συγκεκριμένη ερώτηση, αν και ακόμα δεν τον είδαμε Γιώργο το βαφτίσαμε. Είναι η ερώτηση που συνήθως προέρχεται από σόγια, συμπεθέρια και τη θεία Μαρούλα. «Τι και δε θα δώσετε το όνομα του παππού/γιαγιάς;» ή «Καλά, όνομα είναι αυτό;». Μπορείς να με ρωτήσεις πως θα το πω αλλά δε χρειάζεται να κοτσάρεις και σχόλιο από δίπλα. Στο κάτω , κάτω εγώ μπορεί να θέλω να το πω Αφροξυλάνθη από την αγαπημένη θεία μου, δε νομίζω να σε ρωτήσω!

Και τώρα πάμε σε κάτι που δεν είναι ωραίο να κάνεις…

Μη χαϊδεύεις τη κοιλιά μου! Εκτός και αν είσαι το παιδί μου, ο σύντροφος  μου , η μάνα μου ή κάποιος από το περιβάλλον μου που ξέρει πότε είμαι σε mood για να το κάνει και πότε όχι. Τι σκάλωμα αυτό να χαϊδεύετε τις ξένες κοιλιές! Βέβαια, υπάρχουν πάντα και χειρότερα, μπορεί πέρα από να τη χαϊδέψεις, να αρχίσεις να της μιλάς κιόλας! Μετά θα φταίω εγώ αν σε ρωτήσω «Τι σου απάντησε;»!

Το συγκεκριμένο ποστ το έγραψα μέσα σε μια ώρα και μάλιστα το διασκέδασα και πάρα πολύ. Δε ξέρω αν φταίει το πάρτι ορμονών, τα νεύρα μου, το ότι υπάρχουν πολλοί αγενείς αλλά όλα μου έβγαιναν αβίαστα!

Βέβαια αυτή την ώρα που τα γράφω περισσότερο γελάω παρά έχω νεύρα! Φίλη μου, αν είσαι έγκυος, αγωνιστικούς χαιρετισμούς.

Θέλω πολύ να μου πεις αν γέλασες και εσύ και να μου πεις ποια ατάκα ξέχασα να συμπεριλάβω!

εγκυος, τι δε πρέπει να πεις σε μια εγκυο, egkyos

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση ή τροποποίηση όλου ή μέρους του άρθρου ή της ιστοσελίδας χωρίς έγκριση. Το περιεχόμενο προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1193.

mamacanfly

Never stop dreaming, learning and travelling.

This Post Has 4 Comments

 1. Χρυσή

  Χαχαχα! Γέλασα πολύ! Εγώ στην τρίτη εγκυμοσύνη ακούω συχνά το “δεν πειράζει”. Ίσως φταίω κι εγώ γιατί αγχώθηκα με το νέο, και πιθανόν αυτό φαινόταν αρχικά, αλλά ακόμη και σ’αυτη την περίπτωση , λες στον άλλον “δεν πειράζει” αντί για “με το καλό” ??

  1. mamacanfly

   Δε ξέρω για ποιο λόγο αλλά αυτό το “Δεν πειράζει” παίζει πολύ στην εγκυμοσύνη! Όχι κοπέλα μου δε φταις εσύ αν έδειχνες κάποια αμηχανία, φταίνε οι άλλοι που ντε και καλά θέλουν κάτι να πούνε!Αγωνιστικούς χαιρετισμούς!

 2. Συμφωνώ σε όλα κι έχεις και έναν υπέροχο τρόπος γραφής, χιουμοριστικό,που κάνει τον άλλο να χαμογελάει οταν σε διαβάζει!

  1. mamacanfly

   Σε ευχαριστώ πάρα πολύ κορίτσι! Το διασκέδασα πολύ όταν το έγραψα και χαίρομαι που πέρασε και στους άλλους!

Leave a Reply