Ψάχνοντας να βρω ένα τίτλο, έναν προσδιορισμό για το Γλυφονέρι μού έρχονταν κάτι εξωτικό στο μυαλό. Κρυστάλλινα, διαυγή νερά με ιριδίζουσα άμμο και φυσικό σκίαστρο τη σκιά –όχι των φοινίκων-αλλά των Πεύκων.
Εντάξει, ίσως να υπερβάλλω και να το παρουσιάζω τρομερά ειδυλλιακό αλλά το μικρό κρυμμένο κολπάκι της Θάσου μου έκλεψε τη καρδιά.
Η γνωριμία μας με το Γλυφονέρι ξεκίνησε από αυτά τα tips που σου δίνουν όταν ακούν ότι θα επισκεφτείς ένα μέρος, του τύπου: «Να πας στο τάδε μαγαζί είναι τέλεια», «Να επισκεφτείς το τάδε μέρος, τη τάδε παραλία». Απ΄ αυτά τα tips που πολύ χαίρεσαι που ακολούθησες τελικά, όσο κι αν είχες άλλα 25 to-do στη λίστα σου.
Όταν ανακοίνωσα λοιπόν στον προϊστάμενο μου στη δουλειά ότι θα πάω Θάσο, το πρώτο πράγμα που μου είπε, εκτός του «Τυχέρη!» είναι «Αχ, να πάτε στην παραλία-να δεις πως την λένε-που είναι δίπλα στον Παχύ και στρίβεις στο στενό από το ξενοδοχείο του Λουλούδη και έχει σκιά από τα δέντρα, είναι ένα κολπάκι φοβερό! Τέλειο για παιδιά! Το έμαθα από την αδερφή μου, που το έμαθε από μια φίλη, που το είπε η ξαδέρφη, που….». Και αφού δε μπορούσε να θυμηθεί το όνομα της παραλίας που δεν έπρεπε να παραλείψουμε…googlάραμε.
-Γλυφονέρι! Αχ, ναι ρε συ.
-Γλυφονέρι; Ούτε που την έχω ακούσει(και δεν έχω πάει και λίγες φορές Θάσο!)
-Ναι, είναι φοβερή. Ρηχή θάλασσα για τα παιδιά, σκιά, είναι καταπληκτική.
-Αλήθειά; Να πάμε τότε ρε Σ. να την δούμε.
Μιας και η παραλία βρίσκεται κοντά στον Λιμένα απ’ όπου θα παίρναμε το πλοίο της επιστροφής, αποφασίσαμε να το επισκεφτούμε τη τελευταία μέρα της παραμονής μας στη Θάσο κλείνοντας τις διακοπές μας.
Εξοπλιστήκαμε λοιπόν με τα σνακ και τους καφέδες μας , μιας και δεν ξέραμε τι θα συναντήσουμε και αν θα μπορούσαμε να προμηθευτούμε κάτι από εκεί και ξεκινήσαμε.
Προσέχοντας λοιπόν τις πινακίδες και πότε θα συναντήσουμε το ξενοδοχείο, το οποίο ήταν σήμα κατατεθέν για να στρίψουμε, κάναμε ταυτόχρονα σενάρια πού θα πηγαίναμε σε περίπτωση που το μέρος ήταν μάπα.
Βλέπουμε λοιπόν την όχι και τόσο ευδιάκριτη ταμπέλα, μιας και έγραφε «Ταβέρνα Γλυφονέρι» και όχι που βρίσκονταν η παραλία, μπήκαμε σε ένα μικρό στενάκι, συνεχίσαμε μέχρι εκεί που κατέληγε ο δρόμος…και να ‘μαστε!
Μπροστά μας ξεδιπλώνεται ένα ονειρεμένο μέρος. Κάτω από τα πεύκα ένα μικρό(κυριολεκτικά μικρό) κολπάκι που αγκάλιαζαν οι βράχοι δεξιά και αριστερά. Ακριβώς από πάνω ένα περιποιημένο ταβερνάκι και δυο-τρία σπίτια κρυμμένα ανάμεσα στα δέντρα με δική τους πρόσβαση στην παραλία. Δε χρειάζεται να σου πω πόσο ζήλεψα αυτά τα πανέμορφα σπιτάκια, με την ακόμα πιο όμορφη θέα. Νομίζω άνετα θα μπορούσα να μείνω εκεί όλο το καλοκαίρι κι ας μην πήγαινα σε άλλη παραλία στο νησί!
Κατεβαίνεις 3-4 σκαλάκια και πατάς αμμουδιά. Ευτυχώς μιας και είχαμε πάει νωρίς βρήκαμε ξαπλώστρες ακριβώς μπροστά στη θάλασσα. Μάλλον υπερβολικά τυχεροί μιας και οι ξαπλώστρες ήταν πολύ λίγες(δεν χωράνε άλλωστε και πολλές). Ομπρέλες δεν υπήρχαν αλλά δεν χρειάζονταν κιόλας! Μέχρι και το μεσημέρι που φύγαμε τα δέντρα έκαναν καλά τη δουλεία τους ως φυσικά σκίαστρα.
Ναι, από το πρωί φύγαμε το μεσημέρι. Ξεχάσαμε όλα τα υπόλοιπα σχέδια για άλλες διπλανές παραλίες και φάγαμε όλο μας το πρωινό εκεί και μάλιστα με μεγάλη χαρά. Αν και όταν έχουμε μαζί μας το παιδί συνήθως φεύγουμε από την παραλία πριν μεσημεριάσει, ώστε να αποφύγουμε τον καυτό ήλιο, στο συγκεκριμένο μέρος δεν μας ενόχλησε καθόλου και μπορούσαμε να χαλαρώσουμε καθώς ήταν εύκολο να προσέχουμε τη μικρή όσο έπαιζε και τσαλαβουτούσε.
Τα νερά διαυγή και κρυστάλλινα, ρηχά και ζεστά, ιδανικά για μικρά παιδιά και κύμα ανύπαρκτο μιας και είναι αρκετά κλειστό το κολπάκι. Όπως κατάλαβες, αν θες να κάνεις μακροβούτια θα πρέπει να διανύσεις μια απόσταση από την ακτή αλλά αν έχεις μικρά παιδιά θα ευχαριστηθείς καθώς το παιχνίδι στη θάλασσα θα είναι πιο ξεκούραστο.
Θεωρώ ότι αν ένα μέρος είναι ιδανικό για διακοπές και μπάνιο με παιδιά θα είναι κάπως έτσι. Και με παρέα όμως ή με το αμόρε σου θα περάσεις εξίσου καλά αν αυτό που ψάχνεις είναι ωραία θάλασσα, ηρεμία και χαλάρωση.
Από το ταβερνάκι ακριβώς επάνω μπορείς να εφοδιαστείς με ότι χρειάζεσαι για να φας ή να πιείς στην παραλία, αλλά είναι και φανταστικό μέρος για να καθίσεις να πιείς τα τσιπουράκια σου με ωραίο φαγητό, υπέροχη θέα και φυσιολογικές τιμές.
Τελικά το κολπάκι δεν ήταν τόσο ανοργάνωτο όσο το είχαμε στο μυαλό μας, μιας και εκτός από το ταβερνάκι υπήρχε και ντουζιέρα.
Έχω να σου πω ότι με μεγάλη λύπη μας φύγαμε και στεναχωρηθήκαμε που δεν το είχαμε ανακαλύψει νωρίτερα, σίγουρα όμως δε θα ήταν η τελευταία φορά που πηγαίναμε. Και όντως μετά από 2 βδομάδες ξαναβρεθήκαμε στη Θάσο και ξαναπήγαμε. Αυτή τη φορά τιμήσαμε και το ταβερνάκι για φαγητό για να ολοκληρώσουμε το σενάριο.
Βέβαια, εδώ να σου πω ότι τη δεύτερη φορά που πήγαμε δεν είχαμε μάλλον μόνο εμείς αυτή την ιδέα καθώς βρεθήκαμε μπροστά σε ένα γεμάτο από κόσμο κολπάκι(δεν χρειάζονταν άλλωστε πολύ για να γεμίσει). Ευτυχώς ήμασταν εξοπλισμένοι με τις καρεκλίτσες μας μιας και δεν υπήρχε ξαπλώστρα ούτε για δείγμα. Αν με ρωτήσεις όμως ακόμα και με κόσμο, ναι, σίγουρα θα ξαναπάω!
Κάτι ακόμα που μας έκανε εντύπωση ήταν ότι η πλειοψηφία των λουομένων ήταν ξένοι. Δε ξέρω πως καταφέρνουν πάντα και ανακαλύπτουν τέτοια διαμαντάκια που οι Έλληνες αγνοούμε!
Νομίζω τελικά πως όσες φορές και να έχεις ταξιδέψει σε ένα μέρος πάντα θα βρίσκεις κάτι να ανακαλύψεις και χαίρομαι που αυτό το μέρος μπήκε στη λίστα μας. Χαίρομαι επίσης που σε όσους το πρότεινα και πήγαν ενθουσιάστηκαν και αυτοί!
Μπορεί να σε ενδιαφέρουν:
Αλήθειά έχεις πάει στη Θάσο ή στο συγκεκριμένο μέρος; Αν ναι, θέλω να μου πεις εντυπώσεις ή αν ξέρεις και άλλα τέτοια κρυμμένα στολιδάκια στο νησί.
Tip: Αν θες να το επισκεφτείς να πας νωρίς το πρωί μιας και όσο περνάει η ώρα είναι πιθανόν να μη βρίσκεις όχι μόνο ξαπλώστρα αλλά και μέρος για να απλώσεις τη πετσέτα σου(οκ, αυτό μπορεί να είναι υπερβολή!)
Tip2: Αν θες να το συνδυάσεις και με άλλη παραλία τότε μπορείς να το συνδυάσεις με μπάνιο στον Παχύ ή την Πευκοσπηλιά. Καταπληκτικές και kids friendly παραλίες και οι δύο. Μάλιστα στην Πευκοσπηλιά μη παραλήψεις να καθίσεις για φαγητό και να πιεις τα ουζάκια σου , πέρα από το πανέμορφο περιβάλλον θα δοκιμάσεις και πολύ νόστιμο φαγητό(και σε καλές τιμές). Η ταβέρνα είναι κατά τη γνώμη μου από τις πιο όμορφες του νησιού.
Διάβασε επίσης: Στη Θάσο με παιδιά
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αντιγραφή και οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση ή τροποποίηση όλου ή μέρους του άρθρου ή της ιστοσελίδας χωρίς έγκριση. Το περιεχόμενο προστατεύεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας 2121/1193.