Υπάρχει ένας πολύ όμορφος και ευχάριστος τρόπος να γνωρίσεις τη Θεσσαλονίκη και αυτός είναι κάνοντας free walking tour ! Βλέπεις τη πόλη διαφορετικά από ότι έχεις συνηθίσει, μαθαίνεις λεπτομέρειες, ιστορίες και πληροφορίες που ίσως μέχρι τότε αγνοούσες. Ή τουλάχιστον κάνεις έναν διαφορετικό περίπατο στη πόλη!
Ήθελα πολύ καιρό τώρα να κάνω ένα free walking tour στη Θεσσαλονίκη( δες εδώ). Έχω κάνει σε πολλές πόλεις στο εξωτερικό και είπα γιατί όχι και στην Ελλάδα, τι λιγότερο έχουμε; Σίγουρα υπάρχει κάτι ενδιαφέρον να μάθεις, να δεις να εξερευνήσεις!
Και ξεκινάμε…
Πλησίασα με ενθουσιασμό τον άνθρωπο με τη κόκκινη ομπρέλα που στέκονταν στο φοίνικα μπροστά από το ξενοδοχείο Ήλεκτρα Palace. Ο Γιώργος θα ήταν ο ξεναγός μας για τις επόμενες 2-2,5 ώρες. Η κόκκινη ομπρέλα ήταν το χαρακτηριστικό για να τον αναγνωρίσουμε. Είχαμε ήδη μιλήσει στο messenger για το σημείο και τον τρόπο συνάντησης. Πήρα το κορμί μου, μιας και κανένας δεν ήθελε να με ακολουθήσει και πήγα. Το ότι πήγα μόνη μου έχει πάψει από καιρό να με ενδιαφέρει καθώς μπορώ να κάνω όσα μου αρέσουν χωρίς να περιμένω κανέναν. Άσε που δεν είσαι μόνος σου, γνωρίζεις μια μεγάλη παρέα!
Όταν έφτασα δίπλα στον Γιώργο ήταν άλλα 3 άτομα γύρω του, τα οποία καθώς περνούσε η ώρα αυξάνονταν. Καταλήξαμε καμιά 15αριά άτομα, ανακατεμένοι. Ένα μπούγιο από Ισπανία, Βουλγαρία, Ελβετία, Ολλανδία, Γερμανία ακόμα και από Μαλαισία αλλά και Αυστραλία! Κυριολεκτικά Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι όλοι μαζί! Δεν ξέρω γιατί, καθώς αυτό είναι πολύ συνηθισμένο σε τέτοια είδους tour στο εξωτερικό, εντυπωσιάστηκα όμως που τόσα άτομα ενδιαφέρονταν να γνωρίσουν καλύτερα τη Θεσσαλονίκη! Το ακόμα πιο εντυπωσιακό ήταν ότι στο μπούγιο υπήρχε ακόμη μια Ελληνίδα και μάλιστα Θεσσαλονικιά.
Όταν ρώτησα τη κοπέλα πως και ενδιαφέρθηκε να κάνει το walking tour, μου απάντησε πως κατά τύχη βρέθηκε στο άλλο tour που γίνεται στην Άνω Πόλη.Ενθουσιάστηκε τόσο με το πόσα πράγματα έμαθε για τη πόλη της, τα οποία μέχρι τότε δεν γνώριζε, ώστε αποφάσισε να κάνει και το tour στο κέντρο.
Ξεκινήσαμε τη βόλτα μας μαθαίνοντας λίγο από την ιστορία και τους μύθους γύρω από την ίδρυση της πόλης. Ιστορίες και μύθους μπερδεμένες με την πραγματικότητα. Σταδιακά και κατά την διάρκεια της διαδρομής περάσαμε από διαφορετικές περιόδους και φάσεις, την ανάπτυξη και εξάπλωση της πόλης. Από τον Μέγα Αλέξανδρο στη πυρκαγιά που κατέστρεψε σχεδόν όλη τη πόλη. Χρησιμοποιώντας εικόνες αλλά και περιγραφές ο Γιώργος σε μεταφέρει στο παρελθόν για το πως ήταν αλλά και το πως εξελίχθηκε η Θεσσαλονίκη.
Γιατί είναι μια ξεχωριστή εμπειρία;
Περιδιαβαίνοντας στο κέντρο βλέπεις γωνιές και κτίρια που ίσως να μην είχες προσέξει, καθώς και τις ιστορίες που τα συνοδεύουν. Όπως και πράγματα που μπορεί να έχεις δει, αλλά ποτέ δεν έμαθες τι είναι αλλά και πως βρέθηκαν εκεί. Ο Γιώργος σε περνάει από το παρελθόν στο παρόν και πάλι πίσω προχωρώντας σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης για να σου πει ‘ψαγμένες’ πληροφορίες, ενδιαφέρουσες ιστορίες και πικάντικες λεπτομέρειες. Προσωπικά, πριν το tour δεν είχα προσέξει ποτέ τα κτίρια πίσω από την Τσιμισκή αλλά και τι κρύβεται παραδίπλα από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Όπως δεν ήξερα πως ήταν παλιότερα η πόλη, ότι σε συγκεκριμένα σημεία υπάρχουν ακόμη υπόγειες στοές αλλά και ότι η θάλασσα κάποτε έφτανε μέχρι τη Τσιμισκή.
Σίγουρα κάποια από αυτά θα μπορούσες να τα έχεις βρει γκουγκλάροντας, αλλά πόσο πιθανόν είναι να καθίσεις να τα ψάξεις; Ακόμη και αν το κάνεις, τι ακριβώς να ψάξεις; Αλλά ακόμα και έτσι, δεν θα στα εξηγήσει κάποιος με τον δικό του σπιρτόζικο τρόπο γεμάτο ενθουσιασμό. Αυτό ακριβώς κάνει ο Γιώργος, περιπλέκει την αφήγηση με ενδιαφέρουσες πληροφορίες με έναν υπέροχο τρόπο που σίγουρα θα σου μείνουν. Απαντάει στις απορίες σου και κάνει τη ξενάγηση ξεχωριστή.
Δεν σταματάει όμως εδώ…
Πέρα όμως από την ιστορία της πόλης συνδέει τη καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης την ελληνική κουλτούρα και τρόπο ζωής , κάτι που εξάπτει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των ξένων. Μάλιστα ήταν πολύ αστείο καθώς περνώντας από την οδό Ικτίνου και τις καφετέριες της, εξηγώντας τη φιλοσοφία του καφέ στην Ελλάδα, η κοπέλα από τη Μαλαισία με ρώτησε αν έχω πιεί και αν ήταν ωραίος ο φραπέ! Όπως επίσης σε κάποιους φάνηκε περίεργο ότι μπορείς να πιείς το ποτό σου και έξω από το μαγαζί, καθώς έμαθα ότι σε κάποιες χώρες απαγορεύεται.
Πέρα από τη ξενάγηση ο Γιώργος σου προτείνει στέκια για καφέ, ποτό και φαγητό για όλα τα γούστα και τις τσέπες. Ενδιαφέρον κομμάτι ειδικά αν είσαι σαν εμένα, που πάντα μου αρέσει να ανακαλύπτω καινούρια και ιδιαίτερα μέρη τα οποία δεν τα βρίσκεις εύκολα σε τουριστικούς οδηγούς.
Συνήθως δεν θέλεις να τελειώσει!
Σε μια μικρή διαδρομή από την Αριστοτέλους ως τον πεζόδρομο της Ναβαρίνου ξεδιπλώνονται μπροστά σου μικρά μυστικά και ιστορίες της Θεσσαλονίκης. Στο τέλος της διαδρομής ο Γιώργος είναι πρόθυμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση σου και να σου δώσει οδηγίες, συμβουλές, αλλά και χάρτη με όλα τα μέρη που πρέπει να επισκεφτείς. Τελειώσαμε τη βόλτα μας και κανένας δεν ξεκολλούσε για να φύγει! Όχι μόνο για να αφήσουν tips, αλλά γιατί πραγματικά η αίσθηση που σου μένει είναι ότι δε σου έφτασε και θέλεις να συνεχίσει κι άλλο!
Σύμφωνα με το ξεναγό μας λοιπόν, το free walking tour δεν μπορείς να το πεις ακριβώς ξενάγηση είναι ‘political incorrect ξενάγηση’. Περιέχει λίγο απ’ όλα και αυτό το κάνει ενδιαφέρον.
Για να μην θεωρηθεί ότι μεροληπτώ θα μοιραστώ μαζί σου τα λόγια της Αγγελικής, της Θεσσαλονικιάς που ήταν στο γκρουπ. Ήταν το δεύτερο walking tour που έκανε στη Θεσσαλονίκη, μετά το tour στη Άνω Πόλη. «Ήμουν τόσο ενθουσιασμένη μετά τη πρώτη ξενάγηση που περίμενα πως και πώς να βρεθώ και σε αυτήν. Αισθάνθηκα άσχημα καθώς ενώ υπήρχαν μέρη που βρίσκονταν δίπλα στο σπίτι μου τα οποία γνώριζαν οι ξένοι, εγώ αγνοούσα ότι υπήρχαν. Είναι τραγικό να μένεις Θεσσαλονίκη και να μην γνωρίζεις πράγματα για τη πόλη σου. Είδα τη Θεσσαλονίκη διαφορετικά! Μου άρεσε τόσο πολύ το tour που πρότεινα στους φίλους μου να το κάνουν και αυτοί!»
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σου πω κάτι άλλο για να σε πείσω πως είναι μια υπέροχη εμπειρία!
Για να αναφέρω όμως και τα κακώς κείμενα, δυστυχώς δεν μπορέσαμε να δούμε τις σωζόμενες κατακόμβες της πόλης. Η είσοδος ήταν κλειστή παρόλο που θεωρητικά πήγαμε σε επισκέψιμες ώρες(σύμφωνα με το ωράριο εισόδου). Δε γνωρίζω αν αυτό συμβαίνει τακτικά, πάντως σίγουρα με την οργάνωση αλλά και την είσοδο σε πολιτιστικούς χώρους ανέκαθεν είχαμε τα θεματάκια μας στην Ελλάδα.
Πληροφορίες για το free walking tour:
Free walking tour γίνεται καθημερινά στις 5.00 το απόγευμα. Τα tour είναι δύο, ένα στην Άνω Πόλη και ένα στο κέντρο, εναλλάξ. Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο site Thessaloniki Free Walks.
Δες κι αυτό: Free Walking tours: Ο καλύτερος τρόπος για να δεις μια πόλη!
2 comments
Μερικές φορές πρέπει να γίνουμε τουρίστες στην πόλη και στη χώρα μας για να ανακαλύψουμε πράγματα που ούτε που φανταζόμασταν!
Άλκηστη
Πραγματικά! Νομίζω ότι αξίζει κιόλας, γιατί να το κάνουμε μόνο στο εξωτερικό;!