Μοσυνούπολη το σωτήριον έτος 1206.
Η πόλη καταστρέφεται και φλέγεται από την εισβολή των Βουλγάρων που έχουν βαλθεί σε αγώνα δίχως προηγούμενο με τους Φράγκους σταυροφόρους σε μια Βυζαντινή Αυτοκρατορία που παρακμάζει. Μια αρχοντοπούλα χαμένη στη δίνη της λεηλασίας μαζεύει τις δυνάμεις της και κατευθύνεται προς άγνωστη κατεύθυνση, κουβαλάει μαζί της ένα μοναδικό κειμήλιο. Εκείνος πάνω στο άλογο του σαν άλλος Ήρωας Ιππέας την παρατηρεί και την ακολουθεί. Κάπως έτσι ξεκινάει το βιβλίο, κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία της Ζωής και του Πέταρ. Κάπου στη Θράκη, σε έναν τόπο πλούσιο, ζωντανό, πολύχρωμο ψηφιδωτό ανθρώπων και θρησκειών.
Από την πρώτη στιγμή η έλξη μεταξύ τους είναι ισχυρή και ανεξήγητη. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν είναι ότι η συνάντηση τους θα πυροδοτήσει το ξετύλιγμα ενός χρησμού χαμένου στα βάθη των αιώνων. Οι ίδιοι θα γίνουν δέσμιοι της μοίρας που τους οδηγεί και των ιδανικών τους που βρίσκονται πάνω από τους ίδιους. Τραγικότητα δεν το λέγαμε αυτό στην αρχαία τραγωδία(σόρυ τριτοδεσμίτες αν κάνω λάθος!)
Και εδώ ξεκινά η μαγεία της ιστορίας καθώς η εξέλιξη απλά θα σε συναρπάζει και θα σε μαγεύει. Το κουβάρι της ιστορίας ξετυλίγεται στη Μοσυνούπολη, στην Κουμουτζήνα, στη Μαρώνεια, στη Φιλιππούπολη, στη Σαμοθράκη, στην οροσειρά της Ροδόπης, το σύνορο που περισσότερο ενώνει παρά χωρίζει τους ανθρώπους. Εκεί όπου ζωντανεύουν θρύλοι. Εκεί όπου μπλέκονται οι μύθοι με την ιστορία, η πραγματικότητα με το υπερβατό, ο Χριστιανισμός με τον ανιμισμό.
Η Νάγια Δαλακούρα με την αριστοτεχνική περιγραφή της και τον υπέροχο έως ποιητικό μερικές φορές λόγο της σε μαγεύει. Χρωματίζει τις εικόνες, ‘ντύνει’ λεπτομερώς και με όλα τους τα πάθη τους ήρωες, μπλέκει έντεχνα την ιστορία της Θράκης του 13ου αιώνα με το παρελθόν της και ζωντανεύει ένα κόσμο μυστικιστικό.
Η πλοκή ασυγκράτητη, οι περιγραφές ζωηρές , τα άγνωστα ιστορικά στοιχεία φυτεμένα σε όλο το βιβλίο και το ερωτικό στοιχείο έντονο διατρέχει όλες τις σελίδες. Η αφήγηση σε συνεπαίρνει και ζεις για λίγο μαζί με τους ήρωες. Προσωπικά πολύ θα ήθελα!
Αγαπώ σε αυτό το βιβλίο πέραν του ότι διαδραματίζεται στη Θράκη(όχι που δε θα έλεγα), τα άγνωστα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία που μπορείς να βρεις. Αγαπώ το γαϊτανάκι φυσικού και υπερφυσικού, τις έντονες εικόνες, την αποτύπωση των ηρώων. Η δουλειά και η έρευνα της Νάγιας κάνουν ακόμα πιο ολοκληρωμένο αυτό το βιβλίο. Όχι δεν τα λέω μόνο και μονό επειδή την ξέρω, αλλά γιατί είμαι σίγουρη ότι αν το διαβάσεις θα το αγαπήσεις και εσύ!
Άνετα θα μπορούσα να το δω σε κινηματογραφική ταινία, μια ταινία με ιππότες, τσάρους, πολεμοχαρείς και γενναίους πολεμιστές, μύστες, νεράιδες και μάγους. Αν με ρωτήσουν έχω βρει και τους ηθοποιούς! Καταλαβαίνεις ότι έχω ενθουσιαστεί, ε;
Δεν ήθελα να τελείωσει και αν βρίσκω ένα ψεγάδι στο βιβλίο είναι ότι θα ήθελα κι άλλο!
Παρεμπιπτόντως αν δεν έχεις διαβάσει το πρώτο βιβλίο της Νάγιας «Το λιμάνι των Χαμένων γυναικών» το οποίο, οκ, αγαπώ λίγο παραπάνω επειδή εξελίσσεται στην Αργεντινή, σε προτρέπω να το διαβάσεις οπωσδήποτε!
Οροσειρά Ροδόπης, σωτήριον έτος 1206
Στη σκιά των βουνών της Ροδόπης, που από αιώνες τώρα χωρίζουν και ενώνουν τους ανθρώπους, σταυροφόροι και Βούλγαροι σεργιανούν ανενόχλητοι στις βυζαντινές καστροπολιτείες. Εκεί, ο παγανισμός παλεύει με τον χριστιανισμό, σκοτεινές μαγγανείες αποτελούν αναπόσπαστο της καθημερινότητας, κακόφημα καπηλειά μετατρέπονται σε τόπους εξομολογήσεων και μια νεαρή Θράσσα αγωνίζεται να ισορροπήσει ανάμεσα σε δύο ανισόρροπους κόσμους.
Με φόντο το πολυπολιτισμικό ψηφιδωτό της Θράκης, τόπο ιδιότροπων θεών και γενναίων ανθρώπων, ο συναρπαστικός κόσμος του περιθωρίου συναντά τους λόγιους ιππότες της Δύσης και μυημένοι φρουροί μυστικών ταγμάτων δεσμεύονται με όρκους σιωπής.
Στον επικό αυτό κόσμο, η Ζωή, Θράσσα αρχοντοπούλα από τη Μοσυνούπολη, αναζητεί επίμονα την ταυτότητα της. Στο ταξίδι της στα κάστρα της Θράκης θα τη συντροφεύουν άγιοι και δαίμονες, πολύτιμοι συνοδοιπόροι, όπως ο Βαράγγος Μποργκ, ο βόγιαρος Πέταρ, η καπήλισσα Ξένη, η οιωνοσκόπος Κρεμασία, οι μοναχοί του Παπικίου όρους, αλλά και θρυλικές μορφές των Πορφυρογέννητων της Πόλης, του Γοδεφρείδου Βιλεαρδουίνου, του τσάρου Καλογιάννη των Ασέν και πολλών ακόμη μικρών ή μεγάλων ηρώων του 13ου αιώνα.
Από το οπισθόφυλλο
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος
Μπορεί επίσης να σε ενδιαφέρει: Εβόρα