Αυτές τις μέρες ο θηλασμός έχει τη τιμητική του, καθώς 1-7 Νοεμβρίου γιορτάζεται η εβδομάδα μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα. Ο θηλασμός είναι ένα υπέροχο δώρο όχι μόνο για το μωρό αλλά και για την μαμά την ίδια. Είναι το πρώτο φυσικό ‘εμβόλιο’ για το χτίσιμο του ανοσοποιητικού του αλλά και την ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη. Δεν θα μακρηγορήσω όμως με τα καλά που προσφέρει ο μητρικός θηλασμός στο μωρό, καθώς τα οφέλη του είναι αδιαμφισβήτητα και επιστημονικά τεκμηριωμένα. Θα αναφερθώ όμως σε όλα τα καλά που προσφέρει στη μανούλα και πόσο εύκολη μπορεί να κάνει τη ζωή της.
Με βάση τη δική μου εμπειρία λοιπόν θα μοιραστώ 11 καλούς λόγους για να το κάνετε!
- Πρώτα απ’ όλα είναι οικονομικό. Δεν ξέρω πόσο ακριβώς κοστίζουν τα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας αλλά σίγουρα το κόστος δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Βάλε ότι ένα μωρό μέχρι και τον 6ο μήνα της ζωής του τρώει κάθε 3 ώρες άρα κατά μέσο όρο περίπου 5 φορές την ημέρα, μερικές φορές αν χρειαστεί και το βράδυ. Αν το πολλαπλασιάσουμε επί 30 ημέρες το μήνα και επί 6 τουλάχιστον μήνες, μιλάμε για πολλάααα κουτιά, καλύτερα μη το μεταφράσουμε σε χρήματα! Αντίθετα με τον θηλασμό το μωρό τρώει όσο θέλει, όποτε θέλει και αν χρειάζεται παραπάνω τότε το στήθος προσαρμόζεται και παράγει περισσότερο, χωρίς να πληρώσεις επιπλέον.
- Με την ίδια λογική γλιτώνεις χρήματα για μπιμπερό, πιπίλες, θηλές που πρέπει να αλλάζουν όσο μεγαλώνει. Χώρια την ταλαιπωρία για να βρεις ποια ταιριάζει. Με το στήθος τα πράγματα είναι πιο απλά. Η θηλή είναι πάντα η κατάλληλη και συμβατή με το μωρό.
- Μιας και γάλατα, μπιμπερό και πιπίλες είναι περιττά δεν χρειάζεται να αποστειρώνεις. Άρα γλιτώνεις την ταλαιπωρία και το κόστος να αγοράζεις αποστειρωτή, τον οποίο θα φορτωθείς εφ’ όρου ζωής ενώ θα σου φανεί χρήσιμος μόνο για ένα εξάμηνο.
- Κοιμάσαι περισσότερο, καθώς το τάισμα γίνεται πιο απλά. Μωρό στο στήθος και τέλος. Χωρίς ξύπνημα για να ετοιμάσεις γάλα, να αγχώνεσαι μην το παραζεστάνεις, να ανακατεύεις όλη τη κουζίνα και τα σχετικά. Το μητρικό γάλα είναι πάντα έτοιμο και πάντα στη σωστή θερμοκρασία. Εντάξει ίσως το αρνητικό εδώ είναι ότι θα ξυπνάς μόνο εσύ, καθώς κανένας άλλος δε μπορεί να βοηθήσει. Όμως αν βρεις έναν τρόπο που δουλεύει για εσένα και το μωρό σου όλα γίνονται εύκολα. Προσωπικά έκανα συνκοίμηση και συνήθιζα να θηλάζω στο πλάι, ξαπλωμένη. Έτσι απολάμβανα τον ύπνο μου μαζί με τη μικρή μου.
- Μπορείς να κάνεις κι άλλα πράγματα ενώ θηλάζεις καθώς το ένα χέρι είναι συνήθως ελεύθερο ενώ το άλλο κρατάει το μωρό. Αντίθετα όταν έχεις στο ένα χέρι το μωρό στο άλλο το μπιμπερό αυτό δεν είναι εφικτό. Πολλές φορές χαλάρωνα θηλάζοντας και ταυτόχρονα μπορούσα να διαβάσω, να μιλάω στο τηλέφωνο, να στέλνω μηνύματα, να απολαμβάνω ταινίες.
- Μπορείς να πας οπουδήποτε χωρίς να χρειάζεται να κουβαλήσεις τίποτα καθώς έχεις το φαγητό πάντα μαζί σου. Βγαίνεις ξέγνοιαστη για καφέ, πηγαίνεις βόλτα στα μαγαζιά, κανονίζεις έξοδο για φαγητό χωρίς να έχεις το άγχος πότε θα επιστρέψεις σπίτι για να ταΐσεις το μωρό ή να παίρνεις τη μισή κουζίνα μαζί σου φεύγοντας. Ακόμα και τα ταξίδια είναι εύκολα με ένα μωρό.
- Έχεις πάντα ένα τρόπο να ηρεμείς το μωρό σου. Πεινάει, γκρινιάζει, είναι αναστατωμένο ή νυστάζει σε κάθε περίπτωση το γάλα και η επαφή με τη μαμά είναι ηρεμιστικό.
Πέρα από όλα τα πρακτικά, ο θηλασμός κάνει καλό και ψυχοσωματικά καθώς:
- Χάνεις τα κιλά της εγκυμοσύνης πιο εύκολα. Η θηλάζουσα μαμά καίει 600-900 θερμίδες ημερησίως μέσω του θηλασμού. Οπότε και αδυνατίζεις πιο εύκολα και μπορείς να κάνεις γευστικές ατασθαλίες χωρίς τύψεις.
- Επίσης με τον θηλασμό η μήτρα της γυναίκας επανέρχεται πιο γρήγορα στο φυσιολογικό της μέγεθος. Το σώμα της μαμάς επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση πιο άμεσα με τρόπο φυσικό.
- Κάνει καλό στην υγεία. Έχει αποδειχτεί ότι γυναίκες που θηλάζουν έχουν μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο της μήτρας, καρκίνο του μαστού ή οστεοπόρωση.
- Τέλος, με τον θηλασμό παράγεται οξυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης. Πέρα του ότι ενισχύεται το δέσιμο μητέρας- παιδιού αποτρέπει την επιλόχειο κατάθλιψη.Οπότε σίγουρα συμβάλλει στη καλή ψυχολογία της μαμάς. Πιο χαρούμενη μαμά συνεπάγεται πιο χαρούμενο μωρό άρα και χαρούμενο οικογενειακό περιβάλλον!
Με αφορμή την εβδομάδα μητρικού θηλασμού σκέφτομαι πόσο ευτυχισμένη είμαι που θηλάζω το μωράκι μου ένα χρόνο τώρα. Είμαι χαρούμενη που κατάφερα να προσφέρω αυτό το ανεκτίμητο δώρο στην μικρή μου και εγώ να ζήσω αυτήν την υπέροχη εμπειρία.
Σε καμία περίπτωση μια μανούλα που δεν θηλάζει είναι λιγότερο μαμά από μια θηλάζουσα. Εξάλλου πιστεύω ότι ο θηλασμός είναι πολύ προσωπική υπόθεση. Πολλές φορές θέλει προσπάθεια και επιμονή. Γι’ αυτό είναι καλό να είμαστε προετοιμασμένες, ενημερωμένες και σε περίπτωση που χρειαστεί να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιον ειδικό σύμβουλο θηλασμού.
Ο θηλασμός δεν είναι πάντα εύκολος αλλά σίγουρα αξίζει!
Καλούς θηλασμούς λοιπόν!
Στο site της La Leche League (LLL) Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες καθώς και λίστα με τους πιστοποιημένους σύμβουλους θηλασμού.
Διάβασε επίσης:
Τα must have αντικείμενα για τη νέα μαμά
Τι δεν πρέπει ποτέ να πεις σε μια έγκυο
2 comments
Έχεις απόλυτο δίκιο, Κική, σε όλα όσα γράφεις. Είμαι υπέρ του θηλασμού κι εγώ όσο δεν πάει! Εκτός από ό,τι καλύτερο για τη σωματική και ψυχική υγεία τόσο του μωρού όσο και της μαμάς, εκτός από πρακτικός και οικονομικός, σου χαρίζει τόσες αναμνήσεις. Τόσες εικόνες. Τόση μυρωδιά, επαφή, ζεστασιά από το μωρό! Σε κοιτάζει μες στα μάτια χαλαρωμένο και ευχαριστημένο και νομίζεις πως θα λιώσεις… Ποτέ δεν θα καταλάβω όσες δεν το προσπαθούν καν ή τα παρατάνε με το πρώτο ξενύχτι χωρίς να δοκιμάσουν να προσαρμοστούν. Ειλικρινά!
Μπράβο σου γι’αυτό το ενθαρρυντικό για τις νέες μανούλες άρθρο. 🙂
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Είπα να γράψω το άρθρο λίγο χιουμοριστικά. Όπως καθετί που αξίζει θέλει κόπο. Αλλά πραγματικά σε αποζημιώνει με τόσους πολλούς τρόπους!