Μαζί με τις βαλίτσες ετοιμάζετε και το φαρμακείο των διακοπών;
Μέχρι και πριν τα παιδιά η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν σκέφτηκα να κάνω φαρμακείο για τις διακοπές. Άντε να κουβαλούσα μαζί μου κανένα ντεπονάκι και καμία fenistil μήπως και χρειαστούν. Μετά τα παιδιά, όπως σε πολλά πράγματα άλλωστε, κάνει το μυαλό στροφή και λειτουργεί με άλλα δεδομένα και προϋποθέσεις οπότε ένα φαρμακείο για τις διακοπές κρίνεται απαραίτητο. Είναι όπως πριν πήγαινες παραλία κουβαλώντας μόνο το κορμί σου, μια πετσέτα, ίσως αντηλιακό άντε και κανένα βιβλίο και ξαφνικά καταλήγεις να κουβαλάς πετσέτες, ψυγειάκια, σωσίβια και μια τζαμποσακούλα κουβαδάκια (υπερβολή;… λέμε τώρα!).
Θα μου πεις και γιατί να κουβαλάω μαζί μου φαρμακείο, δε μπορώ να βρω κάποιο για να αγοράσω επί τόπου αν χρειαστώ; Κατά πάσα πιθανότατα, ναι, θα βρεις. Αλλά αν το σκηνικό είναι ένα τσίμπημα στην παραλία, ένα χτύπημα την ώρα του παιχνιδιού ή ένας ξαφνικός βραδινός πυρετός; Επίσης για ποιο λόγο να χάσουμε χρόνο από τις πολύτιμες διακοπές ψάχνοντας κάποιο εφημερεύον φαρμακείο.
Μιλάμε πάντα βέβαια για light περιπτώσεις, γιατί αν σε οποιαδήποτε περίπτωση αν κρίνουμε ότι είναι κάτι πιο σοβαρό ή δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε απευθυνόμαστε σε κάποιον γιατρό ή στο πλησιέστερο κέντρο υγείας ή νοσοκομείο.
Ορίστε λοιπόν μερικά πράγματα που μπορείτε να βάλετε μέσα στο φαρμακείο των διακοπών σας και ας είναι αχρείαστα:
- Αντιηλιακό. Δε νομίζω ότι χρειάζεται εξηγήσεις γιατί να έχουμε πάντα μαζί μας
- Λοσιόν after sun ή σπρέι για ελαφριά εγκαύματα. Σε αντίθετη περίπτωση θα ψάχνουμε μάρκετ για γιαουρτάκια(όχι ότι δεν είναι αποτελεσματικά) ώστε να μας ανακουφίσουν από τα ηλιακά εγκαύματα
- Παυσίπονα
- Θερμόμετρο
- Αντιπυρετικό σιρόπι
- Σύριγγες 5&10ml
- Φυσιολογικός ορός. Θεωρώ ότι σε αυτή την περίπτωση η πιο πρακτική λύση είναι οροί σε αμπο΄΄υλες
- Εντομοαπωθητικό
- Gel/αλοιφή για τα τσιμπήματα
- Κορτιζονούχος κρέμα
- Διαλύματα ηλεκτρολυτών σε περίπτωση αφυδάτωσης
- Αντιισταμινικό σιρόπι
- Τσιμπιδάκι. Σε περ΄΄ίπτωση που χρειαστεί να αφαιρέσουμε τα αγκάθια από κάποιον αχινό ή κάποια ακίδα
- Αντισηπτικό διάλυμα
- Αποστειρωμένες γάζες/ Τσιρότα/Λευκοπλάστ
- Αυτοκόλλητα επιθέματα/αυτοκόλλητα ράμματα
- Ελαστικός επίδεσμος/Ψαλίδι
- Φάρμακο για τη ναυτία(αν ταξιδεύουμε με πλοίο)
- Αντιδιαρροϊκά
Σίγουρα υπάρχουν κι άλλα πράγματα με τα οποία μπορούμε να εμπλουτίσουμε το φαρμακείο μας, ειδικά αν υπάρχει κάποια εξειδικευμένη θεραπεία που ακολουθούμε και ανάλογα με τις εξατομικευμένες μας ανάγκες.
Όλα τα παραπάνω είναι απλά μια βάση την οποία προσαρμόζουμε στις ανάγκες της οικογένειας μας. Ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια είναι να κάνουμε μια ερώτηση για το τι είναι απαραίτητο να έχουμε μαζί μας στον προσωπικό μας γιατρό/παιδίατρο που μας παρακολουθεί και έχει ολοκληρωμένη γνώση του ιστορικού και των αναγκών μας.
Μπορεί να ενδιαφέρει: Οδική ασφάλεια και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
