Ταξίδι στο Μπουένος Άιρες : Μια εμπειρία ζωής.

La Boca Μπουένος Άιρες

  Είναι χειμωνιάτικο πρωινό του Δεκέμβρη και πίνουμε καφεδάκι με τη φίλη μου την Άρτεμις συζητώντας για ταξίδια και τάνγκο. Με αφορμή λοιπόν κάτι υπόλοιπα αδειών μου από τη προηγούμενη χρονιά, μου πετάει: «Μήπως να πάμε Buenos Aires»; Ο προορισμός δεν είναι τυχαίος, καθώς ως γνωστόν το Μπουένος Άιρες είναι η πατρίδα του τάνγκο. Χρόνια κολλημένες με το χορό όπως ήμασταν δεν χρειάστηκε πολύ ώρα για να το αποφασίσουμε. Διάθεση για τρέλα υπάρχει, πιστωτική κάρτα υπάρχει, οπότε γιατί όχι. Την ίδια στιγμή μπήκαμε και ψάξαμε εισιτήρια, τα οποία κλείσαμε επιτόπου, για να πετάξουμε τον επόμενο μήνα! Κάπως έτσι έκλεισα το πιο γρήγορο, τρελό και μακρινό ταξίδι που έχω κάνει. Φύγαμε Μπουένος Άιρες!

Το τάνγκο γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες
Το τάνγκο γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες

  Τόσο το ταξίδι μας όσο και η διαμονή μας στο Μπουένος Άιρες ήταν το λιγότερο επεισοδιακή. Ταξιδέψαμε σχεδόν τη μισή υφήλιο καθώς πετάξαμε από Κωνσταντινούπολη μέσω Άμστερνταμ. Κοντέψαμε να χάσουμε την ανταπόκριση μας, καθώς μας σταμάτησαν για έλεγχο. Φτάσαμε στον προορισμό μας με jet-lag  χωρίς όμως τις βαλίτσες μας, οι οποίες θα έρχονταν με τη επομένη πτήση καθώς δε πρόλαβαν να μεταφορτωθούν. Καταλήξαμε λοιπόν μόνο με τα ρούχα που φορούσαμε. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι φορούσαμε χειμερινά, καθώς ξεκινήσαμε από Ελλάδα με 4Ο C ενώ στο Μπουένος Άιρες είχε 40ΟC(καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο). Όχι όμως, τα περίεργα δεν τελείωσαν εδώ! Κατά  την παραμονή μας πολλές φορές είχαμε διακοπές ρεύματος λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου ηλεκτροδότησης. Οπότε, κάποιες φορές αναγκαστήκαμε να κάνουμε μπάνιο και να ετοιμαστούμε με το φακό του κινητού μας. Χρειάστηκε να παίρνουμε ταξί καθώς δεν υπήρχε φωτισμός στο δρόμο για να καταφέρουμε να φτάσουμε στη στάση του μετρό(αυτά δεν τα έχω πει στους δικούς μου εννοείται!). Όπως επίσης να κουβαλάμε πράγματα και βαλίτσες από τις σκάλες καθώς λόγω των διακοπών ρεύματος δε λειτουργούσε ούτε το ασανσέρ! Αν  πτοήθηκα; Σε καμία περίπτωση! Θα το έκανα ξανά και ξανά.

Πάμε να σας ξεναγήσω στο δικό μου Μπουένος Άιρες;

Palermo Μπουένος Άιρες
Στις γειτονιές του Παλέρμο

  Το Μπουένος Άιρες είναι μια ιδιαίτερη πόλη με πολλές αντιθέσεις, τόσο λόγω της ιστορίας της, όσο και της οικονομικής κρίσης που υπάρχει τα τελευταία χρόνια. Δε θα αναφερθώ σε γενικές πληροφορίες για τη πόλη και στοιχεία που μπορείτε να βρείτε σε οποιοδήποτε site αλλά θα σας μεταφέρω όσα είδα, όσα έζησα και όσα έμαθα από το ταξίδι μου, από παλιότερους επισκέπτες, ντόπιους… και  λίγο ψάξιμο.

  Για να μην μακρηγορώ τα σύμπτυξα λιγάκι, άλλωστε το ταξίδι μου ήταν αρκετές μέρες, ‘τανγκοκεντρικό’ και επεισοδιακό για να το μεταφέρω όλο!

Τι δε θα δεις εύκολα αλλού.

  Η πρωτεύουσα της Αργεντινής είναι αρκετά μεγάλη σε έκταση και πλούσια σε ιστορία. Ιστορία χαρακτηρισμένη από πολιτικές αναταραχές, μετανάστευση, κοινωνική ευημερία αλλά και ανέχεια, μουσική και χορό. Τα αναφέρω όλα αυτά για να σας βάλω στην ατμόσφαιρα της πόλης. Επίσης υπάρχει αρκετή ανομοιογένεια, έτσι ενώ άλλες γειτονιές είναι πολύ ασφαλείς για να κινηθείτε, σε άλλες καλό είναι να μην κυκλοφορείτε  σε μη τουριστικούς δρόμους ή τη νύχτα. Αυτή η έντονη ανομοιογένεια είναι από τα πράγματα αυτό που μου προκάλεσαν  τη μεγαλύτερη εντύπωση.

Avenida 9 de Julio
Avenida 9 de Julio

  Τι εννοώ; Κάνοντας μια βόλτα στην Avenida 9 de Julio και βλέποντας τα κτίρια που την περιστοιχίζουν καταλαβαίνεις πόσο πλούσια υπήρξε αυτή η πόλη. Ενώ  λίγα μέτρα πιο πέρα στην κεντρικότατη Calle Florida κάθε 2 μέτρα, απλοί πολίτες  ανταλλάσσουν πέσος με δολάρια ή ευρώ σε εξευτελιστική ισοτιμία( εννοείται μαύρη αγορά), καθώς το νόμισμα τους υποτιμάται κυριολεκτικά καθημερινά και χάνει την αξία του. Μείναμε δέκα μέρες στο Μπουένος  Άιρες μέσα τις οποίες το αργεντίνικο πέσος υποτιμήθηκε τρεις φορές! Πολύ περίεργο να το βιώνεις! Αν είστε λιγάκι ριψοκίνδυνοι και θέλετε να μετατρέψετε χρήματα εκεί, μπορείτε  να απευθυνθείτε στους   κυρίους και κυρίες δεξιά και αριστερά του πεζοδρόμου που ψιθυρίζουν «cambio(αλλαγή)». Μπορεί να πετύχετε ισοτιμία ακόμα κ στη μισή από τη νόμιμη, έτσι θα έχετε με το ίδιο ποσό σε ευρώ τα διπλάσια pesos από αυτά που θα είχατε αν κάνατε ανάληψη από το ΑΤΜ μιας τράπεζας( με διόλου ευκαταφρόνητες προμήθειες) . Επίσης αν ψωνίσετε με ευρώ ή δολάρια ενδεχομένως το κόστος θα είναι μικρότερο απ’ ότι αν ψωνίσετε με πέσος, καθώς προτιμούνται λόγω σταθερής τους αξίας.

Argentina  Μπουένος Άιρες

Βόλτα στην ιστορία του Μπουένος Άιρες.

Ο καλύτερος τρόπος για να δείτε το Μπουένος Άιρες είναι με hop  on-hop off λεωφορείο  για να έχετε μια γενική εικόνα της πόλης, η οποία είναι τεράστια, ευτυχώς όμως με ένα αρκετά εκτεταμένο δίκτυο μετρό, λεωφορείων αλλά και φτηνά ταξί  . Ξεκινήστε όμως νωρίς το πρωί για να μπορείτε  να σταματάτε όπου επιθυμείτε,να κάνετε τη βόλτα σας και να ανεβαίνετε στο επόμενο λεωφορείο. Τα λεωφορεία ξεκινάνε από την Avenida Roque Sáenz Peña και κάνουν τον γύρο της πόλης.

La Boca Μπουένος Άιρες

Μια από τις στάσεις που μπορείτε να κάνετε είναι στη La Boca και αυτό γιατί  είναι σχετικά δύσκολα προσβάσιμη με τα μέσα μεταφοράς. Η La Boca, το παλιό λιμάνι, είναι η  ιστορία του Μπουένος Άιρες, των μεταναστών αλλά και η καρδιά του τάνγκο. Ταυτόχρονα από τις πιο τουριστικές  αλλά και πιο υποβαθμισμένες περιοχές. Περπατώντας στο El Caminito της La Boca, αντικρίζεις την ιστορία των μεταναστών του Μπουένος Άιρες. Δε γίνεται να μην χαζέψετε τα πολύχρωμα σπίτια από λαμαρίνα και τα υπέροχα γκράφιτι. Οι μετανάστες που έχτιζαν τα σπίτια τους εδώ δεν είχαν χρήματα, οπότε τα έβαφαν με έντονα χρώματα για να τα ομορφύνουν. Για τους φίλους του ποδοσφαίρου, λίγους δρόμους πιο κάτω βρίσκεται το La Bombonera,γήπεδο της ομάδας Boca Juniors, καμάρι των Αργεντινών και ‘σπίτι’ του Ντιέγκο Μαραντόνα. Συνήθως μια επίσκεψη στο γήπεδο είναι στα must see. Επίσης, στα σοκάκια της La Boca γεννήθηκε το τάνγκο,μην περιμένετε όμως να βρείτε κάτι  αξιόλογο εδώ, είναι άκρως τουριστικά (Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα και να ζήσετε μια αυθεντική εμπειρία τάνγκο δείτε εδώ). Καλό είναι να κινείστε μόνο σε τουριστικούς δρόμους και όχι σε δρόμους δεξιά και αριστερά, όπως επίσης να  ολοκληρώσετε τη βόλτα σας  πριν σκοτεινιάσει καθώς η περιοχή είναι αρκετά επικίνδυνη.

Streets of la Boca Μπουένος Άιρες
La Boca
Streets of la Boca Μπουένος Άιρες
La Boca

Δεν υπάρχει λόγος να τρομοκρατήστε, αν είστε προσεκτικοί δεν θα έχετε πρόβλημα. Και το λέω με βεβαιότητα καθώς εμείς κυκλοφορούσαμε δύο κοπέλες μόνες μας. Μάλιστα σταματήσαμε για φαγητό σε ένα καφενείο παραδίπλα από το γήπεδο, το οποίο σίγουρα δε θα το έλεγες  χλιδάτο! Παρόλα αυτά φάγαμε πιθανότατα το νοστιμότερο bife de chorizo (μια μπριζόλα νααα..) που δοκιμάσαμε κατά τη διαμονή μας εκεί.

In streets of La Boca
Στους δρόμους της La Boca
Diegito La Boca
Εκεί που ο Ντιέγκο Μαραντόνα είναι ένας μικρός Θεός

  Ξανά πάνω στο hop on-hop off λεωφορείο και συνεχίζουμε τη βόλτα μας. Χαζέψτε την  Avenida 9 de Julio, την πλατύτερη λεωφόρο του κόσμου με 7 λωρίδες στη κάθε κατεύθυνση  και τον οβελίσκο στη μέση, σύμβολο της πόλης που χτίστηκε κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τα 400 χρόνια  από την ίδρυση της. Παραδίπλα βρίσκεται και το Teatro Colón διάσημο για την ακουστική του θέατρο. Αν είστε λάτρεις της όπερας ψάξτε το πρόγραμμα των παραστάσεων του.

   Στο τέλος της διαδρομής- κάπου στην Avenida de Mayo- μη παραλείψετε το φημισμένο Café Tortoni. Θα σας θυμίσει κάτι από Ευρώπη. Μπορείτε να καθίσετε και να απολαύσετε τον καφέ σας ή το κρασί σας, ή να παρακολουθήσετε κάποια παράσταση tango στις κρυμμένες σάλες χορού πίσω από τις βαριές κουρτίνες… αν βρείτε θέσεις. Συνήθως σε τέτοιες σκηνές ο αριθμός των θεατών είναι μικρός, οπότε καλό θα ήταν να έχετε κάνει κράτηση, αν και το εισιτήριο κοστίζει λιγάκι παραπάνω. Περισσότερα για την τάνγκο σκηνή δείτε εδώ.

Cafe Tortoni Μπουένος Άιρες

Στο πιο κοσμικό Μπουένος Άιρες

  Στον αντίποδα της La Boca βρίσκονται η αριστοκρατική Recoleta και το El Retiro.  Ίσως το δεύτερο πιο τουριστικό σημείο στη πόλη είναι το Κοιμητήριο της Recoleta ( σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έχουμε στο μυαλό μας ως κοιμητήριο). Αξίζει μια βόλτα για να χαζέψει κανείς τα μαυσωλεία κομψοτεχνήματα (λίγο μακάβριο βέβαια). Ρωτήστε που βρίσκεται ο τάφος της Εβίτα Περόν γιατί αλλιώς θα ψάχνετε πολύ ώρα, δεν είναι τόσο εμφανής όσο φαντάζεστε.

Φεύγοντας από εκεί, προσπεράστε το εκπληκτικό floralis genérica ( λουλούδι-έργο τέχνης από αλουμίνιο) και κατευθυνθείτε στο MALBA το μουσείο σύγχρονης τέχνης που στεγάζει έργα σπουδαίων λατινοαμερικανών καλλιτεχνών, όπως η Φρίντα Κάλο, με κατά περιόδους εποχιακές εκθέσεις. Πολύ ενδιαφέρον μουσείο ακόμα και αν δεν τα πηγαίνετε ιδιαίτερα καλά με τη τέχνη όπως εγώ! Αν έχετε όρεξη συνεχίζετε τη βόλτα σας στους εκπληκτικούς κήπους του Palermo , υπέροχο μέρος για περίπατο και ξεκούραση. Και αν πάλι ξεμείνετε στο Palermo περιπλανηθείτε στις γειτονιές του και καθίστε για φαγητό ή ποτό. Βέβαια θέλει αρκετό χρόνο για να γνωρίσετε  το Palermo μιας και χωρίζεται σε αρκετές γειτονιές. Το πιο νεανικό και ιδανικό για διασκέδαση Palermo Hollywood, το μποέμ  Palermo Soho,το Palermo Viejo, το Palermo Alto  κυρίως για shopping και τέλος το Palermo Chico. Μπορεί να ξοδέψετε μέρες  στα καταστήματα, τις καφετέριες, τις γκαλερί, τα μπαράκια, στους γεμάτους γκράφιτι και πολύβουους δρόμους και πάλι να μην καταφέρετε να δείτε αρκετά!

Recoleta Μπουένος Άιρες
Το κοιμητήριο της Recoleta
Floralis Generica Μπουένος Άιρες
Floralis Generica

Στη γειτονιά του San Telmo και Puerto Madero

  Δεν νοείται να βρεθείς Μπουένος Άιρες και να μη περάσεις από τη γειτονία του San Telmo, με τη μποέμ ατμόσφαιρα και τα καλλιτεχνικά στέκια. Η Κυριακή είναι η ιδανική μέρα για βόλτα στο San Telmo, όπου στήνεται στην Calle Defenca η υπαίθρια αγορά Feria de San Pedro Telmo, με αντίκες ,κοσμήματα, ρούχα και σουβενίρ . Το πολύχρωμο σκηνικό πλαισιώνεται από υπαίθρια μπαράκια, πλανόδιους μουσικούς και τη φωνή του Κάρλος Γκαρντέλ(ο πιο διάσημος τραγουδιστής τάνγκο). Μαγεύεσαι από τους ήχους, τα αρώματα, τις φωνές, την ατμόσφαιρα. Μια στάση για καφέ και χαλάρωση επιβάλλεται. Αν βρείτε και τη Μαφάλντα που κάθεται, κάπου εκεί κοντά, σε ένα παγκάκι βγάλτε μια σέλφι( η Μαφάλντα είναι Αργεντίνα και κάπου εκεί κοντά είναι και το μουσείο της) και συνεχίζετε.

Μερικά τετράγωνα πιο πάνω βρίσκεται η ιστορική Plaza de Mayo, χώρος διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων. Στην άκρη της πλατείας στέκεται  το εμβληματικό κτίριο  του προεδρικού μεγάρου  Casa Rosada(ροζ σπίτι) με το θρυλικό μπαλκόνι απ’ όπου έκαναν εξαγγελίες πολιτικοί, όπως το ζεύγος Περόν. Μετά από όλη αυτή τη περιπλάνηση καταλήγετε στο εντυπωσιακά αναπτυσσόμενο Puerto Madero, το άλλοτε υποβαθμισμένο αλλά  πλέον επιχειρηματικό κέντρο της πόλης. Σταματήστε οπωσδήποτε για φαγητό σε κάποιο από τα υπέροχα εστιατόρια με την υπέροχη θέα από τα βραδινά φώτα(το πρωί δεν είναι το ίδιο!).

Mafalda Μπουένος Άιρες
Mafalda

Το Μπουένος Άιρες έχει πολλά πρόσωπα. Πιστεύω ότι το ιδιαίτερο της πόλης δεν είναι τόσο τα αξιοθέατα της, όσο η ‘πολυχρωμία’ της και η διαφορετικότητα στις γειτονιές της. Πρέπει να περιπλανηθείς και να χαθείς στις γειτονιές της ,τις μυρωδιές της, τους ήχους του τάνγκο, τη  σαγηνευτική ατμόσφαιρα, συνδυασμός του περασμένου πλούτου, της μετανάστευσης  και της σύγχρονης ζωής. Δε γίνεται να μη σε μαγέψει. Απόλαυσε το!

Colorful la Boca Μπουένος Άιρες

Φαγητό

  Αν είστε λάτρης του φαγητού -και δη κρεατοφάγος-μάλλον δεν θα θέλετε φύγετε. Η Αργεντινή φημίζεται για τα εκπληκτικά κρέατα της. Δοκιμάστε πεντανόστιμα bife de chorizo, bife de lomo, chuletas , chorizo και θα σας πέσουν τα σαγόνια …κυριολεκτικά! Υπάρχουν εστιατόρια όπου πληρώνεις μενού και τρως απεριόριστα διαλέγοντας από κρέατα που ψήνονται επί τόπου! Ιδανικός τρόπος για να πάρεις μια γεύση από όλα. Επίσης φημισμένα είναι τα κρασιά, τα οποία είναι εξαιρετικά . Εμείς βέβαια, λόγω ζέστης τιμήσαμε δεόντως τις επίσης εξαιρετικές  μπύρες του λίτρου σε εξίσου εξαιρετικές τιμές!

Διαμονή

  Όσον αφορά τη διαμονή καλό είναι να διαλέξετε κατάλυμα στο Palermo, τη Recoleta ή το Retiro, γειτονιές πιο ανεπτυγμένες και ασφαλείς, με αρκετή κίνηση, εστιατόρια, café και μπαράκια για όλα τα γούστα. Επίσης  φροντίστε να βρίσκεται κοντά κάποια στάση μετρό, ώστε να κινήστε άνετα, καθώς οι αποστάσεις είναι μεγάλες.

  Τέλος αν πάλι θέλετε να ξεφύγετε από τη μεγαλούπολη μπορείτε να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή στο γραφικό Tigre ή τους καλοκαιρινούς μήνες να κινηθείτε παραλιακά.

La Boca Μπουένος Άιρες
Καλώς ήρθατε στη La Boca

Μπουένος Άιρες… στα γρήγορα

Μην φύγετε από Μπουένος Άιρες αν δεν :

  1. Επισκεφτείτε τη La Boca και το κοιμητήριο της Recoleta. Tα υπόλοιπα αξιοθέατα μπορείτε να τα δείτε στα γρήγορα παίρνοντας  ένα hop on-hop off λεωφορείο.
  2. Περιπλανηθείτε στα δρομάκια του San Telmo και πιείτε το ποτό σας στο Palermo.
  3. Κάνετε τη βόλτα σας στη Plaza del Mayo με το Casa Rosada και πάρετε το δείπνο σας στο Puerto Madero.
  4. Πιείτε τον καφέ σας στο café Tortoni και παρακολουθήσετε κάποια παράσταση tango ή να παρευρεθείτε σε μια milonga.
  5. Δοκιμάσετε τις πεντανόστιμες μπριζόλες.

Εδώ σας έχω και χάρτη του δικού μου Μπουένος Άιρες!

mamacanfly

Never stop dreaming, learning and travelling.

Leave a Reply

Close Menu