Εάν δεν είχες σκοπό να κάνεις διακοπές στη Λήμνο κάποια στιγμή, καλά θα κάνεις να βάλεις αυτό το απίστευτο νησί στη λίστα σου! Ειδικά αν έχεις παιδιά η Λήμνος είναι σούπερ-ντούπερ, υπέροχος(και άλλα τέτοια σχετικά) προορισμός. Συνδυάζει καταπληκτικές και πεντακάθαρες θάλασσες, υπέροχα τοπία, ποιοτικό φαγητό και αρκετές δραστηριότητες.
Οι διακοπές στη Λήμνο μπήκαν στα δικά μας ταξιδιωτικά σχέδια με την έλευση των παιδιών. Λίγο τα καλά λόγια που ακούγαμε(ειδικά από όσους πήγαιναν Λήμνο με παιδιά), λίγο το ότι είναι εύκολα προσβάσιμη από βόρεια Ελλάδα, λίγο το ότι είναι οικονομικός προορισμός(πολύ βασικό για οικογένειες). Δε χρειάστηκε και πολύ για να το πάρουμε απόφαση!
Διακοπές στη Λήμνο λοιπόν!
Έχω να πω ότι όσοι έλεγαν τα καλύτερα, δικαιώθηκαν! Το νησί μάς εξέπληξε και με το παραπάνω! Μοναδικά σκηνικά που εναλλάσσονται, ιδιαίτερα τοπία, η αρχοντική Μύρινα μια κούκλα, θάλασσες ιδανικές για παιδιά, το φαγητό απλά φοβερό. Ό,τι κι αν σου πω είναι λίγο!
Για να μην πολυλογώ μπαίνω κατευθείαν στο ζουμί:
Τι να κάνεις, πού να φας, πώς να πας και πολλά tips για την υπέροχη Λήμνο:
Παραλίες
Καλοκαιράκι γαρ, θα ξεκινήσουμε από τις παραλίες. Η Λήμνος έχει παραλίες για όλα τα γούστα. Με άμμο, με βότσαλο, ‘άγριες’ παραλίες και κρυμμένα κολπάκια. Απλά διαλέγεις! Εμείς λόγω των παιδιών κινηθήκαμε κατά βάση σε αμμουδερές παραλίες ώστε να είναι πιο άνετα τα μικρά. Μπορεί να μην πήγαμε σε όλες όσες θα θέλαμε, πήγαμε όμως και προτείνω ανεπιφύλακτα:
Εβγάτης
Τεράστια παραλία στα νότια του νησιού. Υπέροχη θάλασσα, πεντακαθαρή και ιδανική για μικρά παιδιά καθώς είναι ρηχή. Έξτρα μπόνους: Είναι σχεδόν πάντα απάνεμη. Οπότε, αν φυσάει στο νησί ξέρεις πού να κατευθυνθείς!
Θάνος
Συγκενρώνει τις περισσότερες ψήφους ως η καλύτερη παραλία του νησιού. Δε θα διαφωνήσω, αν και μπορώ να πω ότι μου άρεσαν σχεδόν όλες οι παραλίες! Είναι από τις πιο γνωστές, επίσης στο νότιο μερος του νησιού οπότε έχεις πολλές πιθανότητες να την πετύχεις και αυτή απάνεμη. Με άμμο, οργανωμένη και με δυνατότητα να κάνεις watersport. Προσωπικά κάτι SUP που είδα εκεί πολύ τα ζήλεψα!
Πλατύ
Από τις πιο ‘κοσμικές΄ παραλίες. Κρυστάλλινα νερά και με άμμο στο μεγαλύτερο κομμάτι της. Ιδανική παραλία για μικρά παιδιά(θα βαρεθώ να το λέω, χεχε!). Ήμασταν τυχεροί γιατί μείναμε και στο Πλατύ οπότε την είχαμε δίπλα μας. Και εδώ μπορείς να κάνεις θαλάσσια σπορ στο Watersport centre του Lemnos Village Resort Hotel.
Γομάτι
Κυριολεκτικά τεράστια παραλία στα βόρεια του νησιού. Αν κατευθυνθείτε προς Αμμοθίνες μην παραλείψετε μια βουτιά στο Γομάτι. Την λάτρεψα αυτήν την παραλία! Νομίζω είχε ένα απίστευτο χαλαρό vibe και ήρεμια. Τα νερά διαυγή και ρηχά, απλά υπέροχα. Εν τω μεταξύ το σκηνικό σου θυμίζει και κάτι από έρημο. Αφού κάνετε τη βουτιά σας, κατευθυνθείτε για φαγητό στο Φλωμάρι και θα με θυμηθείτε!
Και κάτι ακόμα: Είναι πιθάνον να μην έχει σήμα το κινητό οπότε be prepared!
Άγιος Ιωάννης
Οργανωμένη παραλία με ωραία, καθαρά νερά πολύ κοντά στη Μύρινα. Μάλιστα στο Beach Bar Raratonga πετύχαμε και μια υπέροχη μίνι παιδική χαρά, οπότε καταλαβαίνετε ποια παραλία αγάπησαν περισσότερο τα παιδιά!
Ζεματάς
Ο Ζεματάς δεν είναι η παραλία που πας εύκολα. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού. Εάν όμως επισκεφτείτε τα Καβείρια είναι αρκετά κοντά. Θα πρέπει να έχετε λίγη υπομονή βέβαια, γιατί διανύεις κάποια χιλιόμετρα χωματόδρομο για να φτάσεις στην παραλία. Το σκηνικό όμως αποζημιώνει! Ο Zεματάς είναι μία τεράστια παραλία με άμμο και πεντακάθαρα νερά.
Ακριβώς δίπλα βρίσκεται η παραλία Σαράβαρι την οποία επίσης μας πρότειναν καθώς έχει υπέροχη θέα στο Καβείρια Palace, όμως δεν προλάβαμε να την επισκεφτούμε. Next time!
Μικρό Φαναράκι
Το Mικρό Φαναράκι και το Μεγάλο Φαναράκι θεωρούνται από τις ωραιότερες παραλίες της Λήμνου και τις πιο kids friendly. Tο Mεγάλο Φαναράκι το είδαμε από μακριά. Mπορώ να σου πω όμως ότι το Μικρό Φαναράκι είναι ένα πανέμορφο κολπάκι με ρηχά και καθαρά νερά και μπόλικη αμμουδιά. Εάν έχεις διάθεση για εξερεύνηση και βουτιές, δίπλα από το Μικρό Φαναράκι(στα αριστερά) υπάρχει ένα μονοπάτι το οποίο οδηγεί σε ένα ονειρεμένο κρυφό κολπάκι.
Επίσης, ίσως μπεις στον πειρασμό να βρεις την Σπηλιά της Φώκιας. Για να μην την πατήσεις όπως εγώ, να σου πω ότι η Σπηλιά της Φώκιας έχει καταστραφεί λόγω καιρικών φαινομένων. Αν έχεις όρεξη για περιπέτειες έμαθα -αλλά δεν αποπειράθηκα να πάω- ότι υπάρχει αντίστοιχη σπηλιά και στο Μεγάλο Φαναράκι.
Άλλες παραλίες
Δίπλα στο Μικρό και στο Μεγάλο Φαναράκι βρίσκονται οι παραλίες Χαβούλη και Παρθενόμιτο τις οποίες επίσης μας πρότειναν. Αν είσαι λάτρης του Kitesurf ή θες να δεις κάτι διαφορετικό τότε η παραλία Κέρος δε πρέπει να λείπει από το πρόγραμμα. Τέλος, ακούσαμε πολύ καλά λόγια για την παραλία Κοκκινόβραχος. Δυστυχώς σε όλες αυτές δεν προλάβαμε να πάμε(άλλος ένας λόγος για να επιστρέψουμε Λήμνο) όμως τις αναφέρω, just in case, για όποιον ενδιαφέρεται!
More Info:
- Σε καμία παραλία του νησιού δεν πληρώνεις ξαπλώστρες, απλά έχει υποχρεωτική παραγγελία. Έχεις όμως τη δυνατότητα με ένα καφεδάκι να είσαι πρώτη ξαπλώστρα κύμα!
- Σε όλες τις παραλίες σχεδόν(σε αυτές που πήγαμε σίγουρα) θα βρεις έστω και μια καντίνα για να πάρεις ένα καφέ, ένα νεράκι, κατιτίς τελοσπάντων.
- Ακόμα και στις οργανωμένες παραλίες θα βρεις χώρο για να βάλεις τον δικό σου εξοπλισμό αν θες.
- Γενικά οι παραλίες πηγαίνουν βάση αέρα. Έτσι αναλόγως του πώς φυσάει κατευθύνεσαι στην αντίθετη παραλία. Νότια, ο Εβγάτης και ο Θάνος είναι συνήθως πιο απάνεμες σύμφωνα με τους ντόπιους.
Τι να δεις στη Λήμνο
Η Λήμνος είναι μια μικρή έκπληξη. Τα τοπία που σου προσφέρει είναι απλά συγκλονιστικά. Τι να λέμε τώρα…δες και μόνος σου:
Αμμοθίνες
Δεν θα μπορούσα να μην ξεκινήσω από τις Αμμοθίνες καθώς θεωρείται από τα highlight του νησιού. Aν και δεν είναι η μοναδική έρημος της Ευρώπης, όπως λανθασμένα έχει λεχθεί, το σκηνικό είναι εκπληκτικό και σίγουρα είναι κάτι που δεν θα δεις αλλού στην Ελλάδα(νομίζω). Αν είσαι με παιδιά, ακόμη και με μικρά, μην αγχώνεσαι καθώς το να προσεγγίσεις τις Αμμοθίνες δεν είναι κάτι δύσκολο. Αν θέλεις να ανεβάσεις ένα level την επισκεψη σας, επισκεφτείτε τις Αμμοθίνες την ώρα που αρχίζει και πέφτει ο ήλιος. Χαρίζουν υπέροχο ηλιοβασίλεμα!
Γεωλογικό Πάρκο Φαρακλού
Το γεωλογικό πάρκο Φαρακλού βρίσκεται στο ακρωτήρι Φαρακλό λίγο μετά το χωριό Προπούλι. Θα το έλεγες και ‘εξωγήινο’ τοπίο καθώς οι γεωλογικοί σχηματισμοί κάνουν το μέρος να μοιάζει από άλλο πλανήτη. Φημολογείται ότι οι σχηματισμοί δημιουργήθηκαν από την συνάντηση λάβας και θάλασσας. Όπου κι αν οφείλονται κάνουν το Φαρακλό άλλο ένα highlight του νησιού.
Tip: Μπορείς να συνδυάσεις επίσκεψη σε Φαρακλό και Αμμοθίνες.
Ηφαιστία
Αν είσαι λάτρης της ιστορίας τότε θα λατρέψεις τη Λήμνο. Θεωρούνταν το ιερό νησί του Θεού Ηφαίστου και εκεί όπου είχε χτίσει το εργαστήριο του. Στο βόρειοανατολικό τμήμα του νησιού βρίσκεται η αρχαία Ηφαιστία η οποία κατοικούνταν από αρχαιοτάτων χρόνων. Έχουν βρεθεί σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα σε όλη την περιοχή ενώ το αρχαίο θέατρο και τμήμα της αρχαίας πόλης σώζονται σε καλή κατάσταση και είναι επισκέψιμα. Πολλά αντικείμενα ωστόσο έχουν μεταφερθεί και στο αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο, αν και δεν έχω ιδία άποψη, έμαθα ότι είναι εξαιρετικό.
Καβείρια
Παραδίπλα από την Ηφαιστία βρίσκονται τα Καβείρια. Οι Κάβειροι ήταν παγανιστικές μορφές. Θεωρούνταν βοηθοί του Ηφαίστου και λατρεύονταν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Στα Καβείρια τελούνταν τα Καβείρια Μυστήρια και ο χώρος είναι εντυπωσιακός. Υπάρχει η δυνατότητα να κάνεις ακουστική ξενάγηση στον χώρο. Δεν έκανα και πολύ στεναχωρέθηκα γιατί θα ήθελα. Πού να προλάβω όμως η μάνα με τα δυο νήπια;! Παρόλα αυτά έκανα τη βουτιά μου στη σπηλιά του Φιλοκτήτη.
Σπηλιά του Φιλοκτήτη
Ακριβώς κάτω από τα Καβείρια σε μια σχισμή των βράχων βρίσκεται η σπηλιά του Φιλοκτήτη. Για την ιστορία, ο Φιλοκτήτης ήταν βασιλιάς των Θεσσαλών και έλαβε, σύμφωνα με τον Όμηρο, μέρος με τα πλοία του στην εκστρατεία κατά της Τροίας. Κατά τη στάση τους στο νησί της Λήμνου τον τσίμπησε οχιά στο πόδι και σφάδαζε από τους πόνους. Οι σύντροφοι του μην αντέχοντας τις κραυγές του αλλά και μη θέλοντας να καθυστερήσουν τον αφήνουν στο νησί της Λήμνου. Ο Φιλοκτήτης βρήκε καταφύγιο στη σπηλιά όπου και γιατρεύτηκε. Το χάπι έντ της ιστορίας ήταν ότι οι σύντροφοι του γύρισαν (μετά από 10 χρόνια) για να τον πάρουν μαζί τους στην Τροία. Όχι, ότι τον πεθύμησα μάλλον, αλλά υπήρχε η φήμη πως για να νικήσουν τους Τρώες έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τα όπλα του Ηρακλή, τα οποία κουβαλούσε μαζί του ο Φιλοκτήτης. Ωραίοι σύντροφοι!
Και μετά από την ιστορία να σου πω ότι μια επίσκεψη στη σπηλιά σίγουρα αξίζει αν φτάσεις στα Καβείρια. Κατεβαίνεις τις πέτρινες σκάλες και φτάνεις στα βράχια όπου από κάτω βρίσκεται η σπηλιά. Εδώ έχεις δυο επιλογές. Είτε μπαίνεις στη σπηλιά βουτώντας στο άνοιγμα, είτε με τα πόδια από τη σχισμή που υπάρχει. Η σχισμή είναι μικρή, πιστεύω όμως ότι οι περισσότεροι χωράνε να περάσουν. Από εκεί το νερό είναι λίγο πιο κάτω από το γόνατο.
Tip: Προτίμησε να το κάνεις χωρίς παπούτσια ενώ φόρα και το μαγιό σου αν θέλεις να κάνεις βουτιά μέσα στη σπηλιά(το προτείνω).
Αν και τα δικά μου παιδιά ήταν μικρούλια, θεωρώ ότι παιδάκια άνω των 6-8 μπορούν να δοκιμάσουν να κατεβούν στη σπηλιά.
Ουφ, είχα πολλά να πω για τη σπηλιά και δε σου κρύβω πώς με εντυπωσίασε!
Καβείρια Palace, το ξενοδοχείο φάντασμα
Αυτό το ‘αξιοθέατο’ το λες και περίεργο. Το Καβείρια Palace θεωρείται το μεγαλύτερο ξενοδοχείο φάντασμα σου Αιγαίου. Βρίσκεται στο δρόμο για τα Καβείρια. Ήταν ένα πολυτελές τουριστικό θέρετρο το οποίο άνοιξε τις πύλες του στα μέσα της δεκαετία ΄90 και θεωρούνταν πρωτοποριακό για την εποχή του. Άνετα το λες και ολόκληρο χωριό! Λειτούργησε πολύ λίγα χρόνια μέχρι που έκλεισε λόγω χρεοκοπίας. Σήμερα το μόνο που έχει μείνει μάλλον είναι οι τοίχοι, καθώς έχει λεηλατηθεί πολλάκις. Πήραν από πόρτες και παράθυρα μέχρι το ασανσέρ και τα καλώδια. Ούπς!
Πλέον έχει γίνει ‘τουριστικό αξιοθέατο΄ καθώς είναι εντυπωσιακό το πώς έχει καταλήξει σήμερα.
Αλυκή
Κάπου στα βορειοανατολικά του νησιού βρίσκεται και η λίμνη Αλυκή η οποία το καλοκαίρι στεγνώνει και δημιουργεί και ένα εξωπραγματικό σκηνικό. Κάτι από άλλο πλανήτη μπορείς να το χαρακτηρίσεις! Αν θες να δεις το περίεργο σκηνικό και να βγάλεις ινσταγκραμικές φωτογραφίες τότε μπορείς να κάνεις μια στάση.
Ανεμόμυλοι Κοντιά
Θα μπορούσα να πω ότι είναι από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία στο νησί. Οι ανεμόμυλοι βρίσκονται στον Κοντιά και πάσα πιθανότητα θα τους πετύχετε στο δρόμο σας. Το σκηνικό είναι πολύ γραφικό. Θα πω όμως ότι και το χωριό Κοντιάς είναι ίσως το πιο όμορφο χωριό στο νησί με τα πετρόχτιστα δρομάκια και σπίτια. Δυστυχώς δε του δώσαμε τη σημασία που έπρεπε αλλά το αφήνω για την επόμενη φορά(και αυτό).
Κι άλλα πράγματα για να κάνεις στη Λήμνο
Ανάβαση στην Παναγιά την Κακαβιώτισσα
Ενδεχομένως να την έχεις συναντήσει σε πολλές φωτογραφίες μιας και είναι από τα πιο διάσημα μέρη στο νησί. Θεωρείται η μοναδική άσκεπη εκκλησία στον κόσμο και είναι χτισμένη μέσα στα βράχια. Δε θα πω ότι το highlight είναι μόνο η εκκλησία. Όλη η διαδρομή με τα βράχια τριγύρω είναι καταπληκτική!
Το δοκιμάσαμε με τα παιδιά και πιστεύω είναι από τις ωραιότερες οικογενειακές εμπειρίες που έχουμε ζήσει.
Οκ, θέλει περπάτημα για να φτάσεις, αλλά η διαδρομή θα σε αποζημιώσει! Δεν είναι δύσκολη απλά το πρώτο μισό είναι αρκετά ανηφορικό. Στη μέση της διαδρομής υπάρχει κιόσκι για να ξεκουραστείς. Μεγάλα παιδάκια το κάνουν άνετα. Το 3χρονο μας όμως δυσκολάκι, γι’ αυτό και πήραμε μαζί μας κάθισμα πλάτης. Διαφορετικά δε ξέρω αν θα το επιχειρούσαμε. Η διαδρομή μπορεί να κρατήσει από 20 λεπτά μέχρι όσο θέλεις, ανάλογα το ρυθμό. Εμείς το κάναμε σε περίπου μισή ώρα(μόνο το πήγαινε).
Tips: Πάρε μαζί σου νερό, καπέλο και φόρεσε αθλητικό παπούτσι. Επελέξε να το κάνεις νωρίς το πρωί ή το απογευματάκι που δεν έχει τόσο ήλιο και ζέστη. Επίσης μην ακολουθήσεις GPS! Σε βγάζει μέσα από χωματόδρομο σε λάθος πάρκινγκ(την έχουν πατήσει αρκετοί). Υπάρχουν πινακίδες(αν και λίγο μικρές).
Δοκίμασε Κitesurf και Windsurf
Ίσως αυτό δεν το περίμενες! Τότε μάλλον δεν ξέρεις ότι η Λήμνος είναι παγκοσμίως γνωστή σε Kite surfers και Wind surfers. Ιδιαίτερα η παραλία Κέρος είναι ο Νο1 προορισμός. Αν και παλιότερα ήταν απλά κοινό μυστικό πλέον η περιοχή έχει αναπτυχθεί τρομερά λόγω αυτού. Αν δεν ξέρεις windsurf/ kitesurf μην αγχώνεσαι. Στο Surf Club Κέρος μπορείς να βρεις μαθήματα για αρχαρίους και για μικρά παιδιά!
Ανέβα στο κάστρο της Μύρινας
Το μεγαλύτερο κάστρο του Αιγαίου και από τα πιο εντυπωσιακά βρίσκεται στη Μύρινα. Μάλιστα για πολλά χρόνια αποκαλούσαν τη Μύρινα ως Κάστρο. Έχει μια μικρή ανάβαση αλλά αξίζει και η θέα από ψηλά είναι υπέροχη. Μπορεί επίσης να πετύχεις εκεί μέσα και ελαφάκια να κόβουν βόλτες!
Bonus Info: Η ιστορία λέει ως τα ελαφάκια ή πλατώνια μεταφέρθηκαν στο κάστρο από τη Ρόδο και τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός τους έχει πολλαπλασιαστεί!
Μύρινα
Πώς θα μπορούσε να λείπει η πανέμορφη πρωτεύουσα του νησιού από τη λίστα. Η Μύρινα αποπνέει έναν αρχοντικό αέρα. Το κάστρο που την κοσμεί, τα αρχοντικά, τα σοκάκια της παλιάς πόλης, όλα κάνουν έναν δυνατό συνδυασμό. Έχει αποδειχθεί ότι η Μύρινα κατοικούνταν από αρχαιοτάτων χρόνων. Το κάστρο την χωρίζει στα δύο, στο Ρωμέικο Γιαλό και τον Τούρκικο Γιαλό όπου βρίσκεται και το παλιό λιμάνι. Πήραν αυτά τα ονόματα επί Τουρκοκρατίας. Στο μεν Τούρκικο Γιαλό(παραλία Νέας Μαδύτου) βρίσκονταν τα σπίτια των Τούρκων αρχόντων. Στον Ρωμεϊκο Γιαλό, που είναι και πιο εντυπωσιακός, βρίσκονται και διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση τα σπίτια των Λημνιών που είχαν επιστρέψει από την Αίγυπτο.
Τι δεν πρέπει να παραλείψεις:
Βόλτα στον Ρωμέικο Γιαλό και μέσα στα στενά. Πραγματικά δε θα χορτάσεις να βλέπεις αρχοντικά! Όλη η περιοχή τριγύρω είναι πανέμορφη. Ξεκίνησε τη βόλτα σου από τον Ρωμέικο Γιαλό και μέσα από τον κεντρικό πεζόδρομο θα καταλήξεις στο Παλιό Λιμάνι.
Ιδανική ώρα για τη βόλτα είναι το σούρουπο για να απολαύσεις ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβεσιλέματα που έχεις δει. Οι Λημνιοί παινεύονται γι’ αυτό και όχι άδικα! Για καλή μας τύχη ακριβώς μπροστά στον Ρωμέικο Γιαλό υπάρχει παιδική χαρά, οπότε εμείς κάναμε ρομαντσάδα στις κούνιες!
Μόλις πέσει ο ήλιος το σκηνικό γίνεται πιο εντυπωσιακό με το κάστρο φωτισμένο και το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής ακριβώς από κάτω.
Τέλος, πέρα από το κάστρο μπορείς να απολαύσεις τη θέα του Ρωμέικου Γιαλού από ψηλά από την Νεφέλη. Μπορείς να πιεις το ποτό, τον καφέ ή να πάρεις το brunch σου με θέα τον Ρωμέικο Γιαλό.
Για φαγητό στη Λήμνο
Η Λήμνος θεωρούνταν ο σιτοβολόνας του Αιγαίου. Ίσως γι΄ αυτό και το αλεύρι της είναι εξαιρετικό, με το οποίο φτιάχνεται και το πεντανόστιμο Λημνιώτικο ψωμί. Σίγουρα στη Λήμνο δεν πρέπει να παραλείψεις κόκορα με φλωμάρια(τοπικό ζυμαρικό), το οποίο μάλλον είναι από τα πιο κλασικά πιάτα. Δοκιμάσαμε τα φλωμάρια και με ζυγούρι και ήταν επίσης φανταστικό πιάτο. Άλλα τοπικά ζυμαρικά για να δοκιμάσεις είναι τα αφτούδια. Επίσης, στα must eat είναι το μελίχλωρο(μέχρι και τα παιδιά μου ξετρελάθηκαν), το μελίπαστο και το καλαθάκι, τα τοπικά τυριά. Αν είσαι λάτρης του κρασιού τότε η Λήμνος είναι παράδεισος. Έχει αρκετά επισκέψιμα οινοποιεία και φτιάχνουν εξαιρετικό τοπικό κρασί. Τέλος, αν είσαι του γλυκού σίγουρα πάρε μια γεύση από τα βενιζελικά και τα αμυγδαλωτά(προσωπικά, μου άρεσαν περισσότερο).
Πού να φας
Ένα από τα προβλήματα μας ήταν να χωρέσουμε μέσα σε 6 μέρες σε ποια μαγαζιά θα πηγαίναμε για φαγητό. Ήταν τόσες πολλές οι προτάσεις που ήταν δύσκολο να αποφασίσουμε!(Τι προβλήματα κι αυτά;!). Προλάβαμε να πάμε και σας προτείνουμε:
Φλωμάρι
Αν ανεβείτε προς Αμμοθίνες τότε κάντε μια στάση στο Φλωμάρι. Υπό άλλες συνθήκες δεν είναι και το πιο εύκολο σημείο για να πας. Προτίμησε το ηλιοβασίλεμα. Κάνεις λίγο disconnection και δοκιμάζεις κόκορα ή ζυγούρι με φλωμάρι(εμείς πήραμε το δεύτερο) και σαλάτα με μαριναρισμένο κολοκύθι(οπωσδήποτε). Για τις σπεσιαλιτέ της ημέρας σε ενημερώνει η Μάλαμα, ιδιοκτήτρια και μαγείρισσα στο μαγαζί.
Μαντ’έλα
Ενδεχομένως η πιο γνωστή ταβέρνα και κόκορας με φλωμάρια στο νησί. Βρίσκεται στο χωριό Σαρδές. Πολύ ωραίο και ποιοτικό φαγητό σε πολύ λογικές τιμές.
Γιαννάκαρος στον Κότσινα
Για φρέσκο ψάρι μία από τις προτάσεις που μας έκαναν ήταν ο Γιαννάκαρος στον Κότσινα. Μιας και βρεθήκαμε βόρεια είπαμε να το δοκιμάσουμε. Ήταν δίπλα στη θάλασσα και η εξυπηρέτηση φοβερή. Κάναμε και τη βόλτα μας μέχρι το πολύ όμορφο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής και το άγαλμα της Μαρούλας, η οποία ήταν τοπική ηρωίδα της Επανάστασης.
Στης Μιχαλίτσας
Εκεί καταλήξαμε από σπόντα και φάγαμε εξαιρετικό σπιτικό φαγητό στο πολύ όμορφο και γραφικό της ταβερνάκι. Τα μικρά το αγάπησαν λίγο παραπάνω γιατί είχε και κούνια. Βρίσκεται στο μικρό χωριουδάκι Ρωμανός.
Μερακλής στη Τσιμάνδρια
Φτάσαμε μεσημέρι και ταβέρνα ήταν κλειστή καθώς ανοίγει μόνο το βράδυ κάτι που δεν γνωρίζαμε. Καθίσαμε όμως στο καφενείο της επιχείρησης και δοκιμάσαμε πολύ νόστιμα μεζεδάκια(τα κεφτεδάκια υπέροχα!). Είναι ένα μέρος που προτιμούν ντόπιοι και μας το πρότειναν αρκετοί για τα νόστιμα κρέατα και τις μεγάλες μερίδες.
Καντίνα ο Θείος
Αυτό το μέρος ήταν λίγο outsider. Την καντίνα του Θείου την ανακαλύψαμε σε εκείνες τις συνεχόμενες βόλτες μας στην παιδική χαρά στη Μύρινα. Εδώ δε θα δοκιμάσεις το παραδοσιακό φαγητό όμως έχει πάει το street food σε άλλο επίπεδο. Ότι δοκιμάσαμε ήταν πεντανόστιμο και μάλιστα επιστρέψαμε και την επόμενη μέρα! Ο δεύτερος λόγος που το προτείνω είναι γιατί έχουν φτιάξει το μέρος πολύ γουστόζικο. Τρως στην παραλία και απολαμβάνεις το ηλιοβασίλεμα. Τέλος, το αναφέρω γιατί ήταν πολύυυυυ βολικό καθώς ήταν δίπλα στην παιδική χαρά.
Άλλα μαγαζιά
Εδώ έχω να πω πως δεν πήγαμε ούτε στα μισά από αυτά που θέλαμε. Οι προτάσεις ήταν πολλές και τσεκαρισμένες από πολλούς. Οπότε λέω να αφήσω εδώ κάποια μαγαζιά ακόμα. Just in case!
Μέσα στη Μύρινα έπεσαν πολλές προτάσεις για τα “Ριζά” για πιο γκουρμέ καταστάσεις και για το “Μεταξύ μας” στο παλιό λιμάνι που σίγουρα έχει υπέροχη θέα.
Άλλη πρόταση που έπαιξε πολύ ήταν το “Έννοια Πό’χς” στα Λύχνα. Επειδή εμείς την πατήσαμε και δε θέλω να την πατήσεις και εσύ, να σε ενημερώσω ότι ανοίγει μετά τις 4-5μμ και σε φουλ σεζόν πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις κράτηση.
Τέλος, για φρέσκο ψάρι μας προτείναν αρκετοί τον Μενέλαο στο Διαπόρι και το Μπαρμπουνάκι στον Άγιο Ιωάννη, το οποίο μάλλον είναι το πιο όμορφο μαγαζί στο νησί, έτσι όπως είναι μπηγμένο μες το βράχο.
Η αλήθεια είναι πως είχαμε κι άλλες προτάσεις απλά αυτές τις διασταυρώσαμε από τους περισσότερους.
Πού να μείνεις
Σε όλο το νησί θα βρεις καταλύματα για να μείνεις οπότε το πού είναι περισσότερο θέμα αν θες να κινηθείς κάπου συγκεκριμένα. Δεν είναι δύσκολο να πας από την μια πλευρά του νησιού στην άλλη. Σίγουρα θα χρειαστείς μεταφορικό μέσο για να μπορείς να κυκλοφορήσεις στο νησί. Κατα την ταπεινή μου γνώμη είναι πιο βολικό να μείνεις στη Μύρινα ή γύρω από αυτήν σε μέρη όπως ο Άγιος Ιωάννης, το Πλατύ και ο Θάνος.
Εμείς μείναμε στο Aggelikon Luxurious Apartments στον Άγιο Ιωάννη και στο ξενοδοχείο Lemnos Village Resort Hotel στο Πλατύ και τα προτείνω ανεπυφύλακτα.
Για να κλείσεις μέσω booking κάνε κλικ εδώ.
Πώς να πας
Μπορείς να φτάσεις στην Λήμνο αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς από Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Θεσσαλονίκη ή Αθήνα. Εμείς πήγαμε ακτοπλοϊκώς από Καβάλα. Το πλοίο έκανε 4-4,5 ώρες περίπου και το ταξίδι ήταν πολύ άνετο.
Μπορείς να βρεις εισιτήρια και τιμές εδώ:
Ελπίζω να μην σου άφησα απορίες για το νησί! Νομίζω ο οδηγός για τη Λήμνο δε θα μπορούσε να περιέχει περισσότερα…. Βασικά θα μπορούσε, αλλά λέω μην το τραβήξω κι άλλο! Άλλωστε σίγουρα θα την ξαναεπισκεφτώ!…Να μην έχω να γράψω κάτι ακόμα;
Αν πας περιμένω να μου πεις εντυπώσεις! Αν πάλι έχεις κι άλλες προτάσεις για το τι να κάνουμε, να δούμε, πού να φάμε, περιμένω να μου τις γράψεις στα σχόλια γιατί σίγουρα θα ξαναπάμε!
Μια βόλτα στη Λήμνο στα γρήγορα:
Ακολούθησε σε Facebook, Instagram και TikTok για να τα λέμε και από εκεί!
Διάβασε επίσης:
Το άρθρο ανανεώθηκε στις 11/3/2024.